5 věcí, kterými si podle vědců ničíme tělo: Spousta modrého světla a málo vitamínu D

5 věcí, kterými si podle vědců ničíme tělo: Spousta modrého světla a málo vitamínu D
Zdroj: Freepik

Snažíte se jíst správně a také hýbat, ale pořád máte pocit, že se necítíte úplně nejlépe? Podle magazínu Eatthis za tím možná stojí další věci, na které se tak trochu zapomíná.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 11. 2021 15:00

Spousta z nás se snaží udělat maximum, abychom mohli vést dlouhý a především kvalitní život. Jíme zdravě a cvičíme pravidelně. Někdy se ovšem zdá, že to je tak trochu prohraný boj, neboť se i přes všechnu snahu stále necítíme nejlépe. Existuje spousta dalších věcí, které děláme, a rozhodně nám nepomáhají – od nedostatku vitamínu D, pohybu v přírodě a vody až po po nadbytek sezení a cukru.

Vitamín D a modré světlo

Jedním v hlavních prevítů je nedostatek vitamínu D. V létě se nám ho díky pobytu na slunci dostává plnými hrstmi, jenže teď už trávíme venku méně času. Nedostatečný příjem déčka může zvýšit riziko deprese, oslabit imunitní systém a způsobit další onemocnění.Zaměřte se na získávání dostatečného množství vitamínu D z potravin, jako jsou tučné ryby, vaječné žloutky, houby nebo obohacené mléko a džus," vysvětluje dietoložka Mackenzie Burgess. Neměli bychom ale ani teď zapomínat na pohyb v přírodě, který představuje jedinečný způsob terapeutického účinku a pozitivně ovlivňuje náladu a myšlení.

Odborníci považují za jedno z největších moderních zdravotních rizik umělé světlo. „Umožnilo nám uměle manipulovat s vystavením se světlu, což narušuje základní vztah mezi všemi formami života a Sluncem," říká kardiochirurg Steven Gundry. Zvýšení a snížení obsahu modré barvy ve světle je důležitým signálem pro naše tělo a aktivity, které tvoří energii, nebo ji spotřebují. Laicky řečeno nás upozorní, jestli máme vstát a začít fungovat, nebo se uložit ke spánku. Modré světlo narušuje produkci melatoninu, tedy spánkového hormonu, a přirozené tělesné rytmy. Důležité proto je nedívat se pár hodin před spaním do telefonu. Nebo si v případě nutnosti pořiďte brýle blokující modré světlo.

Příliš mnoho cukru

Cukr sice může být výtečný společník v dezertu, ale v mnoha ohledech škodí. Negativně ovlivňuje mikroby ve střevech a zvýšený přísun cukru také může stát za tím, že naše pokožka vypadá mdle. Stejně tak způsobuje nadýmání, přibírání na váze a úzkosti. Podle některých vědců dnes přijmeme za den tolik cukru, jako naši předci, takzvaní lovci a sběrači, získali za rok. A to vedli mnohem aktivnější život a třeba sezení prakticky neznali.

Podle jedné studie z roku 2017 měly aktivní ženy vyšší hladiny mikrobů podporujících zdraví ve srovnání se ženami, které vedly sedavý způsob života. Přílišné sezení tlačí na trávicí systém, což následně způsobuje nadýmání a zácpu.

Životně důležitá hydratace

Zatímco společnost stále konzumuje víc cukru, než by bylo záhodno, pije málo vody. Nejde jen o udržení hydratace a chuti k jídlu. Velká část lidského těla je tvořena vodou, buňky ji ke svému fungování zkrátka potřebují. Navíc se také hodně konzumuje káva a alkohol, které způsobují větší vylučování vody. „Studie naznačují, že přílišná ztráta vody a minerálů způsobuje pokles kognitivní výkonnosti a dopadá také na psychomotorické a paměťové schopnosti," vysvětluje neuropatolog Ralph Esposito. A doporučuje osm sklenic vody denně.

Zdroje informací:

Eatthis.com: 8 Ways You're Ruining Your Body, According to Science

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články