Transgender modelka Peťa Nitka: Po přeměně pohlaví funguje intimita stejně, jen je to dole všechno nové

První česká transgender modelka Peťa Nitka přijala pozvání do pořadu Na kafeečko.Milušku Bittnerovou zajímalo, jak probíhá přeměna pohlaví.Peťa Nitka se totiž již v dětství cítila spíše jako žena.Když byla ještě malý chlapeček Petr, nefungovalo to. Peťa tušila, že uvězněna v jiném těle.+ 4 fotky+ 5 fotek

Peťa Nitka je v Česku známá jako první transgender modelka. Původně se narodila jako muž, uvnitř ale vždycky věděla, že se cítí být ženou. V pořadu Na kafeečko popsala nejen svůj intimní život před proměnou i po ní.

Michaela Šimeček
Michaela Šimeček 18. 10. 2021 14:30

Peťa Nitka (27) je první česká transgender modelka. Peťa se narodila jako muž, ale již od dětství se cítila být ženou, proto podstoupila hormonální a fyzickou přeměnu pohlaví. Průlom v jejím kariérním  životě nastal po seznámení s fotografem Bharathanem Kangatheranen, kterého natolik zaujal Petin nevšední vzhled, že jí nabídl focení ve svém fotoateliéru v australském Perthu. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a po pár týdnech se snímky objevily v mnoha časopisech.

Peťa Nitka přijala pozvání herečky Miluše Bittnerové do pořadu Na kafeečko. Rozpovídala se o svém životě a popsala, jak probíhala přeměna pohlaví.

Bittnerová: Péťo, řekněte mi, co vlastně člověka čeká, když přijde na tohle?

Nitka: Naše doba se teď posunula nějakým divným směrem. Když otevřeme zprávy a není tam slovo gender, tak je to divné.

Je, no.

A já si myslím, že jsou z toho lidi už strašně znechucení a unavení. Takže se omlouvám diváků, že jsem tady.

Péťo, počkejte, počkejte. Já jsem ráda právě kvůli tomu, abychom si vysvětlily, co transgender je. Nelze zavírat oči a tvářit se, že tady není transgender problematika nebo transgender komunita. Prostě je to tady a pojďme se s tím všichni dohromady naučit žít.

Ano, ale zase bych řekla, že to nikomu není potřeba vnucovat.

Ne, to ne. Já si myslím, že lidi, kteří se nechtěli dívat, už dávno vypnuli. Buďte v klidu.

Tak jo. Otázka tedy byla, jak to vlastně probíhá. Já si myslím, že když už si je člověk hodně jistý, tak to prostě ví. Není to takové to, že si myslím, nebo, že by to tak mohlo být... A jakmile, že už si je docela jistý, že chce být to druhé pohlaví, kterým není, tak vyhledá pomoc sexuologa.

Jako neznalce této problematiky mě překvapilo jedno. Myslela jsem, že v okamžiku, kdy zjistím, že žiju v jiném těle, než ve kterém má moje duše být, a to tělo chci kompletně předělat, prostě jdu na chirurgický zákrok. Ale ono to tak není.

Ono to tak samozřejmě není. Já jsem měla tenhle pocit. Prostě jsem to všechno potřebovala změnit a překopat. Ale jsou lidé, kteří to nepotřebují a já to respektuju. Všichni bychom to měli respektovat.

Co to znamená? Oni berou prášky, sypou do sebe hormony?

Vizuálně se změní, a tak jim to stačí. Je jim jedno, co mají mezi nohama.

A co mají v občance?

U nás je takový systém, že v občance mají svoje původní pohlaví. Takže...

Takže přijde krásná žena a v občance má, že je chlap. Jak s takovým pasem projde na letišti?

Sama jsem si to zkusila. Třeba před operací, když už jsem vypadala takhle nějak, a musela jsem letět do New Yorku. Na imigračním byly takové srandy...

Máte někde napsané, že jste v tranzici, nebo je v občance nějaká poznámka?

Nikdy jsem to neměla. Ale nějak mi to vždycky prošlo.

Je ještě nějaká možnost, kromě té hormonální léčby? Léčba... to by člověk byl nemocný...

Hormonální změna?

Jo, jo. Je tam ještě něco? Ne. Vždycky přijdou ty hormony. Jak je možné, že v minulosti lidi s touhle myšlenkou v hlavě žili celý svůj život? Dneska jim je 60, 70 a vědí, že prožili život ve špatném těle a vůbec se o tom nemluvilo. Co myslíte? Bylo to zakázané téma?

Určitě. Bylo to zakázané, tabuizované téma, stejně jako homosexualita. Transsexualita byla pro ně ještě horší. Nedokážu si představit žít takhle celý život. Já jsem si to zkusila 20 let a nebylo to nic příjemného, ale jsem za to ráda, nezměnila bych nic. Ale neumím si představit žít v tom vězení do konce života.

Je to vězení?

Je to určitě vězení.

Dobře, tak my jsme to zjistili a začíná hormonální léčba u sexuologa. Tím musí projít každý.

Tím musí určitě projít každý, jsou tam různé testy a psychotesty. Aby se potvrdilo, že ten člověk je opravdu transsexuální osoba.

Co mě překvapilo, tak jsou tam i testy ohledně sexuální orientace.

Ano.

A proč to tak je?

Nerozumím tomu, proč to u nás tak je. Protože my jsme v tomhle tom takový zaseklý stát.

Aha, jinde to není?

Jinde to není. Ale zase nechci v tomhle tom moc nadávat na Česko. Mohla jsem se narodit v Pákistánu, a to bych si moc neškrtla. Takže u nás je to fakt super. Ale testu sexuální orientace nerozumím, to je docela jedno...

A jak probíhají ty testy? Pouští vám nějaký filmy nebo obrázky?

Ano, jste přišpendlená různýma diodami a musíte se koukat na pornografické snímky.

A na základě toho zjišťují...

Ano, na základě toho vlastně zjišťují, jakou máte orientaci. A to je něco strašného, ale u nás už se to moc nedělá, jen takoví ti obstarožní sexuologové. Já jsem zrovna na tohle měla smůlu.

Vy jste na tom byla. A co vám vyšlo?

První pusu jsem dala před dvěma lety, když jsem byla opilá, takže jsem čistě hetero. Jsem čistě na muže. Ale vyšlo mi, že jsem lesba... Takže jim ty přístroje vlastně ani nefungují. Nicméně jsem byla nucena na test jít. Potom jsem nad tím dlouho přemýšlela, co když jsem na holky... Ale fakt ne. Nikdy jsem to nezkoušela, a ani to asi zkoušet nebudu. To nikdy nechci.

Tak život je dlouhý... Tohle možná člověka čeká nebo nečeká.

Dneska spíš už nečeká.

Spíš ne. Takže začíná hormonální léčba, která potlačuje ty druhotní znaky. V případě proměny z chlapa na ženskou ty chlapské. To znamená, že přestávají růst vousy.

Ne, bohužel, tak to tak není. Představte si normálního chlapa, který chce být ženou. To vůbec nemá vliv třeba na ochlupení a na vousy. Ani na hlas. Takže ty trans ženy platí hrozné peníze za to, aby si to odstraňovaly z obličejů. Já jsem to naštěstí podstupovat nemusela. Ale je to těžké.

Takže co se děje? Začínají růst prsa?

Začínají růst prsa, začíná růst zadek. Celkově prostě přibíráte.

Jo, jo, to je ta nevýhoda u ženských.

To tedy je. A zjemňují se rysy v obličeji.

Během toho, co berete hormony, máte neutrální jméno, je to tak?

Nedala jsem si ho, byla jsem strašně líná. Dneska už to můžu říct, dneska už mi nic nehrozí. Ale já jsem byla strašně líná si ho změnit, protože v té době se o mně už začalo psát. Všude se psalo Péťa a já jsem si to na ten rok nechtěla změnit. A potom za rok si to zase měnit znovu, že jo?

Vy jste navíc měla výhodu, že jste byla v branži, takže ta tranzice byla vlastně ideální. Takhle, kdybyste dělala na poště, asi by to úplně jednoduché nebylo.

Pro mě bylo těžké jít třeba na tu poštu. Několikrát mi nechtěli vydat balík.

To trošku chápu, Péťo, to se na ně nebudeme zlobit...

Teď už mi ten balík vydají.

No a pak ta operace, to je teda, nezlobte se na mě, ale to je něco, co musí strašně bolet.

Je to strašně zvláštní. Já přežiju všechno, ale tohle pro mě bylo hrozně náročné.

To si myslím.

Ale potom si třeba čtu v nějakých diskuzích, jak tam holky říkají, že to zas tak strašné nebylo. Pro mě to byla fakt katastrofa.

Co může být ještě horšího?

Já nevím.

Dívala jsem se na to, jak ta operace probíhá.

Já se dívala až nedávno, předtím jsem nemohla.

Jo? Vy jste nevěděla, co vám budou dělat?

Něco jsem si o tom přečetla, ale nechtěla jsem se dívat na to, co mi budou dělat.

Je to zajímavé, je to až kouzlo, že? Jak tam dělají různě sestavy. A co sestavy, ale, že to funguje. To je úplně nepochopitelná věc. Ale na druhou stranu myslím, že bude spousta lidí, kteří se do tranzice chystají řešit povedené a nepovedené zákroky.

Já jsem do toho šla s tím, že se to povede. A povedlo se. Četla jsem samozřejmě i nějaké diskuze, že se to někde nepovedlo, že je to špatně. Ale prostě jsem si řekla: To se povede. Není nijaká jiná možnost. Povedlo se to napoprvé, je to super, jsem šťastná, jsem spokojená, ale vím, že se to nemusí povést vždycky. Tak jako každá operace.

Fakt by mě zajímalo, co sex. Oni to prý chlapi nepoznají.

No, no, no.

Je spousta transgender holek, o kterých ani nevíme, že jsou transgender, protože prostě…

Ano, ano, třeba i jejich manžel to neví.

To je možné. Vy jste se rozhodla jít tou cestou, že o vás bude vědět. Máte povolání, které tomu bohužel i nahrává, takže vy to tajit nemůžete. Nicméně by mě zajímalo, z toho technického hlediska, funguje to tam stejně?

Fakt to funguje stejně. Dokonce jsem po té operaci čekala na recenzi od svého tehdejšího přítele. A prošlo to všecko, že to je vlastně stejné.

Jo?

Akorát je to nové.

Tak máme po operaci, všechno už funguje parádně, víme, že máme léky do konce života. I přepsáno v občance. Takže teď už vlastně můžete cokoliv. Můžete adoptovat dítě?

Ano. Já jsem normální žena v občance a úplně všude.

No a proč teda, když jste normální žena, říkáme transgender?

Protože už to mám před svým jménem v médiích.

Vy se chcete vdávat a stihnout to do třiceti.

Vy jste to někde četla?

Jo, jo, jo.

Ježíš, já bych to teď možná posunula do 32. Ale jo, já to stihnu.

Ale dítě chcete?

To jsem říkala kdy? Jestli jsem nezměnila názor...

Aha, to mě právě zajímá, jestli stále chcete dítě. Případně s tím manželem do třiceti.

Asi tak, jak jsem to řekla, tak je to myšleno. Teď jsem v takové fázi, že by mi nikdo dítě nesvěřil. Protože bych ho mohla zapomenout někde v mikrovlnce... Ale myslím, že v těch 30 budu vyzrálejší.

Celou zpověď Peti Nitky najdete v úvodním videu. Co všechno prozradila?

  • její dětství
  • transgender modeling
  • co všechno obnáší přeměna pohlaví
  • jak probíhá operace
  • plány do budoucna

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články