Malá záděra může způsobit velké problémy: Jak ji správně ošetřovat

Malá záděra může způsobit velké problémy: Jak ji správně ošetřovat
Zdroj: Unsplash

Zdánlivě banální kožní problém, se kterým se v životě potkal asi každý z nás. Jenomže málokdo už ví, že podcenění a bagatelizování tohoto maličkého problému může mít nedozírné následky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 20. 09. 2020 10:00

Záděry jsou malinké kousky odumřelé pokožky v okolí nehtů. Často se vyskytují u lidí, kteří si při práci máčí ruce ve vodě se saponátem anebo naopak, kterým se ruce přesušují například prací s papírem nebo hlínou. V současné době můžou mít na vznik záděr vliv i desinfekční prostředky, kterými si ruce pravidelně ošetřujeme. Někteří z nás si ale bolestivé záděry přivozují sami okusováním nehtů a kůžičky kolem nich, a to je velká ostuda.

Záděry ošetřujte

Je třeba zasáhnout ihned, když se vám v blízkosti nehtu malá záděrka objeví a pečlivě ji celou zastřihnout. Pokud se vám odstřižení nedaří, doporučuje se krátce před ošetřování namazat postižené místo olejíčkem, který kůži zjemní a zvláční. Nůžtičkami kůžičku zastihněte co možná nejblíže u prstu, ale dejte pozor, abyste se neporanili.

Větší a bolestivější záděry je třeba ošetřit důkladněji a po odstřižení místo potřít hojivou mastí například s měsíčkem lékařským. Potřené místo přelepte náplastí a nechte přes noc působit. Není ale vhodné mít prst zalepený celý den, je třeba nechat pokožku volně dýchat, jen pokračujte v promazávání mastí.

Nikdy, ale opravdu nikdy si záděru neodkusujte!!!

Příčin je několik

Se záděrami se častěji potýkají osoby, které nemají vyváženou stravu, chybí jim některé důležité vitamíny či minerály, například vitamín A, D, křemík, vápník nebo železo. Nepodceňujte ani příjem bílkovin.

Rychle ošetřená záděra neznamená žádný zdravotní problém, ale v krajním případě může ze zanedbané záděrky vzniknout zánět, který je nutné léčit chirurgicky třeba i stržením nehtu… a to si nikdo z nás jistě nepřeje.

Pracujte i na prevenci

Okolí prstů je potřeba věnovat víc péče, zpravidla na ně totiž zapomínáme. Úplně stačí, abychom, když si mažeme ruce pěstícím krémem, promazali i jeden prst za druhým. Pokud na záděry trpíte častěji, pořiďte si speciální nehtové sérum, které každý večer do pokožky kolem nehtů cíleně vmasírujete.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články