Dress code do divadla: Kdy je vhodné obléct velkou večerní a jaká pravidla má označení black tie

Dress code do divadla: Kdy je vhodné obléct velkou večerní a jaká pravidla má označení black tie
Zdroj: Lifee/Kristina Vodičková
Korzetové šaty Heine, modré jako noční obloha, vzpomínka na 50. léta, kdy vrcholila éra elegance. Glami.cz, 1893 KčElegantní černá sukně ze splývavého saténu vytváří lichotivou siluetu. Marks&Spencer, 1299 KčKlasické černé lodičky z měkké kůže na pohodlném podpatku, Marks&Spencer, 2299 KčPokud je vám bližší vyrazit v obleku než v šatech, i to je možné. Černé sako, H&M, 999 Kč+ 9 fotek+ 10 fotek

I když se zdá, že dress code do divadla je celkem jasně daný, jeho podobu ovlivňuje i to, zda se jedná o „velká“ divadla, či divadla malých forem, případně alternativní. Další kategorií jsou opera či muzikály. Ještě pořád víte, co si vzít na sebe, nebo vám smíme napovědět?

Radka Franc
Radka Franc 01. 11. 2022 09:00

Než vyrazíte do divadla, přečtěte si, v jaké míře formální oblečení zvolit, není totiž divadlo jako divadlo.

Pro návštěvu divadel v historických budovách, jako např. Národního divadla, doporučujeme pánům tmavý oblek se společenskými botami a černými ponožkami, jednobarevnou světlou košili a decentní kravatu. Dámy by měly sáhnout po společenských šatech v midi délce, koktejlkách nebo kostýmku v nekřiklavém odstínu a lodičkách, klidně na nízkém podpatku.

Dress code pro každý typ divadla se liší

Divadla jiných forem, tzv. scény pro alternativní umění, jsou v dress codech benevolentnější a možná byste se ve slavnostním oblečení cítili „overdressed“. Pánové mohou volit méně formální sako bez kravaty a oblekové kalhoty nahradit oblíbenými chinos s tmavými polobotkami nebo mokasíny. A ponožky by měly být v barvě bot.

Dámy se mohou rozhodnout mezi koktejlkami, sukní s halenkou či kostýmem, který může být i kalhotový. Jako boty ideálně volit opět lodičky, sandály ani kozačky nejsou vhodné. Kabelka by pro každou večerní a slavnostní příležitost měla být malá a decentní, tedy žádný objemný shopper, nebo nedej bůh batůžek. Jak dámy, tak pánové mohou tento typ oblečení zvolit i pro návštěvu muzikálů.

Dress code na operu může být i vysoce formální

Do opery se většinou běžně nedostaneme, ale i tak je dobré být připravení. Pokud je na pozvánce uvedeno jako dress code black tie, měli by si pánové obléct skvěle padnoucí smoking doplněný bílou košilí a kravatou nebo motýlkem. Dámy si mohou užít večer v dlouhé róbě, ideálně v tmavé modré, fialové nebo klasicky černé a semišových či saténových lodičkách doplněných vkusným psaníčkem.

Pamatujte, že přes smoking ani oblek a u dam přes žádný typ večerních elegantních šatů se nenosí péřové bundy nebo sportovní kabáty, ale vždy vlněné kabáty klasického střihu.

Ať už se vydáte do velkého či malého divadla, na muzikál nebo operu, pamatujte na to, abyste se stylem oblečení přizpůsobili prostředí, jehož návštěvu plánujete. Pořadateli akce i účinkujícím vyjádříte respekt a zároveň budete respektováni pro znalost a dodržení etikety.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články