Nejznámější plus size modelka Natálie Debnárová: Kvůli postavě jsem málem skončila s bulimií. Zachránila mě máma

Natálie Debnárová je nejznámější česká plus size modelka.Natálie je také spokojenou maminkou. Miluši Bittnerové prozradila, že za přítelem létá do Kanady.Natálie Debnárová je novinářka, která se po letech vrátila k modelingu - a s velkou pompou.O Natálii Debnárovou je nyní díky jejím plus size tvarům velký zájem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pozvání do talk show Miluše Bittnerové Na kafeečko přijala plus size modelka Natálie Debnárová (36). Čtenářkám Lifee.cz prozradila užitečné triky, jak se hezky oblékat, pokud zrovna nemají velikost 36, i to, jaké byly její začátky v modelingu a s čím vším se musela potýkat, než se prosadila coby manekýna.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 11. 2022 09:00

Natálie Debnárová je nejznámější českou plus size modelkou, ale pracuje také čtvrtým rokem jako externí editorka prestižního časopisu Vogue. Její konfekční velikost aktuálně kolísá mezi čísly 42 a 44. „Plus size modelka může být nádherná, není to propagace obezity. Pojďme si říct, že české ženy nemají velikost 38," poukazuje Natálie na fakt, že návrháři nebo módní řetězce prezentují své oblečení na ženách, které mají diametrálně odlišné míry než jejich zákaznice.

„Nestyďte se za to, jaké jste, najděte na sobě něco hezkého a potom je jedno, jestli budete XS nebo XL," nabádá Natálie v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou a přidává také několik tipů, jak se oblékat elegantně a šik i s pár kily navíc.

Jak Natálie Debnárová vstoupila do modelingu

Modelingu ses věnovala od mládí, že?

Ano, našli si mě scouti, když mi bylo asi 15 let. Nebyla jsem moc obsazovaná. Byla jsem takový průměrný teenage model.

Ale chtěla jsi to dělat?

Chtěla, byl to sen. Psal se rok 2000, milénium, a tehdy letěly supermodelky Naomi Campbell, Eva Herzigová, Heidi Klum. Všechny jsme chtěly být jako ony. Ale já se zakulacovala, protože přírodě neporučíš. Prsa mi sice nevyrostla, ale břicho a zadek ano. Proto jsem začala držet brutální diety a dovedlo mě to k začátku bulimie. S tím jsme měly velké trápení. Máma proto řekla, že to dělat nebudu.

Chtěla ses vyrovnat ostatním holkám?

Ano, ten trh šel tehdy jinou cestou, teď už je vývoj jinde. Dnes už se víc hledí na zdraví. Chtěla jsem trhu vyhovovat, ale do tabulek jsem nesedla, ani když jsem hubnula a nejedla. Opravdu jsem se tvrdě hlídala, ale výsledek se nedostavil. Kdybych tehdy byla úspěšná, bůhví, jak bych zdravotně dopadla, ale asi bych touhle nezdravou cestou nějakou dobu šla. Ale úspěch jsem neměla, takže máma rozhodla a já skončila. Neměla jsem zakázky.

Cítila ses dobře, když se fotilo nebo šly přehlídky?

Ani jsem si moc nevěřila. Byla jsem takový prcek. U mladých holek dnes vidím, jak jsou cílevědomé a opravdu vědí, co chtějí dělat. Nevidím kolem sebe holky, jako jsem byla já - takové nesebevědomé děcko. Neuměla jsem moc chodit na podpatcích. Dnes už je doba jinde, holky si uvědomují svoji sílu a vědí, že to není jen o kráse. Ale ten tlak je taky velký. Tehdy stačilo být hezká, dnes musíš také něco umět.

Musíš mít sociální sítě, sama sebe nafotit a namalovat...

Ano, sama sebe! Tohle já vůbec neumím a doteď sázím na to, že mě musí namalovat dobrá vizážistka. Já se neupravím, jsem boomer.

Takže jsi opustila modeling a dala ses na cestu novinářky. Intelektuálka.

Je to lifestyle, takže takové klouzání po povrchu, ale po hezkém. Ničeho nelituji.

Natálie Debnárová o osudové přehlídce Terezy Vu

No a najednou vyjde článek, že se jde redaktorka projít po mole mezi modelky s velikostí 34. A ona má trochu větší velikost.

To bylo brutální. Narážíš na přehlídku návrhářky Terezy Vu. Měla jsem velikost 42, teď mám 44, už jsem větší.

To bych podle fotek neřekla.

Protože to bylo béžové a ta trošku rozšiřuje. Proto my nosíme pořád tu černou. Černá je má šťastná barva. Když jsem s Terezkou vedla rozhovor, tak se mě prostě zeptala, jestli bych jí nešla přehlídku. Souhlasila jsem. Vrátila jsem se zrovna z dovolené, byla jsem opálená a měla příjemné životní období. Ale to jsem nevěděla, co mě čeká. Přitom v backstagi jsem pořád, člověk tam třeba dělá reportáž, takže má nějaké povědomí, jak to tam vypadá. A najednou jste na druhé straně. Nejdříve to vypadalo jako dobrý zážitek.

Jak to tedy bylo?

Když to proběhlo, byly na to strašně dobré ohlasy. Tereza mě tam předvedla jako bohyni a ukázala, že plus size modelka může být nádherná a že to není propagace obezity. Pojďme si říct, že české ženy nemají velikost 38. Prezentovala krásu, ne něco odporného. Do toho bych sama nešla. Čekala jsem, že budu mít na sobě krásné černé prádlo. Holky na fittingu oblékaly krajky a na mně viselo tělové body. Měla jsem pocit, že se Tereza zbláznila.

Od té doby to frčí a z tebe se stala nejznámější česká plus size modelka. Jak je možné, že vás je tak málo, holky?

Málo nás už není. Jsou nové a krásné holky a už to docela frčí.

A proč je tolik nevidíme?

Je to zvláštní. Ani já bych nebyla tolik vidět, kdybych o tom tolik nemluvila. Také bych byla řadová. Živí mě v tomto oboru focení katalogů. Přijdete jako obyčejný zákazník na módním veletrhu k nějaké značce, otevřete katalog a tam je holka nafocená od trička po plavky. A to jsem já. Po té Terezině přehlídce jsem takhle začínala.

Natálie Debnárová o prodejcích oblečení

S tímhle já mám problém. Já si chci koupit něco, co uvidím na někom, kdo má relativně podobnou postavu jako já. A ne že tam bude stát holka s velikostí 34, na které ty šaty vypadají úplně jinak.

Já říkám to samé. Pokud mám velikost 40 a víc, tak se nemůžu ztotožnit s děvčetem, které má velikost 36. Šaty také nejsou levná záležitost, stojí 5000 korun a víc, a tahle hubená holka si je stejně nekoupí. Půjde do řetězce, kde je pořídí za 1000 korun. My, které už si ty dražší šaty můžeme dovolit, se s ní zase nemůžete ztotožnit. Pojďme tam najít nějaký balanc. V dnešní době se reklama mění a pohled nákupčího je důležitější. Myslím, že by se mohli majitelé značek obrátit trošku do sebe a položit si otázku, komu to chtějí prodat. My holky, co máme prsa a zadek, pro nás je online docela stresující záležitost. Já sama dodnes nemám ráda nákupy, a když holky řeknou, že jdou na shopping, já se orosím, protože se mám svlékat někde v kabince. Světla v kabinkách jsou příšerná.

Díky, myslela jsem si, že jsem v tom sama.

Jsem tam monstrum, většinou to nezapnu, protože je mi to malé, a je mi trapné ptát se po větší velikosti, protože už ji nemají. Je to frustrující. Proto my, plus size, většinou nakupujeme online a polovinu z toho vracíme, protože nám to není - je to nafocené na nějaké hubené ženské. Ale už se to také mění. Když se podíváš do nějakých fast řetězců, tak těm modelkám na fotkách už není 11 let, jsou to ženy. Chci apelovat, pojďme to fotit na těch ženách, které to skutečně kupují. Jinak se to nezmění.

My budeme rády utrácet.

No právě. Jsme ženy středního věku, které už mají kariéru a vydělávají peníze. Chceme si udělat radost a rády podpoříme lokálního návrháře. Ale když to pro nás nebude šít, tak ty peníze utratíme jinde. Už pět let nakupuji kalhoty u stejných značek. Už vím, které mi padnou, vezmu velikost a barvu, ani to nezkouším. Je to pro mě strašně stresující a nepříjemná situace. Koupit pro nás džíny? To je strašné. Nové značky ani nezkouším.

Natálie Debnárová o kategorii plus size

Jak ses v té backstage u Terezy Vu tenkrát cítila? Modelky tam mají ve zvyku pobíhat skoro nahé.

Já na ně normálně koukám, i s otevřenou pusou, to je mi jedno. Ale víte co? Potom se srovnáváte na fotkách. V ten moment jsem si připadala jako ve snu, všechno procházelo skrze mě. Teď, když už je to běžná součást mé práce, tak se s ostatními holkami nesrovnávám. Vypnu, jedu na autopilota a funguju. Kolikrát se mi stalo, že tam mladá děvčata fittují a koukají, co tam dělám. Když jim dojde, že jdu za tu plus size, jsou v pohodě, jsou to profesionálky. Ale takové to lehké souzení jsem zažila.

Zařadili tě do kategorie plus size - někoho by to urazilo.

Nedávno mi jedna kamarádka říkala, že ji nějaká firma oslovila na spolupráci, a teprve potom si uvědomila, že dělají plus size věci. A tak jí došlo, že skutečně je plus size, a byla tím zaskočená. Říkala jsem jí, ať je ráda, že dělají hezké věci.

Od které velikosti je modelka plus size?

To je také zavádějící. Řekla bych, že od velikosti 40 nahoru. Když jsme si v minulosti v práci objednávali modelku na plus size, poslali nám holku s velikostí 38. Ptala jsem se jí, kde konkrétně je ona plus size.

Kde končí plus size a začíná obezita?

Myslím, že když už je to na člověku opravdu znát. Někdo může být obézní, když se změří tuky v těle, a není to na něm vůbec poznat. Já sama nevím. Stanovila jsem si u sebe hranici, kdy už se to začíná třást a máš pocit, že své tělo neumíš hezky nabídnout. Také se v tom těle špatně cítíš. Tam už je hranice a měla by ses začít hlídat. Přílišná vychrtlost nebo obezita, ani jedno není zdravé. Když se to sejde ve středu, tak je to ideální, ale každý má hranici někde jinde. Kdo jsem, abych kázala, jak má kdo vypadat?

Mají to plus size modelky těžší?

Není to jednoduché, musíš umět své tělo prodat, jsi modelka. Musíš se naučit perfektně chodit, mít rytmus, vědět, jak se postavit, abys hezky vypadala. Když jde ramínko na šaty velikosti 34, stejně šaty na té holce nějakým způsobem hrají, i když je třeba nahrbená. Nás, plus size, šaty obepínají a musíme mít nějakou průpravu, aby se to prodalo. Možná je to těžší, než když jsi štíhlá. Lidé se na tebe a na ty šaty musejí podívat a říct si: „Ty chci, ty jsou dobré."

Jak se oblékat, když jste plus size

Jak se má žena kyprých tvarů oblékat?

Líbí se ti slovo kypré? Mně moc ne. Teď mě v nějakém článku nazvali, že jsem sošná.

To je ale divné. Kyprá, to je takové voňavé, cukrářské. Jak se má tedy oblékat žena, která nemá velikost 36?

Nikdy nenosit rolák, vždycky výstřih do véčka. Zkracuje nás to a dělá nás to kulatější. Dále upozornit na něco, co na sobě máte rády - pokud máte štíhlé ruce, noste pěkný náramek, který přiláká pozornost. Když máte hezké dlouhé nohy, tak je zase dobré zahalit dekolt a odhalit nohy. Nebo krásné vlasy. Často vídám, že mají plus size modelky krásnou pleť a krásné vlasy. Jejich pleť je krásně šťavnatá.

Ony totiž jedí, to je tím.

Takže když třeba vidím nějakou kolegyni, mívá krásně upravené vlasy. Poradila bych asi úplně každému jednoduše na sebe nekašlat. A to bez ohledu na velikost.

Co třeba spodní prádlo? Doporučila bys nějaké? Máš hodně druhů prádla?

Mám! Je to i tím, že má druhá práce je focení, proto musím mít hodně druhů - podprsenky bez ramínek, sportovní... Určitě bych se v našem případě držela kostic. Podprsenky musejí být vyztužené, protože příroda nám v tomto smyslu nenadělila možnost chodit bez gravitace. Kalhotky rozhodně doporučuji ty s vyšším pasem a perfektní jsou i stahovací. Přes ně potom můžeme nosit hezké šaty.

To ano, ale podívej se, jak dopadla Bridget Jonesová.

Ale právě díky těm stahovacím kalhotkám skončila s tím vysněným chlapem. Je pravda, že je předtím musela sundat.

Máš na to nějaký trik?

Najít si chlapa, kterému stahovací prádlo nevadí. Takže všeho s mírou a nosit hlavně to, co je pohodlné. Miluju věci, které jsou oversize střihu, protože si o sobě myslím, že mám hezké nohy. Takže třeba obléknu legíny nebo úzké džíny a vezmu si k tomu volné tričko. Sama si raději vybírám větší velikost, než skutečně mám - to mi hodně pomáhá. Nechci v oblečení vypadat jako přeštípnutý špekáček. To na ženách v Česku občas vidím, nosí o velikost menší oblečení, než mají. Ale i tenhle nešvar už začíná mizet. Já si raději vezmu o velikost větší a cítím se v tom komfortněji.

Dokázala bys pojmenovat největší chybu, kterou v oblékání dělají holky krev a mlíko?

To nemůžu říct, lidé by mi psali, že s tím nesouhlasí. Ale třeba si opravdu myslím, že ta černá barva je perfektní. S tou člověk nikdy neudělá krok vedle. Když se k tomu zvolí vhodné a barevnější doplňky, člověk rozkvete a vypadá hezky. Černá barva je pro plus size ženy opravdu milosrdná. Mimo to jsem strašná nešika, dokážu na sebe vylít cokoliv a černá schová i tyhle skvrny.

Rada závěrem

Přijde mi, že občas bychom měly dělat, že se nás plus size velikost netýká. Měla bys pro ženy nějakou radu?

Někomu, kdo nemá vybalancované sebevědomí, občas stačí jeden komentář od pana anonyma na sociálních sítích a žena se může zhroutit. Ať si každý sáhne do vlastního svědomí a nepíše to těm holkám hnusně - že jsou odporné nebo staré. My, Češky, jsme ultra nádherné ženské a říkají to všude po světě, takže na tom asi něco bude. Jen máme pořád hodně nízké sebevědomí. Byly jsme vychovávané nějakým způsobem a jisté vzorce stále přetrvávají. Když se bude víc chválit, bude to lepší. Věřte samy sobě, tomu, co říká vaše okolí, a ne cizí anonymní účty na sociálních sítích. Nestyďte se za to, jaké jste, najděte na sobě něco hezkého, a potom je jedno, jestli budete XS nebo XL.

O čem ještě promluvila Natálie Debnárová?

  • O nové lásce v Kanadě
  • O své novinářské kariéře
  • Jak to dnes chodí v modelingu
  • V jaké velikosti se cítila nejlépe
  • O své nejlepší body positive kampani

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články