Nemůžete v horkých nocích usnout? Ochladit se můžete i lehce zmraženým pyžamem

Nemůžete v horkých nocích usnout? Ochladit se můžete i lehce zmraženým pyžamem
Zdroj: Freepik
Krátké bílo-růžové pyžamo. BonPrix, 199 Kč. Černé dámské pyžamo. Ralph Lauren, 5 248 Kč. Černá saténová noční košilka. H&M, 399 Kč. 
Růžovo-bílé dámské vzorované pyžamo. FILA, 919 Kč. + 11 fotek+ 12 fotek

Parné letní dny jsou tu, a mnohé z nás tak trápí nepříjemný horký vzduch v ložnici během noci. Jak si i během léta dopřát kvalitní spánek a na jaké ověřené triky se vyplatí vsadit?

Dana Klementová
Dana Klementová 17. 07. 2022 09:00

Věděli jste, že až 40 % populace má problémy se spánkem? Přitom právě spánek je tím vůbec nejlepším nástrojem regenerace a odpočinku. Jak si skutečně kvalitní spánek zajistit? 

Dodržujte spánkovou hygienu

Většina lidí spí buď málo, nebo není jejich spánek příliš kvalitní. Právě dostatečná regenerace je přitom pro fungování člověk skutečně klíčová

Aby mohl být váš spánek co nejkvalitnější, je zapotřebí dodržovat takzvanou spánkovou hygienu. Tedy dodržovat pravidelný denní rytmus. To, že budete pokaždé chodit spát v jinou denní dobu a budete každý den spát jiný počet hodin, vám na kvalitě spánku příliš nepřidá. 

Šest hodin spánku denně je minimum

Každý den bychom měli ideálně spát šest až osm hodin. To, v kolik hodin byste měli do postele ulehat, není přesně definováno. Důležité ovšem je, aby to každý den, tedy i během víkendů a dovolených, bylo v podobný časV případě, že budete přes týden chodit spát v půl desáté a o víkendech až po půlnoci, tak budete svému tělu zbytečně škodit. 

Vyvarujte se kofeinu i sportovní zátěži

Kvalitu vaše spánku ovlivňují také nejrůznější vnější vlivy. Jestliže chcete usínat s příjemným pocitem, vynechte v odpoledních a večerních hodinách příjem kofeinu a ideálně se večer vyhněte i sportovním tréninkům. Jestliže vám večerní cvičení dělá dobře, upřednostněte spíše jógu, pilates či dechové cvičení. Po intenzivním silovém tréninku by se vám mohlo usínat skutečně špatně. 

Pro ochlazení vložte pyžamo do mrazáku

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na čerstvý vzduch a celkový komfort. Místnost, ve které spíte, by měla být větraná, vzdušná, čistá a s optimální teplotou kolem 18 až 20 °C. Dosažení této teploty během léta však dokáže být obtížné. 

Jestliže je vám doma během léta skutečně horko, napusťte do umyvadel, dřezu a vany několik centimetrů ledové vody. Ta se bude v horku rychle odpařovat a nejen, že tak ochladí, ale především také zvlhčí nepříjemný suchý vzduch. Skvělým řešením jsou rovněž studené sprchy a obklady

Horko v ložnici během noci můžete zkusit vyřešit i odložením přikrývky. Spěte jen pod prostěradlem nebo povlakem, který před spaním vložíte na chvíli do mrazáku. Stejně tak můžete do mrazáku vložit i pyžamo

Právě kvalitní noční prádlo je pro komfortní spánek rovněž klíčové. V naší fotogalerii jsme si pro vás připravili malou inspiraci. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články