Vendula Pizingerová přišla o hlas: Cukroví jsem letos prošvihla, ale pohádky mi neutečou, píše z postele Máma na přechodu

Vendula Pizingerová přišla o hlas: Cukroví jsem letos prošvihla, ale pohádky mi neutečou, píše z postele Máma na přechodu
Zdroj: Se souhlasem Venduly Pizingerové
Vendula Pizingerová se ve své rubrice Máma na přechodu tentokrát rozepsala o vánočních pohádkách.Syn Pepíček má právě dinosauří období, takže ho nejvíc potěší sledovat Jurský park.Mezi nejoblíbenější pohádky Venduly Pizingerové patří Tři oříšky pro Popelku. Slavná česká pohádka pochází z roku 1973, kdy byl Vendule jeden rok. + 7 fotek+ 8 fotek

„Vánoce, to jsou pro mě mimo jiné pohádky,“ píše Vendula Pizingerová ve své rubrice Máma na přechodu. Uvízla doma se začínající angínou, a tak jí čas pohádek letos zastihl o chvilku dřív. Jaké jsou její nejoblíbenější a proč Tři oříšky pro Popelku nesledují její děti?

Vendula Pizingerová
Vendula Pizingerová 16. 12. 2022 09:00

Ani Josefovi není moc dobře, on teda šel do práce, zatímco já zůstala doma, protože fakt umírám a skoro nemluvím. Televize nabízí buď pohádky, nebo romantický filmy ve dvou. Na romantický filmy ve dvou se dívat netoužím. Takže koukám na pohádky, ale opatrně, abych si je nevyplejtvala.

S mámou jsme se dívaly na černobílý filmy

Spousta z nich už je na různých aplikacích – HBO, Netflixu, atd. Dřív to tak nebylo, netrpělivě jsme celý rok čekali na Vánoce a pohádky. Samozřejmě vedla Princezna se zlatou hvězdou na čele, ale když se nad tím zamyslím, už málokdo z těch herců je dneska na světě. Už to začíná být, podobně jako i ty novější pohádky, trošičku historie.

Kreslený seriály, který jsme jako děti sledovali, jsou dneska předělaný do 3D a mně se to vlastně nelíbí. Jasně, že když to někdo vidí poprvé a nezná originál, tak tomu fandí. Je to jenom otázka pohledu. Nechci tady ale působit jako staromilec, tudíž vám radši napíšu, jakou pohádku a vánoční filmy jsem měla nejradši.

S mámou jsme se hodně dívaly na černobílý filmy s Hugo Haasem a Oldřichem Novým. To mě moc bavilo. A pak taky historický filmy. Máma říkala: „Koukej se na to, nebudeš se to pak muset učit v dějepisu.“ To by už dneska asi raději neříkala, protože někdy je děj trošku pozměněný nebo daný do různých komediálních stylů nebo rovnou komiksů. To by profesorka dějepisu asi nevydýchala.

Vůbec nám nevadilo, že pohádky byly točený v ateliérech

Mezi moje nejoblíbenější pohádky patří Tři oříšky pro Popelku. Ta pochází asi z roku 1973 a to mi byl rok. Pak mám ráda ještě Tři veterány a Princové jsou na draka. A je zajímavý, že některý ty pohádky byly šíleně výpravný a točený v přírodě, zatímco jiný v kulisách, nebo-li v polystyrenu někde na Barrandově. A nám to vůbec nevadilo, protože když je něco dobrý, tak je úplně jedno, kde se to točí.

Jsem zvědavá, který pohádky si jednou oblíbí naše děti, na který budou vzpomínat. Klárka měla hrozně ráda Disneyovky. Sněhurka a sedm trpaslíků, Herkules a podobně. Josífkovi jsem je vlastně ještě nepouštěla. Kubu jsem do toho chtěla zainteresovat, ale on není pohádkovej. Ani nekouká na filmy, maximálně na horory. Pepíček má teď dinosauří období, takže nekouká na Tři oříšky pro Popelku, ale Jurský parky. A čím větší je tam T-Rex, tím je to pro něj úžasnější.

Ráda se kouknu na filmy Někdo to rád horké a Nebožtíci přejí lásce. A miluju komedie, takže samozřejmě S tebou mě baví svět. To tak hezky evokuje sníh a Vánoce. Moje asi nejoblíbenější komedie se jmenuje Horší než smrt, což teda vůbec s Vánocema nesouvisí. A zjistila jsem, že někdo natočil černošskou verzi tohodle filmu. Stejnej tam zůstal akorát trpaslík, kterýho hraje nějaký liliput. Takže jestli někdo z vás Horší než smrt neviděl, tak doporučuju. Úžasná černá komedie.

Cukroví budu muset uloupit tchyni Simoně

O Vánocích budeme doma a já se rozhodně budu koukat na pohádky. Pepíček nevydrží venku dlouho, když je -15. A kdybychom jeli na srub, tak tam nemáme ani televizi. Pepíček ještě neudrží dlouho pozornost. Na rozdíl od nás, dospělých, který neváháme nosit k televizi řízky, salát a cukroví.

Cukroví jsem letos úplně prošvihla. Pořád jsem si říkala, že budu péct aspoň dva druhy. A teď mi do toho skočila nemoc, tak už na to nemám sílu. Cukroví jsem vlastně nikdy nekupovala, ale pekla tchyně Simona. Myslím, že má linecký a vanilkový rohlíčky, tak jí trochu uloupím.

Těšíme se všichni na Ježíška a k tomu určitě pohádky patří, protože je to romantický. Mějte se hezky předvánočně, ať se vám vyhýbají bacily a příští týden třeba o dárečkách nebo o vánoční tabuli.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články