Etiketa u stolu: Vyhněte se olizování lžičky, pokud nemáte nápoj s pěnou, a negestikulujte s příbory v ruce

Etiketa u stolu: Vyhněte se olizování lžičky, pokud nemáte nápoj s pěnou, a negestikulujte s příbory v ruce
Zdroj: Se souhlasem Julie Balobanové
Sklenici na sekty či šampaňské uchopíme za stopku co nejníž.Sklenici na červené víno držíme oproti tomu téměř u dna. V žádném případě ale ne za číši.Sklenici na bílé víno držíme také za stopku, ale uprostřed. Julie Balobanova další cenné rady sepsala do své nedávno vydané knihy Etiketa pro elegantní ženu.

Věděli jste, že podle etikety byste něměli vkládat do úst lžičku od horkého nápoje, ale když jde o nápoj s pěnou (cappuccino, latte) toto pravidlo neplatí? Jaké největší prohřešky lidé dělají, pokud jde o stolování, jsme se zeptali odbornice na etiketu Julie Balobanové, která nedávno vydala knihu Etiketa pro elegantní ženu.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 24. 10. 2022 09:00

Pokud nechcete u stolu v restauraci nebo u společenské události s rautem vypadat neohrabaně až buransky, je dobré znát základní pravidla etikety a řídit se jimi. Pro ženy je to symbol elegance a pánové také lépe zapůsobí, když nebudou ve společnosti vydávat hlasité mlaskání, nebo burácivě smrkat do ubrousku přímo u stolu.

Vyzpovídali jsme Julii Balobanovou ze Školy elegance, která se už více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Na dalších řádcích vám připomene, jaké prohřešky ve společnosti často činíme a že je snadné se jim vyhnout.

Špatné držení příborů a sklenic na víno

"Na prvním místě v nejčastějších prohřešcích je špatné držení příborů. Pokud ke konzumaci potřebujeme vidličku a nůž, příbory uchopíme tak, aby jejich hroty směřovaly dolů, ukazováčky tlačíme na střenky a konce střenek opíráme o dlaně. Střenky jsou přitom v dlaních schované. Potřebujeme-li nabrat něco sypkého, například rýži, můžeme vidličku otočit hroty nahoru a použít ji jako lžíci," radí čtenářům Lifee.cz Julie. 

Chybu často děláme i při držení sklenice na víno, to je hned druhý nejčastější prohřešek. "Sklenici na víno bychom neměli držet za číši. Sklenici na sekty či šampaňské uchopíme za stopku úplně nejníž. Sklenici na bílé víno také za stopku, ale uprostřed. Sklenici na červené víno držíme téměř u dna," uvádí Balobanová. 

Sklenici na víno bychom neměli držet za číši zejména proto, že čelíme riziku narušení předepsané teploty vína a tím můžeme ovlivnit jeho buket a chuť. Další příčina je ryze estetická, sklenice má zůstat čistá bez otisků prstů. 

Telefon ke stolu nepatří, je výrazem neúcty

"Na třetím místě je podle mého názoru chyba, kterou pozoruji velmi často, a to je telefonování/esemeskování během stolování. Telefon během stolování na stůl nepatří. Mít telefon v ruce během stolování je projevem největší neúcty vůči našemu společníkovi," říká odbornice, která se odkazuje i na základní porušení pravidla etikety, které říká: „Chovejte se ohleduplně vůči ostatním.“ 

Mezi další chyby patří také lokty na stole, gestikulace s příbory během stolování, používání párátka u stolu, mlaskání či srkání u jídla. Chybou u žen také často bývá upravování vzhledu u stolu, což by mělo probíhat na toaletě. 

Lžička od horkého nápoje se do pusy nevkládá

V tomto případě záleží na tom, zda se jedná o nápoj s pěnou (cappuccino, latte), či nikoliv. Pokud je nápoj bez pěny (espresso, čaj), lžičku bychom do úst vkládat neměli.

"Mluvíme-li o nápojích s pěnou, není společenským prohřeškem pěnu ochutnat. Avšak raději bych se tomu vyhýbala během důležitých obchodních jednání či společenských událostí velmi formálního rázu. Lžičku můžete vložit do úst a ochutnat pěnu stejným způsobem, jakým ochutnáváme dezert. Jednoduše řečeno 'neolizujeme' lžičku příliš intenzivně," specifikuje častý prohřešek Julie. 

Látkový a papírový ubrousek - kam s ním?

Látkový ubrousek patří ke slavnostnímu stolování, kam se nehodí papírový. Pro užití látkového ubrousku existují určitá pravidla, na která bychom měli myslet. 

"Látkový ubrousek, na rozdíl od papírového, patří na klín, nikdy ho neuvazujeme kolem krku, ani nezasouváme za límec košile. Látkový ubrousek nerozklepáváme jako prádlo, ladně ho položíme na klín, skladem směrem k sobě. Látkový ubrousek bychom měli použít pokaždé, když se chceme napít. Po dojedení ubrousek odložíme vedle talíře a nezapomeneme na to, že veškeré stopy jeho používání mají pro ostatní spolustolovníky zůstat neviditelné," předává přesný návod Balobanová.

Papírový ubrousek na klín nepatří a zůstává na stole. Měli bychom jej také použít pokaždé před tím, než se napijeme, a po skončení stolování jej odkládáme do talíře. V restauraci zásadně nepoužíváme papírový či látkový ubrousek ke smrkání, leštění příborů či sklenic! 

Etiketa u rautu

Pokud je to jen možné, vyhněte se nabírání pokrmů z rautu vlastním příborem. K manipulaci s jídlem bychom měli v takovém případě používat výhradně překládací příbor, který je k dispozici u každého jídla. U rautu byste měli nabírat malé množství pokrmu a pro každý si dojít zvlášť, tedy nesnažit se na jeden talířek přidat všechny chody najednou a míchat slané se sladkým. 

Důležité je také načasování. Nechodit k rautovým stolům dříve, než jste vyzváni hostitelem. "Nedoporučovala bych vrhnout se hned po zahájení akce na občerstvení. Pamatujme, že každá společenská událost slouží především k navazování kontaktů a příjemné komunikaci," radí odbornice na etiketu. 

Pečivo u stolu se neukusuje, ale odlamuje

Talířek s pečivem se objevuje u většiny slavnostního stolování. Nachází se po levé straně od klubového talíře, který slouží jako podložka pro další talíře s jednotlivými chody. Pro konzumaci pečiva existují také pravidla. 

"Pečivo se neukusuje, ale láme na malá sousta a vkládá se do úst. Během stolování v restauraci není vhodné namazat máslo či džem na krajíc chleba a ukusovat ho," prozradila nám Julie Balobanová, která také radí to s etiketou nepřehánět, co se týče uvolněnějších událostí. "V restauraci tato pravidla dodržujeme v plné míře, avšak na pikniku s přáteli, kde je atmosféra uvolněnější, si můžeme dovolit některá pravidla mírně porušit. V každé situaci bychom se měli chovat vhodně a přiměřeně, tak abychom sebe ani ostatní neuvedli do rozpaků."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články