Epidemie osamělosti se šíří více než jakákoliv jiná nemoc, varují vědci

Epidemie osamělosti se šíří více než jakákoliv jiná nemoc, varují vědci
Zdroj: Pixabay.com
Pocit osamělosti můžeme cítit v prázdném vztahu.Objevte svůj vnitřní klid.Obklopujte se lidmi, kteří vás chápou.Nebojte se projevovat své emoce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Přestože žijeme obklopeni lidmi, cítíme osamělost. V době sociálních sítí, kdy se snadno spojíme i s přáteli na druhém konci světa, paradoxně osamělost sílí natolik, že se hovoří o epidemii osamělosti. Právě kvůli sociálním sítím navíc nepříjemné pocity izolace trápí čím dál více mladých lidí.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 08. 04. 2020 10:03

Zatímco dříve se osamělost řadila k typickým potížím seniorského věku, v současnosti jde o obecný problém napříč generacemi. Dle britského průzkumu v režii BBC Radia 4 patří k nejrizikovější skupině mladí lidé ve věku 16 až 24 let, 40 % z nich pociťuje osamělost často nebo velmi často. Souvisí to s rozvojem sociálních sítí a vnitřní nespokojeností, naopak nejde o počet lidí kolem sebe.

Člověk se může cítit izolovaný i v místnosti plné lidí. Osamělost pociťují i lidé v pracovním kolektivu nebo v manželství, nezávisle na pohlaví, vzdělání nebo třeba výši příjmu.

Co je to vlastně osamělost?

Dr. Stephanie Cacioppo, která se zabývá neurovědou a psychiatrií na univerzitě v Chicagu, definovala osamělost jako stav mysli. Tento stav je charakteristický rozdílem mezi vztahy, které by člověk chtěl mít, a vztahy, které člověk reálně prožívá.

Po většinu evoluce lidstva se osamělost pojila se stresem z ohrožení, které znamená pobyt osamělého člověka v divoké přírodě. Dnes přímé ohrožení nepředstavuje, přesto souvisí se strachem a vylučováním stresových hormonů, negativně se pak odráží na psychickém i fyzickém zdraví. Jde ruku v ruce s depresí a úzkostmi, na rozdíl od nich však nemá osamělost žádnou klinickou podobu. Zatím není v kategorii psychických onemocnění.

Efekt samoty a jeho zdravotní rizika

Nejde o diagnózu, přesto nedostatek sociálních vazeb a kontaktu s druhými zásadně zvyšuje riziko úmrtnosti. Na vyšší riziko předčasného úmrtí v důsledku sociální izolace upozorňuje Světová zdravotnická organizace, také na menší pravděpodobnost přežití po infarktu nebo pozorovatelné komplikace spojené s různými chronickými onemocněními.

Proslulá studie Sociální vztahy a riziko úmrtí Juliane Holt-Lunstadové a Timothy Smithe přirovnává efekt samoty k účinkům, které má na lidský organismus pravidelné kouření cigaret. Dokonce má být větším ohrožením než obezita nebo nedostatek pohybu.

Tipy, jak překonat pocity osamělosti najdete ve FOTOGALERII:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články