Dermatoložka Monika Arenbergerová o alopecii: Nejde jen o vlasy, problém je daleko složitejší, tvrdí

Dermatoložka Monika Arenbergerová o alopecii: Nejde jen o vlasy, problém je daleko složitejší, tvrdí
Zdroj: Se souhlasem Moniky Arenbergerové

Alopecie, tedy postupná ztráta vlasů, je velkým tématem posledních dnů. Postaral se o to herec Will Smith, když během předávání Oscarů uštědřil facku komikovi Chrisi Rockovi poté, co vtipkoval na adresu jeho ženy Jady Pinkett Smith trpící právě touto chorobou. O tom, že alopecie není jen kosmetická záležitost, ale dokáže velmi neblaze ovlivnit život pacientů, promluvila pro web Lifee.cz zkušená dermatoložka Monika Arenbergerová.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 04. 2022 11:00

Člověk ztrácí vlasy naprosto běžně. Za den nám jich podle Moniky Arenbergerové vypadne 50 až 100. Jde tedy o normální vlasový cyklus. Pokud jich ztrácíme více, měli bychom zbystřit. Zvlášť, pokud vám už na jejich místě nové vlasy nenarostou a začínáte plešatět. Takový stav se nazývá alopecie.

Paní doktorko, ve své praxi se dlouhé roky věnujete kožním onemocněním. Jaké příčiny může mít alopecie?

Vlasy nám mohou prořídnout například v souvislosti s onemocněním štítné žlázy nebo vlivem nerovnováhy pohlavních hormonů. Tento druh alopecie se u žen i u mužů projevuje prořídnutím vlasů na temeni. Vlasy rovněž padají ženám, které drží drastické diety a potom jim chybí důležité stopové prvky, jako je železo, zinek nebo selen. Lysiny ale mohou vznikat také v důsledku toho, že si vlasy nevhodně upravujeme. Často si například malé holčičky do baletu příliš pevně utahují culík. V neposlední řadě jsou lidé, kteří si vlasy sami vytrhávají v rámci sebepoškozování, protože jim to psychicky ulevuje. To trápí především adolescenty..

Tématem dnešních dnů je alopecie areata (autoimunitní porucha, která způsobuje padání vlasů). Tou trpí také modelka Karolína Mališová, která se u vás podle svých slov také léčí.

Tato forma alopecie je nejzávažnější v tom, že jde o variantu  nemoci, která vás skutečně může připravit o všechny vlasy. Jde o autoimunitní onemocnění, což znamená, že se proti vlasovým cibulkám  obrátí jeho vlastní imunitní systém. Nejprve se vytvářejí lysinky o velikosti mince, které se rozrůstají a mohou se spojit v jednu velkou pleš. Během několika týdnů nebo měsíců můžete  přijít o všechny vlasy, ale i obočí nebo řasy.

Jak v takových případech jednat?

Jde o vážný stav a snažíme se rychle zasáhnout. Karolína měla tento typ nemoci, ale ještě specifičtější typ, který nazýváme ofiáza. Ten konkrétně postihuje část  vlasů v zadní části hlavy. Vzadu na hlavě, od ucha  uchu, se spojí jeden velký pruh, který je bez vlasů. Na jednu stranu je to dobré v tom, žehorní vlasy, které vám zůstanou, mohou pruh zakrýt. Také ale víme, že ofiáza je spojovaná s horší prognózou do budoucna. Špatně reaguje na léčbu a zarůstá až po několika měsících.

Sledovala jste letošní Oscary? Jak se vás celá kauza dotkla?

Samozřejmě, že jsem Oscary sledovala a vlastně rozumím oběma stranám. Pohled komika versus pohled muže, který má nemocnou ženu. Můj názor je, že z nemoci by se legrace dělat neměla. Jsem pro jakýkoli cynismus, ale pojďme se vcítit do žen, které alopecií trpí. Často se říká, že jde jenom o vlasy. Ale jde o nemoc, které se nezbavíte lusknutím prstu a terapie trvá opravdu dlouho. Ne náhodou se o vlasech říká, že jsou korunou ženské krásy. Stačí, když má žena prořídlé vlasy, a může upadnout do deprese. Jejich úplná ztráta je vždy frustrující. Logicky se to přenáší také na rodinné příslušníky. Will Smith je evidentně velmi citlivý člověk a odkryl karty. U nich doma je to určitě obrovský problém, to je jasné.

V ordinaci musíte mít žen, jako je Jada Pinkett Smith, velké množství. Jak se s tím vyrovnávají?

Ženy jsou silné a srovnají se s tím. Jde o prvotní šok: Nemám vlasy. Alopecie nebolí, takže většinou ji odhalí někdo jiný, třeba kadeřník. Následuje smíření, které musí přijít. Ženy se sdružují a dodávají si odvahu například přes sociální sítě, to mi přijde jako hezký fenomén. Dlouho jsme si mysleli, že kvalitu života našich pacientů významně snižuje například těžká psoriáza nebo atopický ekzém. Nyní se ale kazuje, že onemocnění, která nejvíce ovlivňují naši psychiku, jsou akné a vypadávání vlasů. Lidé by to neměli považovat za banální, protože to velkou měrou ovlivňuje naše životy a sebevědomí.

Karolína Mališová se webu Lifee.cz tento týden svěřila, jak velký vliv má na toto onemocnění psychika.

Psychická stránka je velmi důležitá. Mám řadu pacientek, u kterých se alopecie rozvinula po stresové zátěži. Nemyslím teď dlouhodobý stres, spíše nějaký mimořádný zážitek, například autonehoda, úmrtí v rodině nebo operace. Řada lidí říká: ,Já se také stresuji a vlasy mi nepadají.' Určitě je tam nějaká vrozená predispozice, která se projeví právě v kombinaci se stresem. Je dobré psychiku za všech okolností srovnat. Doporučuji svým pacientkám například akupunkturu nebo psychoterapii a výsledky jsou  dobré. Léčit bychom měli tělo i duši.

Jak alopecii aktuálně léčíte?

Jdu medicínskou cestou. Doporučuji lokálně aplikovat kortikoidní přípravky, tedy hormony, které v kůži snižují zánět. Pomoci může i  světloléčba. Lokálně aplikujeme  také látku minoxidil, která podporuje lepší prokrvení vlasového folikulu a upravuje imunitní reakci v jeho okolí. Jde o roztoky nebo krémy. Když jsme neúspěšní, tak přecházíme k injekcím, které jsou účinnější, než  lokální prostředek. Jde o protizánětlivý hormon , který se dodává přímo k  vlasovému folikulu, který leží asi 4 milimetry pod kůží. Zároveň to není nic příjemného, protože vpichů musí být celá řada. Kvalitu nových vlasů pak můžeme podpořit vitamíny a stopovými prvky jako je methionin.

A výhled do budoucna?

Teď už je nálada veskrze pozitivní, protože jsem nedávno byla na kongresu v USA, kde se o léčbě alopecie hodně hovořilo. Na trhu je nový preparát a předpokládáme, že bude ve světě k dispozici do konce letošního roku. Léčba těmito tzv. „malými molekulami“ je výhodná proto, že má relativně málo nežádoucích účinků a  funguje cíleně proti podstatě onemocnění. Na tohle se moc těším, protože jsem doposud měla pouze omezené možnosti léčby pro své pacientky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články