Správná komunikace je klíčem k úspěšným mezilidským i partnerským vztahům

komunikace, vztahy
Zdroj: unsplash.com

Kvalitní vztahy jsou kořením zdravého a kvalitního života. Jaké budou záleží na tom, jak dokážeme s ostatními komunikovat. Pokud nechceme žít v izolaci a samotě a denně se pohybujeme mezi lidmi, ať už v profesním či soukromém životě, potřebujeme si osvojit principy zralé komunikace.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 08. 02. 2020 14:00

Dnešní doba je bohužel plná virtuální komunikace, která nám dorozumívání s ostatními značně usnadňuje, ale na druhé straně i komplikuje. Vybrali jsme pro vás pár základních principů, čemu se v komunikaci s druhými raději vyhnout, a čemu naopak věnovat pozornost.

Buďte osobní

Vždy je lepší, pokud chcete řešit důležitou věc, probrat ji mezi čtyřma očima. Napsat SMS či email je sice snadnější a pro ostýchavé lidi rozhodně snazší varianta, není ale nad osobní komunikaci. Vyhnete se zbytečným domněnkám, které mohou vznikat z mylné interpretace slov v textu, leckdy se zavádějícími smajlíky. Pokud nemáte možnost osobního kontaktu, volte alespoň telefonický rozhovor. Vyjádříte tím úctu vašemu vztahu. Gesta a tón hlasu jsou pro komunikaci mnohdy důležitější než samotná slova.

Upřímnost vyhrává

Pokud chcete působit důvěryhodně a vybudovat si s druhými kvalitní vztahy, je nezbytné naučit se být upřímný za jakékoliv situace. Mluvte s druhými na rovinu a bez zbytečného chození kolem horké kaše nebo přikrašlování reality. Tendence zalíbit se druhým je silná, ale neznamená to, abychom byli vždy vyhovující a poslušní. Je třeba nebát se konfrontace a stát si za svou pravdou. Tento způsob komunikace vám i druhým dá vědět, na čem skutečně jste a být transparentní.

Umění naslouchat a mlčet

Pokud patříte mezi ty, kteří potřebují mít vždy poslední slovo, tady přichází výzva. Pythagoras řekl: „Blázna poznáš podle řeči, moudrého podle mlčení.“ Je důležité snažit se naslouchat slovům druhého. Význam sdělení pochopíte, pokud se soustředíte na to, co druhý říká, a nebudete mezitím přemýšlet, co odpovíte, jak se obhájíte, co dotyčnému poradíte, ba co hůř, skáčete mu do řeči. Dejte si vzájemně dostatečný prostor na vyjádření se a naučte se méně mluvit.

Mluvím vždy o sobě

Neznamená to, abyste mluvili neustále o své osobě, a tím dávali druhému najevo neúctu a nezájem o jeho osobu. Mluvte vždy o sobě tak, abyste vyjádřili své pocity a pohledy bez vytýkání a obviňování druhých. Tímto způsobem máte šanci vést zralý dialog, který nesklouzne ve výbuch emocí. Místo kritiky dotyčnému vysvětlete, co vám jeho chování způsobuje, a jak se díky tomu cítíte. Uvidíte, jak bez zbytečného útočení dojdete snáz ke společnému porozumění.

Nebojte se říct NE

Nebojte se druhé odmítnout, pokud s něčím nesouhlasíte, nebo něco nechcete. To, jak druhý umí přijmout vaše NE už není vaše starost. Přestaňte plýtvat energií na zbytečné obhajování se a použijte všechny principy popsané výše.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články