Co se stane s tělem, když se budete denně 30 minut hýbat

cvičení, venku
Zdroj: Freepik.com

Stále jsme nespokojeni s postavou, někdo se cítí být moc hubený, jiný si myslí, že by pár kilo dolů neuškodilo, a dalšímu je líto, že se mu nerýsují pod pokožkou svaly. Mnohdy stačí jenom málo – upravit jídelníček a půl hodiny denně se poctivě hýbat. Kromě postavy uděláte dobře i svému zdraví.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 10. 10. 2020 10:00

Nic není zadarmo a nic není hned. Jen poctivě a postupně provedené změny mají šanci na to se udržet. I odborníci se shodují na tom, že pozitivní a pevné změny přijdou jedině tehdy, když si dopřejete dostatek času. Nemusíte proto hned trávit hodiny ve fitku anebo se pouštět do přespolního běhu. Pro začátek péče o kondici úplně postačí jednoduché protažení a krátké procházky.

Pohyb zvýší obranyschopnost

Za chladných měsíců dostává tělo zabrat a aby mohlo s úspěchem odolávat všem nástrahám v podobě viróz a dalších onemocnění,  je třeba posílit obranyschopnost. Základem jsou vitamíny, kvalitní spánek, pestrá a vyvážená strava, pitný režim a především pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

Není třeba trávit hodiny v posilovnách, naopak, ideální jsou zhruba půlhodinové procházky na čerstvém vzduchu. Vystavte se (s mírou) také sluníčku, dokud ještě svítí, jelikož svit také podporuje naši imunitu a nabíjí pozitivní energií.

Vstaňte od stolu a protáhněte se

Velkému riziku je vystavený každý, kdo pracuje vsedě, především u počítače. Proto ať už jste v kanceláři, nebo na home office, myslet na svoji fyzickou kondici. Není výmluva, že nestíháte, ono totiž úplně stačí místo výtahu vyběhnout tři patra po schodech anebo si vystoupit o dvě zastávky dříve a dojít domů pěšky. Hravě tak nachodíte doporučovaných 10 000 kroků za den. A jestliže si nejste jisti, poraďte se se svými chytrými hodinkami.

Hýčkejte se ve vířivce

Nejenom odpovědnost, ale také trochu sebelásky je nám třeba. Jestliže máte možnost, dopřávejte si pravidelnou půlhodinovou relaxaci ve vířivce nebo alespoň ve sprše. Tento fakt znali již staří Římané a potvrdilo jej i několik zahraničních studií. Kombinace teplé vody s intenzivní masáží dokáže opravdové zázraky.

Díky tryskám, které plní masážní funkci, jsou svaly v permanentní stimulaci, což je nejen posílí, ale také řádně prokrví. Horká voda ve vířivce podporuje metabolismus a pocení, čímž dochází ke značnému výdeji energie. Stačí pouhých 30 minut denně, 7 dní v týdnu a pro ty, jež nechtějí či nemohou vykonávat náročnější sportovní aktivity, je to adekvátní náhrada za cvičení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články