Historie řasenek: Za jejich oblibou stojí parfumérista a američtí sourozenci

Historie řasenek: Za jejich oblibou stojí parfumérista a američtí sourozenci
Zdroj: pixabay.com
Historie řasenek sahá až do daleké minulosti. Třeba starověcí Egypťané si oči barvili nejen z estetického hlediska, ale také praktického či náboženského.Řasenka je součástí kosmetické taštičky snad každé ženy. Za jejich velkým úspěchem stojí rozvoj parfému a hlavně parfumerista Eugéne Rimmel. V některých jazycích se dodnes slovo rimmel používá pro označení řasenky.Sourozenci Mabel a Tom Williamsovi změnili složení řasenek. Kromě vazelíny a černého pigmentu do nich přidali ještě regenerační oleje. Podoba řasenek, tak jak je známe, se ustálila až ve 40. letech minulého století. Předtím byla řasenka v kulatých krabičkách a nanášela se štětcem.  + 1 fotka+ 2 fotky

Která z žen by nechtěla mít husté a dlouhé řasy? K tomu nám může dopomoct řasenka. Snad jediné líčidlo, které má každá žena a které používáme všechny téměř každý den. Kde se ale toto líčidlo vzalo? Málo se ví, že jeho historie sahá až do daleké minulosti.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 04. 05. 2020 14:00

V Egyptě za dob faraonů si oči a řasy líčili jak muži, tak ženy. Roli v tom hrálo několik faktorů. Kromě estetického i praktický. Směs, ze které se líčidlo vyrábělo, mělo chránit obličej před slunečním zářením. Jelikož Egypťané byli velmi duchovně založení, věřili tomu, že když si nabarví oči na černo, uchrání je to před zlými démony.

Moderní středověká žena to měla s líčením jednoduché. A to žádné. Tehdejším sexsymbolem byla nenalíčená žena s vysokým čelem a velmi světlou pletí. U šlechty platilo dokonce to, že měla řasy a obočí dokonale vytrhané. Za to v 18. století se přístup k líčení obrátil. Avšak opět jenom u šlechty. Hitem bylo spousta pudru, tvářenky a červené rtěnky. Na řasy a obočí se ale zapomnělo a tak zůstalo nenalíčené. Líčení bylo opět upozaděno za vlády královny Viktorie. V té době se malovaly pouze prostitutky. U dam se tolerovaly pouze lehce narůžovělé tváře.

Za úspěchem řasenky stojí parfémy

S rozmachem parfému ve Francii se do podvědomí dostávají i řasenky. Za první moderní řasenkou stojí parfumérista Eugéne Rimmel. Ten vyrobil netoxické líčidlo, které se skládalo z vazelíny a uhelného prachu. Dodneška, se v některých jazycích slovo řasenka, řekne rimmel.

Revoluce v řasenkách

O velký boom se v řasenkovém průmyslu postarali v roce 1917 američtí sourozenci Mabel a Tom Williamsovi. Velký obrat nastal hlavně ve složení řasenky. Kromě vazelíny a černého pigmentu do něj vložili směs regeneračních olejů. Ty měly přispívat k lepšímu růstu řas a jejich vyživení. Sourozenci zaznamenali velký úspěch, a tak si založili vlastní značku s názvem Maybelline. Ten je odvozen od slova vazelína (vaseline) a od jména Mabel. Řasenka se prodávala v kulatých nádobkách. K ní byl štětec, kterým se maskara nanášela.

Ve 20. až 30. letech minulého století dochází k rozvoji filmového průmyslu a s tím jde líčení ruku v ruce. Ženám už často nestačí pouhá řasenka. Vznikají kleštičky na řasy a dámy si mohou řasy dokonce nalepit. Řasenky jsou ale stále důležitou součástí každodenního zkrášlujícího rituálu.

K dalšímu velkému převratu dochází ve 40. letech minulého století. Firma Revlon vyvinula černý krém, který umístila do tuby se spirálovitým tvarem. Tedy do podoby, jakou známe dneska.

Co jste ještě netušila o řasenkách?

Přemýšlela jste někdy nad tím, proč při nanášení řasenky ženy otvírají pusu? Důvod je prostý. Je jednodušší mít otevřenou pusu a u toho nemrkat.

Víte také o tom, že existují řasenky, jež jsou vhodné pro ženy, které jsou na ty klasické alergické? Pokud touto alergií trpíte, měla byste se vyhnout voděodolným řasenkám, anebo barevným, které v sobě mají více chemikálii.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O ŘASENKÁCH SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články