Kožený křivák: Cool bunda, jejíž místo v dámském šatníku prosadily ty nejdrsnější holky

uvodni
Zdroj: Freepik
Křivák pro ženy, které oceňují originální kořeny této bundy. Harley Davidson, 8990 KčNetradiční křivák v pudrové barvě a zateplené podobě. Oblíbené bundy se nemusíte vzdát ani v zimě. Mohito, 1599 KčLetos je módní provedení této bundy ve vinylové úpravě. DKNY, answear.cz, 3399 KčModerní podoba křiváku může být i pudrově růžová. Chicshop.cz, 12 990 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

O koženém křiváku, neboli motorkářské bundě, kterou proslavili především James Dean, Elvis Presley a Marlon Brando, se už napsalo mnoho. Víte ale, jaká je historie této bundy jako nedílné součásti dámského šatníku? Lehké to při cestě na výsluní rozhodně neměla...

Radka Franc
Radka Franc 09. 11. 2022 08:00

Tato původně praktická bunda pro motorkáře oslaví za několik let už sté výročí v síni slávy pánských oděvů. Za vznikem prvního „křiváku“ stojí společnost Schott NYC, kterou v roce 1913 založili bratři Irving a Jack Schottovi. Nicméně až v roce 1928 vyrobila tato značka první motorkářskou bundu na světě – pojmenovanou Perfecto – pro Harley Davidson. Byla to první bunda svého druhu s funkčními zipy, které uživateli umožňovaly ji snadno obléknout a svléknout.

Holky chtěly křivák také

První dámský křivák Ladies Companion Jacket se objevil až v roce 1954, kdy byl zařazený do nabídky doplňků firmy Harley Davidson a svým střihem se přizpůsobil ženským křivkám. V 50. letech byl křivák de facto synonymem pro „zlé hochy“ a pokud se nějaká dívka odvážila tento kousek nosit, rozhodně byla zařazena mezi rebelantky, ne-li děvy nižších mravů. Jen si vzpomeňte na postavu Sandy ve finále filmu Pomáda, jež je ukázkovým příkladem toho, jak žena porušuje pravidla.

A tyto odvážné ženy v kultuře, a především hudbě, udělaly pro rehabilitaci dámského křiváku nejvíc. Na konci 70. let to byly především dámy rock'n'rollu Debbie Harry a Joan Jett, které z této kožené bundy, kterou doplnily spínacími špendlíky a nýty, udělaly maximálně sexy doplněk všech drsných holek. V 80. letech se už křivák stal nedílnou součástí popových i soulových div, stejně jako punkových teens. Bunda už nedefinovala ženy, ale ženy ji. Nosila ji Madonna stejně jako Tina Turner či Cher.

Křivák přestává být kouskem pro vyvrhele

V 90. letech je kožená bunda bez většího rozruchu viděna všude – v televizi, filmech, hudebních videích i na ulici. Pak ale dochází k jistému zlomu a v novém tisíciletí se z bundy pro rebely a vyvrhele stává díky oblíbenosti mezi návrháři a smetánkou tím, co nikdy nebyla – drahou značkovou záležitostí. Dá se říct, že tady zmizela její výstřednost a spojení s životem na hraně.

Tak či onak, v dnešní době jde o jeden z nejoblíbenějších kousků dámského i pánského šatníku, a i když je v současnosti spíš jen připomínkou tehdejšího rebelantství, dá se s jistotou říct, že z něj ještě dlouhá léta nezmizí. V naší fotogalerii se můžete inspirovat různými modely a pojetími této legendární bundy, z nichž si s jistotou vybere každá z vás.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články