Módní triky pro ženy malé vzrůstem: Slimky s vysokým pasem, rozšířené sukně i oversize střih opticky prodlouží

Oficiální materiály prodejců
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Košilové šaty, navíc s vertikálními proužky a sympatickým prvkem v podobě vazačky v pase. Hned je pár centimetrů doma. Šaty jsou z jarní kolekce značky Gap za 1 799 Kč.Jednolitý tón outfitu je pro ženy menšího vzrůstu to pravé. Lze navíc skvěle kombinovat více odstínů a získat do detailu propracovaný model. Zkuste souhru saténového topu (630 Kč) a kalhot s vysokým pasem (780 Kč) z kolekce Lipsy značky Next.Pokud holdujete černé, nabízí se podobný styling v jedné barvě v poněkud ležérnějším duchu. Zkuste džíny typu straight legs a nezapomeňte na vyšší pas. H&M, 849 KčŠaty s vypasovanou siluetou značky Orsay (1 099 Kč) nabízí vše, co si malá postava žádá.+ 9 fotek+ 10 fotek

Příroda vám nenadělila víc než 160 cm? Jistě máte zkušenost s předsudky spojenými s módou pro ženy menšího vzrůstu. S těmi je teď konec! Ani menší ženy nemusí zatracovat módní trendy a mohou vždy vypadat stylově. Příklady najdete mezi českými i zahraničními hvězdami.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 17. 03. 2023 08:00

Drobnější postava není hendikep. Přestože jste vyrostly jen pár centimetrů nad 150, nebo ani to ne, můžete vypadat stylově a užít si aktuální módní trendy. Úspěch za každých okolností vám ale zaručí prověřené kousky, které by si ve vašem šatníku měly najít místo napořád.

Pozor na přílišné členění outfitu

Čím méně prvků, které rozbíjejí celek, tím lépe. Rovné a pravidelné linie, minimum modelace a jednolitá barevnost. To je sázka na úspěch. Vybírejte modely s přiléhavější siluetou, vertikálními prvky, ať už v podobě švů, či vzorů, a nebojte se ani drobných printů. Naopak šaty či tuniky s velkými vzory nebo blokové kombinace barev outfitu pro menší postavu spíše ublíží.

Skvělou volbou pro ty menší z nás jsou také šaty s výraznější pasovou linií a rozšířenou sukní, ideálně v kratší délce. K nim můžete zapomenout na vysoké podpatky a nazout pohodlné tenisky, v tomto případě vám nohy nijak nezkrátí.

Černé slimky navždy

Kalhoty, které by ve vašem šatníku rozhodně neměly chybět? Jednoznačně ty s vyšším pasem. Často zatracovaný střih mom je trochu na hraně, pokud ale sáhnete po rovných či širokých nohavicích, pár centimetrů navíc máte v kapse. Jejich délku možná ani nebudete muset upravovat. Mnoho módních značek dnes nabízí více variant jednoho modelu, které odlišuje označení délky.*) A jaké vybrat džíny? Ideálně černé, skinny či slim fit a s vyšším pasem. Iluze delších nohou zaručena, s oblibou je nosí i herečky Reese Witherspoon nebo Eva Longoria.

Vsaďte na pruhy, pozor ale na jejich směr

Existuje-li vzor, který by si každá drobná žena měla zamilovat, pak jsou to vertikální proužky. Spolehlivě vytváří iluzi přidaných centimetrů a umí také zeštíhlovat. Co víc si přát? Volte ty drobnější, široké pruhy potřebný efekt tolik nepodporují. Zapovězeny vám nejsou ani jiné motivy, volte ale co možná nejdrobnější charakter potisků, které celek spíš sjednocují.

Jaká délka je ta správná?

Pokud si vybíráte nový kousek svrchního oděvu, vždy se soustřeďte především na jeho délku. K velmi oblíbeným stále patří tzv. oversize varianty. I ty  mohou s menší postavou překvapivě zdařile fungovat. Nevyhýbá se jim ani česká zástupkyně žen menšího vzrůstu, herečka Dana Batulková.

Skvěle střižené sako prodloužené délky můžete nosit přes kratší šaty nebo k slim kalhotám, široké nohavice ale do tandemu s oversize svršky nestavějte. Dlouhou vestu či plášť nemusíte nutně volit co nejkratší, i tady platí prověřené pravidlo jednotné barevnosti základního outfitu.

Podpatky na prvním místě? Ne tak docela...

Přestože je to nejjednodušší způsob, jak malé postavě dodat potřebné centimetry, neznamená to, že zbytek života strávíte na jehlách. Aktuální hit v podobě platforem je malým ženám velmi nakloněn, nosí se napříč styly a zvýšené podešve najdete na teniskách, sandálcích i pantoflích, ve sportovních i elegantních verzích. A každý centimetr se hodí. Pozor ale na příliš objemné modely, rozbíjí subtilní siluetu, což je v tomto případě spíše na škodu.


*) Najdete je obvykle pod pojmenováním Short, Medium a Long či pod zkratkami těchto slov S, M, L. U džínových číslování pak sledujte dvojčíslo za lomítkem, které také přehledně označuje délku. Krátké varianty najdete pod označením 26 či 28.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články