Jak dlouho vydržíme bez jídla? Odbornice vysvětlila, co se v našem těle děje při dlouhodobém hladovění

Jak dlouho vydržíme bez jídla? Odbornice vysvětlila, co se v našem těle děje při dlouhodobém hladovění
Zdroj: Pixabay

Protestní hladovky či dlouhodobé držení striktních diet. Nic z toho našemu tělu neprospívá. Jak přesně se lidský organismus při hladovění vyrovnává s nedostatkem živin, kde bere energii a kdy jde opravdu do tuhého, ozřejmila pro list Daily Mirror výživová poradkyně Ellie Busby.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 11. 2021 09:00

Podle odborníků a mnoha studií přežije člověk bez jídla 20-40 dnů. Neobejde se to ovšem bez závažných nežádoucích účinků. "Lidské tělo má skvělý obranný mechanismus, jak se vyrovnat s tím, když se mu nedostává potravy. Možná jste o tom slyšeli v souvislosti s jistým druhem diety, kterou lidé drží kvůli hubnutí. Říká se tomu ketóza," ozřejmila Busby.

Tělo začne spalovat tukové zásoby

"V tomto stavu začíná tělo spalovat tukové zásoby, aby získalo energii. Vyrábí takzvané ketolátky, jež nahrazují glukózu, které se mu aktuálně nedostává. Lidský organismus přechází do stavu ketózy po 12-24 hodinách půstu. Prostě v momentě, kdy se vyčerpají zásoby glykogenu," vysvětluje Ellie.

V tu chvíli přejde tělo do módu hladovění. "Ketóza je stav metabolismu, ne dieta. Ketogenní diety však mohou spustit ketózu tím, že člověk vyřadí z jídelníčku sacharidy. Tělo je pak donuceno spalováním tuků vyrábět ketolátky," pokračuje Busby.

Nebezpečná ketoacidóza

Krátké periody hladovění vedoucí ke ketóze jsou zpravidla zdraví prospěšné. V tomto stavu ovšem může člověk přežít dny, možná týdny. Záleží na tukových zásobách. "Pokud ovšem ketózu doženete do extrému nebo ji nebudete mít pod dohledem, můžete se dostat do stavu ketoacidózy, tedy situace, kdy je hladina ketolátek v těle tak vysoká, že vás ohrozí na životě," varuje Busby.

"Ketoacidóza je stav, kdy se tělo překyselí. Všechen tuk je spálen a tělo začne odbourávat svalovou hmotu, z níž se do krevního řečiště uvolňují aminokyseliny a laktát," poukazuje odbornice s tím, že ketoacidóza s pokračujícím půstem stoupá a vrcholí po 20 - 30 dnech.

Zotavování z hladovění

Určitý potenciál plně se zotavit tu je. Záleží ale na tom, jak dlouho člověk nepřijímal potravu, případně vodu. Rekonvalescence každopádně zabere týdny a někdy i měsíce. "Ve stavu ketoacidózy se začínají podávat sacharidy, přičemž je třeba brát v úvahu i deficity dalších látek a podle toho naordinovat léčbu," poukazuje farmaceut Dan Hurley.

"Nicméně je tu riziko tzv. refeeding syndromu, který může způsobovat problémy v momentě, kdy člověk zase začne přijímat sacharidy. Je proto třeba pravidelně sledovat iontovou rovnováhu v těle a případně ji upravit. V případě, že u pacienta dojde k hyperglykémii, je třeba nasadit inzulín," dodal Hurley.

Zdroj informací:

Mirror.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články