Smutné okolnosti snímku Čistá duše: Matematik John Nash zemřel 14 let po natočení filmu

Čistá duše
Zdroj: Prima Max
Jennifer Connelly získala za roli Alicie Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.Nash poté, co prohraje v deskové hře, pronese: "Táhl jsem první, měl jsem vyhrát," odkazuje na matematikovu teorii her.Skutečný Nash neměl nikdy projev při udílení Nobelovy ceny, neboť se její organizátoři obávali, že by mu to jeho duševní stav nedovolil.Na konci filmu se k Nashovi nakloní jeden mladík a svěří se mu se svou vlastní teorií, která praví, že vše souvisí se vším. Tato teze skutečně existuje.+ 2 fotky+ 3 fotky

Známý americký matematik John Nash, kterého ve filmu Čistá duše ztvárnil Russel Crowe, zemřel, spolu se svou ženou, v roce 2015 při autonehodě v New Jersey. Dožil se tak 86 let, jeho žena byla o čtyři roky mladší. Jaký byl život tohoto génia, jenž se potýkal se schizofrenií a byl několikrát hospitalizován v psychiatrické léčebně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 03. 2020 16:30

Životopisné drama Čistá duše je inspirováno životem Johna Forbese ml., jenž získal Nobelovu cenu za ekonomii. Příběh začíná v roce 1947, kdy je přijat na univerzitu v Princetonu. Je považován za velmi nadaného matematika, který však žije ve svém světě, straní se vrstevníků a dokonce nechodí ani na přednášky. Pohání ho totiž touha přijít na zcela novou teorii. To se mu nakonec podaří. Ze školy odchází jako vědec. Ožení se a založí rodinu. Jenomže jeho manželka po čase zjistí, že se za jeho podivným chováním ukrývá vážná psychická porucha. John si však své problémy zpočátku nepřipouští, a tak musí nastoupit na cestu sebepoznání, aby mohl získat tu nejvyšší poctu.

Na film Čistá duše se můžete podívat 11. 3. na Prima Max

Osobní život

Nashovo studium započalo nejprve v Pittsburghu, později se přemístil na Princeton. V jeho doporučujícím dopise byla jen jedna věta: “Tento muž je génius.” V roce 1957, poté co publikoval několik svých převratných myšlenek z oblasti teorie her, se oženil s Aliciou Lardé, která rovněž studovala matematiku.

O pět let později byl ale s jejich manželstvím konec. Alicia totiž zjistila, že její partner netrpí pouze “podivínstvím”, ale skutečnou duševní chorobou. Přestože si Nash odmítal přiznat svou schizofrenii, několikrát se jí podařilo ho poslat na léčení. “Psychické problémy mne sužovaly celých dvacet pět let,” svěřil se matematik v rozhovoru pro oficiální webové stránky Nobelovy ceny.

Jako bratr a sestra

Odloučení Johna a Alicie netrvalo dlouho. V roce 1970 se k němu vrátila. Žili sice pod jednou střechou, jenomže jejich vztah nejvíce připomínal ten sourozenecký. Se vším všudy se k sobě vrátili až poté, co Nash získal Nobelovu cenu. Svůj svazek znovu zpečetili až v roce 2001.

Během nepřítomnosti Alicie zažíval matematik perné chvíle. Prošel si mnoha psychiatrickými zařízeními a podstoupil různé typy léčby. Ne všechny postupy však byly zvoleny adekvátně. Lékaři, mimo jiné, podcenili, jak velký význam měla pro Nashe jeho práce a pobyt v komunitě stejně smýšlejících lidí. Tím, že mu tuto možnost odepřeli, zapříčinili zhoršení jeho zdravotního stavu.

Úspěchy

Vrátit se k normálnímu životu pomohla Nashovi až bývalá žena. Díky její podpoře se mohl vrátit na univerzitu v Princetonu, která mu umožnila používat své prostory a zařízení k dalšímu výzkumu teorií. Tato možnost sehrála v jeho uzdravení klíčovou roli. Pro svou práci dokonce vyvinul i počítačové programy, které byly na velmi vysoké úrovni. S rozvojem elektronické pošty začal také komunikovat s ostatními matematiky. A právě oni jej navrhli na Nobelovu cenu.

V devadesátých letech se Nashovi podařilo zvládnout schizofrenii natolik, že se mohl vrátit skutečně ve velkém stylu. Jistě za to mohl poděkovat své manželce, která mu stála po boku prakticky celý život. Ale i ona dosáhla ve svém životě nejednoho úspěchu. Například se jí podařilo prorazit v IT vývoji, což byl v té době ryze mužský obor. Díky tomu mohla v těžkých chvílích zabezpečit sebe i celou rodinu.

NA ZAJÍMAVOSTI Z NATÁČENÍ FILMU ČISTÁ DUŠE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: ČSFD.cz, bbc.com, wikipedia.org

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články