Druhý je jednodušší a kontrakce jsou jako menstruační bolesti. Znáte nejčastější mýty o porodu?

Důležité je udržovat se ve formě už v požehnaném stavu.
Zdroj: Pixabay.com

Očekáváte miminko a máte strach z porodu? Možná, že nemusíte. Ne všechno, co se o něm říká, totiž musí být pravda. Jaké jsou nejčastější mýty o porodu?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 07. 2020 10:15

Některá fakta o porodu se už podařilo vědecky potvrdit, jiná jsou ale stále jen nepodloženými pověrami. Jakým tvrzením byste pro dobro sebe a svého miminka raději neměla věřit? Přečtěte si, čím není nutné se znepokojovat.

Porodní kontrakce se podobají menstruační bolesti

Jestliže necítíte silné kontrakce ani po odtoku plodové vody, nemusíte se hned začít bát. Může jít totiž o zcela normální jev. Nemusí se projevit ani jako bolest podobná silnější menstruační bolesti, jak se často všude říká. Kontrakce totiž probíhají u každé nastávající maminky individuálně. Některá je může mít i silnější, takže u ní bolest vystřeluje až do konečníku a do zad nebo stehen. Objevit se při silnějších kontrakcích může i zvracení. Může to být ale také zcela opačně, takže nemusíte cítit ani žádnou velkou bolest nebo mít úplně jiné příznaky, například ztvrdnutí celého břicha nebo bolest zad a bederní páteře.

Porod každá žena pozná

Nejčastěji zažitý mýtus, který se ženám říká už v těhotenských poradnách, nebývá vždy tak úplně pravdivý. Porod totiž ne vždy každá žena spolehlivě pozná. Matoucí může být například časný porod, který může začít i o několik dnů předtím. Stejně tak „poslíčci“, kteří tělo nastávající rodičky připravují prostřednictvím příznaků připomínajících kontrakce na porod. Žena si tak může myslet, že už rodí, i když tomu tak ještě není, nebo si naopak ani nevšimne, že už jde o skutečný porod. Poznávacím znamením, jak poměrně dobře rozeznat poslíčky od skutečných kontrakcí, může být také fakt, že intenzita poslíčků je po chvíli nižší. Většinou pomůže, když si jen lehnete v klidu na pohovku nebo si dáte koupel. Oproti tomu při kontrakcích se přestávky mezi nástupem často zkracují a jejich síla se naopak stupňuje.

Druhý porod je jednodušší

O druhém porodu se traduje, že bývá jednodušší. To ale rozhodně nemusí být vždy pravda. Někdy se sice stane, že je rychlejší, ale o to může být bolestivější. Stejně tak i průběh každého porodu je různý, a nelze proto říct, že když rodíte po několikáté, nebudou už vás lékaři muset nastřihávat nebo opačně. Daleko více rozhodujícím kritériem, které napoví o průběhu porodu, je umístění dítěte a jeho velikost nebo rychlost otevírání porodních cest. Počet porodů v tomto případě příliš nehraje roli. Může vás ale částečně uklidnit, pokud jste už jeden porod zažila, že si alespoň dovedete lépe představit, co od porodu očekávat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články