Experti radí: 6 zaručených triků, jak znovu usnout, když se vzbudíte uprostřed noci

Experti radí: 6 zaručených triků, jak znovu usnout, když se vzbudíte uprostřed noci
Zdroj: Freepik

Zbytečné probuzení uprostřed noci dokáže člověka pořádně vytočit. Zvlášť, když se pak dlouhé minuty či dokonce hodiny obrací v posteli a nemůže zabrat. Přinášíme vám proto šest triků, jak co nejdříve znovu usnout. Návod zveřejnil server deníku The Sun.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 11. 2021 09:00

Nejde o žádné složité procedury. Stačí, když pochopíte mechanismus usínání a spánku a vyjdete mu vstříc. Vaším nepřítelem při opětovném usnutí může být alkohol, domácí mazlíček či přílišné teplo. A co naopak pomáhá? Čtěte dál!

Nechoďte zbytečně na záchod

Vzbudili jsme se uprostřed noci a máte pocit, že nutně potřebujete na malou? Zadržte. Podle doktora Michaela Breuse byste rozhodně měli zůstat ležet zachumlaní do peřin, i když váš močový měchýř bude mít jisté námitky. Jakmile se totiž zvednete, zrychlí se vám tep a tím si zkomplikujete opětovné usínání.

Nekoukejte na hodiny

Člověka to svádí, ale odolejte. Převalujete-li se v posteli a pokoušíte se usnout, rozhodně vám neprospěje, když budete každou chvilku koukat na hodiny a stresovat se tím, že jste pořád vzhůru, přičemž za chvíli musíte vstávat. Jestli totiž něco komplikuje usnutí, pak je to čekání na zvonění budíku.

Zapomeňte na alkohol

Ač pro mnoho z nás je sklenka (nebo dvě) vína na dobrou noc příjemným rituálem, experti se shodují, že kvalitě spánku to neprospívá. Alkohol totiž brání aminokyselině tryptofan, která člověku pomáhá usnout, v přístupu do mozku. "Alkohol má tu nevýhodu, že po jeho konzumaci sice rychle usnete, ale také se častěji budíte a kvalita spánku klesá," tvrdí profesor Malcolm von Schantz z univerzity v Surrey.

Neberte si do postele domácí mazlíčky

Spousta z nás s oblibou sdílí postel se svým mazlíčkem, ať už kočkou, nebo psem. Ačkoliv se takové spaní může zdát poetické, našemu odpočinku rozhodně neprospívá. Nejen proto, že se zvířata v noci vrtí, ale i proto, že línají. Mohou tak svým páníčkům přivodit dýchaní obtíže během spánku, přivolat astma nebo alergii.

Přehnaně netopte

Možná cítíte jako jeden z mála benefitů fakt, že si v zimě můžete doma hezky zatopit. Jenže spánku teplo neprospívá. Ústřední topení totiž vysušuje sliznice, takže vás v noci nejspíš dožene žízeň. Podle doktora Neila Stanleyho by optimální teplota vzduchu v místnosti, ve které spíte, měla činit 18 °C a méně.

Tělo se totiž potřebuje ochladit asi o jeden stupeň, aby se dostavil spánek. Je-li tedy v pokoji příliš teplo, daří se mu to hůř. Vypněte proto na noc topení a místo toho se přikryjte prodyšným ložním prádlem, které vám pomůže regulovat tělesnou teplotu.

Zklidněte mysl

Naučte se meditovat. Tato schopnost vám pomůže se zklidnit nejen během dne, ale zkvalitní také vaše usínání. Pokud jste s meditací zatím neměli tu čest, zkuste si každý den na pár minut sednout a soustředit se jen na svůj dech. Přes den také vyvíjejte větší fyzickou aktivitu. Ta se totiž postará o rychlejší usnutí i kvalitnější spánek.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články