Jak vybrat svetr podle typu postavy: Široké boky dobře zakamuflují přiléhavé pulovry, které zvýrazní pas

úvodní foto
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Tunika ze směsi vlny a kašmíru od značky Karl Lagerfeld vás zahřeje a zároveň díky jemnému materiálu nepřidá nechtěný objem. Krémová barva je univerzálně slušivá. vermont.cz, 5809 KčV kávovém oversize svetru ze směsi vlny, viskózy a acrylu vám bude příjemně jako v pokojíčku. eshopat.cz, 1090 KčSeverské vzory v barvách, které povzbudí vaši náladu. Svetr ze směsi vlny a polyamidu se stojáčkem, breuninger.com, 7000 KčKardigan na knoflíčky ze stoprocentního kašmíru vás na kůži jen pohladí. Máte-li tvar hrušky, nebo přesýpacích hodin, zapněte ho jen ve střední části pro zvýraznění pasu. Camaïeu, zoot.cz, 1219 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Svetrová sezóna je v plném proudu a nemáte-li představu o tom, podle čeho svetr vybírat a čím se řídit, přečtěte si pár našich užitečných rad. Ty vám pomohou ke koupi takového oděvu, který se nebude smutně krčit ve vaší skříni, ale budete ho nosit pravidelně a s radostí.

Radka Franc
Radka Franc 13. 11. 2022 09:00

Nejdřív se pojďme podívat na důležité faktory, jimiž byste se měli řídit. Prvním je bezesporu volba materiálu, druhým styl a střih svetru, jeho délka, výstřih a pak samozřejmě barva.

Přemýšlejte, kam budete svetr nosit a s čím ho kombinovat

Teď udělejte malou analýzu své skříně a životního stylu – k jakému oblečení a kam svetr budete nosit? Budete ho oblékat k elegantní sukni do kanceláře, k modrým džínům a teniskám, nebo botám na platformě? Chcete si koupit poslední hit, který vás pravděpodobně bude bavit jednu sezónu, nebo chcete svetr-evergreen, co na jaře odložíte se slzou v oku?

Zvažte výstřih, délku, objem a strukturu, protože každý tento parametr má významný vliv na váš vzhled a funkčnost oděvu. Pro zimomřivé doporučujeme rolák, nebo jeho alternativu – stojáček, který není tak přiléhavý a hodně lidí ho vnímá komfortněji. Svůdně vypadá výstřih do V, pod který je možné vzít i košili nebo hedvábný top. Eleganci padesátých let zaručí lodičkový výstřih.

Délka svetru také hraje důležitou roli při stylingu vašeho vzhledu. Jste-li příznivcem vrstvení, jděte do zkráceného svetru, který skvěle zkombinujete s tenkým rolákem či tílkem. Maxi svetry, nebo svetrové šaty lze nosit samostatně, třeba jen s kozačkami nad kolena. Jste-li v módě konzervativní, volte tradiční délku do pasu, která je pro skladbu outfitu nejjednodušší.

Pozor na oversize střihy a ty, co vám nemusí lichotit

Co se týče objemu, pro klasický strukturovaný vzhled jsou nejlepší dobře padnoucí svetry, tedy ani ne na tělo, ani příliš volné. Svetr ve větší velikosti vám s jistotou poskytne uvolněný vzhled a prostor, při silnější přízi vám ale také opticky přidá na objemu. Vyvážit ho můžete štíhlou spodní částí outfitu. Široké boky dobře zakamuflují přiléhavé a krátké pulovry, které zvýrazňují pas. Může se hodit i kardigan, sepnutý nebo přepásaný ve střední části. Pokud máte naopak křivky jablka, ideálně hledejte střih svetru do áčka.

Orientace v materiálech je snadná. Vždy dávejte přednost těm přírodním, nebo dbejte na to, aby jejich poměrná část byla aspoň 70 %. Na vnitřní cedulce svetru byste tuto informaci měli objevit. Nejlepší materiály jsou kašmír, vlna merino a alpaka, protože mají jemná vlákna. Případně volte tento základ ve směsi s polyamidem či acrylem, díky nim jsou svetry velmi měkké a drží tvar, ale postrádají přirozeně hřejivé nebo voděodolné vlastnosti zvířecích chlupů.

Námořnická modř udělá lepší službu než černá

V základní paletě barev, jako je krémová, béžová, šedá a černá, bude svetr vypadat luxusně a nadčasově, ale řiďte se i tím, jaké barvy sluší právě vám. Naší středoevropsky světlé pleti s modrým podtónem v zimě prospívají i výrazné barvy, jako je červená či sytě růžová. Malým tipem pro ženy středního a vyššího věku je vyměnit černou barvu za tmavě modrou, která je měkčí a k pleti lichotivější.

V naší fotogalerii najdete zástupce všech zmíněných kategorií od levných kousků po luxusní modely, do kterých se vyplatí zainvestovat pro jejich dlouhodobou službu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články