Co prozrazují nehty o vašem zdraví: Tyto odchylky naznačují, že máte problém

Co prozrazují nehty o vašem zdraví: Tyto odchylky naznačují, že máte problém
Zdroj: Pixabay

Možná provádíte na nehtech manikúru, možná si je lakujete, ale už jste si nehty někdy prohlíželi skutečně pozorně? Možná byste byli překvapeni, co z nich jde vyčíst. Podívali jsme se na problémy s nehty a pár vysvětlení vám nabízíme.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 04. 2021 09:00

Možná jste se už setkali s tím, že vám lékař zkoumal stav nehtů. Ty totiž mohou prozradit řadu věcí o vašem zdraví. Některé odchylky naznačují problém.

Jak vypadá zdravý nehet

Za zdravého stavu má nehet jednotnou narůžovělou barvu, je hladký, lesklý a přiléhá k pokožce. Těsně u lůžka by měl být vidět bílý půlměsíček.

Když zjistíte nějakou odchylku, nemusí to hned znamenat obrovský problém. Měli byste se ale nad tím zamyslet a v případě více náznaků promluvit s lékařem.

Změna barvy nehtů

Některé barevné změny jsou celkem nevinné. Například bílé skvrny se na nehtech objevují kdykoliv během života. Leukonychie souvisí se drobnými staršími poraněními (třeba od manikúry). Samy časem vymizí.

Nažloutlé nehty mívají kuřáci. Pokud nekouříte, může to naznačovat houbovitou infekci (třeba z bazénů). Více pozornosti bychom měli věnovat bílým skvrnám s tmavými okraji. Ty totiž mohou naznačovat žloutenku, proto je třeba se pídit po dalších příznacích tohoto onemocnění. Odborníci z arizonské kliniky Mayo rovněž uvádějí, že se tyto skvrny objevují i u osob s městnavým srdečním selháním, cukrovkou, případně u lidí se selháním ledvin.

Zašedlé nehty bývají symbolem chybějícího železa, většinou u starších osob. Pozornost vyžaduje hnědá a černá barva na nehtech, kdy může jít o rakovinu kůže. Modré nehty zase znamenají chybějící kyslík. Většinou je mají lidé s plicními onemocněními.

Tenké tmavě červené nebo hnědé svislé čáry v nehtovém lůžku jsou vlastně krví pod nehtovou ploškou. Lékařka Tammy Gracen, která zkoumá příčiny potíží pohybového aparátu, upozorňuje, že by se mohlo jednat nejen o důsledky drobných poranění, kolagenová vaskulární onemocnění, ale také srdeční choroby. Tyto problémy mívají i lidé s potížemi se srážením krve.

Rýhy a drážky

Když si na nehtech všimnete rýh nebo drážek, většinou to odkazuje na problémy s trávicí soustavou. Příčin ale může být více, třeba úraz nebo otrava. Jestliže na nehtech najdete vodorovné drážky, je třeba zbystřit. Tyto nehty mívají pacienti se spálou či tyfem.

Tečkovité dírky

Pokud na svých nehtech uvidíte tečkovité prohlubně, může jít o příznak lupénky. Jedná se kožní onemocnění, které většinou napadá kůži pod vlasy a lokty.

Nehty ve tvaru lžičky

Měkké nehty, které připomínají čajovou lžičku, svědčí o koilonychii. Lékaři z Mayo kliniky se domnívají, že to může souviset s anémií kvůli nedostatku železa, ale také s hemochromatózou (tělo přijímá nadbytek železa) a třeba i se srdečním onemocněním.

Štěpivé a lámavé nehty

Nehty, které jsou suché a snadno se štěpí, případně lámou, mohou symbolizovat potíže se štítnou žlázou. Pokud jsou navíc zažloutlé, pak se nejspíš bude jednat o mykózu.

Zdroj informací:

Wikipedia.org

Everydayhealth.com

Thehealthy.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články