Proč lidé podvádějí svého partnera? Příčiny nevěry jsou dnes jiné než dříve

Proč lidé podvádějí svého partnera? Příčiny nevěry jsou dnes jiné než dříve
Zdroj: Pixabay.com
Nevěra má mnoho podob, zvláště v době moderních technologií. Právě díky nim je však její odhalení snadnější než kdy dříve. Co si při takovém nepříjemném zjištění počít?Nevěra je v 21. století traumatizující více než jindy, alespoň to tvrdí belgická psychoterapeutka Esther Perel. Ta také překládá řešení, jak nevěru překonat.Jako zrada nejbližšího člověka způsobuje hluboká emoční traumata. Dle psychoterapeutky se však dají vyléčit. Psychologie traumatu začíná léčení tím, že viník uzná svoji vinu a lítost. To on musí projevit snahu obnovit vztah. Partner, který byl podváděný, potřebuje znovu získat sebedůvěru. K tomu pomůže láska, rodina, přátelé a aktivity přinášející radost. Nevyplatí se pátrat po detailech nevěry. Jenom prohlubují bolest. + 1 fotka+ 2 fotky

Proč vlastně existuje nevěra? Proč se lidé snaží získat srdce druhého, když ho pak zraňují? Proč lidé ohrožují vybudovaný vztah chvilkovým poblouzněním? Proč vkládají svoji vášeň do tajného vztahu místo toho, aby energii věnovali do vztahu oficiálního? A proč jednoduše neukončí stávající svazek, když jim jde o nový?

Radka Křivánková
Radka Křivánková 16. 04. 2020 09:00

Nevěru obklopuje mnoho otázek a nemálo z nich zůstává navždy nezodpovězených. Panuje kolem ní nezměrně mýtů a dávno překonaných stereotypů. Pro část společnosti jde o tabu, o kterém se nemluví, přestože se mu dá jen stěží vyhnout. Dle průzkumů polovina populace nevěru odsuzuje. Polovina populace však také nevěru přiznává, samozřejmě anonymně...

Co hledáme v náručí milenky či milence?

Ve skutečnosti může být nevěra vyjádřením touhy po svobodě a vitalitě, která se s přibývajícím věkem ztrácí. Někdy je nevěra únikem před stárnutím nebo vlastní smrtelností. S milenkou či milencem se vydáváme za hranice všedního života, oddáváme se naplnění svých vášní a tužeb, ke kterému současná společnost tolik vybízí. Avšak dostáváme se tak do konfliktu mezi svými hodnotami a chováním. „Dopouštíme se aktu zrady vůči svému partnerovi,“ vysvětluje ve své TED přednášce belgická psychoterapeutka Esther Perel.

Když hledáme štěstí v náručí druhých, nemusí to přitom dle psychoterapeutky nutně znamenat, že se odvracíme od svého partnera. Někdy chceme alespoň krátce opustit tu osobu, kterou jsme se v dlouhodobém svazku nebo přímo v manželství stali. Hledáme své jiné já. V praxi nám však krize spojená s nevěrou může pomoci znovu najít vlastní identitu.

Nevěru lze překonat!

Protože je dnes na pevný partnerský svazek nahlíženo zejména romanticky, dvojici skýtá především emoční stabilitu. Nevěra neznamená hledání lásky jinde, naopak ničí lásku ve stávajícím vztahu. Je to nepochopitelná zrada. Vzbuzuje nepříjemné pochybnosti o vlastním životě. „Nevěra ničí vše, čemu věříme, útočí na vědomí sebe samého,“ popisuje Perel hluboké trauma, které podváděný zažívá. Přesto nabízí také řešení.

Krizi ve vztahu psychoterapeutka považuje za příležitost vybudovat vztah na nových základech. Svým klientům při terapii radí pohlížet na další fázi po nevěře jako na nový vztah, který bude založený na upřímnosti a otevřené komunikaci.

Jak překonat nevěru? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články