Boty z netradičních materiálů: Návrháři sází na korek i PET lahve

Boty z netradičních materiálů: Návrháři sází na korek i PET lahve
Zdroj: Koláž Lifee.cz
Vysoké tenisky vyrobené ručně z udržitelných materiálů. Za každý prodaný pár navíc nechá společnost Inkkas vysadit jeden strom. Ferwer, 1499 KčSlip on boty z pravé usně zpracované tradičními výrobními postupy v České republice. JANCARIK SHOES, 2590 KčKvalitní tenisky vyrobené ve Zlíně na strojích z minulého století. Tenisky mají vyjímatelnou vnitřní stélku s podporou klenby. Jsou vyrobeny bez lepidla s certifikátem PETA. KAVE, 2250 KčObjevte spojení zlínského obuvnického řemesla se světem technologií Samsung. Společnost VASKY totiž přišla se střihem tenisek a Samsung se svěží barvou inspirovanou jejich novým smartphonem. Výsledkem jsou Teny Mint, které jen tak nebudete chtít sundat. VASKY, 2699 Kč+ 11 fotek+ 12 fotek

Věděli jste, že při výrobě jednoho páru sportovní obuvi vznikne cca 15 kilogramů oxidu uhličitého? A že v roce 2018 bylo vyprodukováno celkem 24,2 miliardy párů bot? Jestliže tedy chcete udělat něco pro sebe i naši planetu, zkuste pro jednou vsadit na boty od udržitelných značek.

Dana Klementová
Dana Klementová 12. 08. 2022 08:00

Běžné boty jsou tvořeny až deseti různými materiály, a tak je v podstatě nelze recyklovat. Jaké hlavní výhody přináší udržitelná obuv a proč se do ní vyplatí investovat?

Stylové boty od udržitelných značek

V roce 2016 vyrobil český obuvnický průmysl zhruba 4 miliony párů bot. Češi jich ten rok přitom koupili asi 34 milionů. Třicet milionů párů tedy pochází od zahraničních fast fashion prodejců, kteří k výrobě často využívají velmi špatně placenou dětskou pracovní sílu. 

Jestliže si s blížícím se podzimem plánujete pořídit kvalitní a nadčasové boty, zkuste protentokrát sáhnout po těch udržitelných. I když vás vyjdou na víc peněz, zaručeně se vám taková investice vyplatí. 

Udržitelné materiály pro výrobu obuvi

Poměrně často využívají čeští i zahraniční návrháři k výrobě obuvi odpadní materiály, jako například staré korkové špuntyStejně tak vyrábějí boty z přírodních konopných pláten, přírodního kaučuku, 100% recyklovaného kaučuku či 100% přírodní bavlny

Právě zmiňované technické konopí má například oproti běžně užívané bavlně hned několik výhod. Na jeho pěstování se spotřebuje až o polovinu méně vody, méně půdy v porovnání s výnosem a o více než 90 % méně chemikálií.

Velkým hitem jsou rovněž veganské boty a boty z recyklovaných PET lahví

Barefoot udržitelné boty

Poměrně žádané jsou poslední dobou udržitelné barefoot boty, které se od těch klasických liší nejen tloušťkou podrážky, ale také vzhledem. Podrážka barefoot obuvi by měla být maximálně tenká a pružná, aby chodidlo neztratilo kontakt se zemí. Ideálně se doporučuje tloušťka podrážky do 5 až 6 mm a celé chodidlo musí být v jedné rovině. 

Co se týče výhod barefoot obuvi, tou hlavní je, že přirozeně kopíruje tvar chodidla, nikde netlačí a nevytváří na nohách nepříjemné otlaky a mozoly. Díky široké špičce a tenčí podrážce pomáhá při chůzi zapojovat daleko více svalů, čímž přispívá ke správnému vývoji chodidla a předchází vzniku možných deformací.

Udržitelné boty na léto i podzim

Inspiraci na nadčasové udržitelné boty si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Při jejich výběru myslete především na to, že pokud jsou nějaké boty označeny jako udržitelné, měly by být navrženy, vyrobeny i distribuovány s maximálním ohledem na životní prostředí

Zdroje informací: 

Slowfemme.com

Europarl.europa.eu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články