Nenechte si letními průjmy zkazit výlet: Jak se jim o prázdninách nejlépe vyhnout?

Nenechte si letními průjmy zkazit výlet: Jak se jim o prázdninách nejlépe vyhnout?
Zdroj: Pixabay.com

Chystáte se na výlet nebo dovolenou, ale bojíte se, že vás dostihne nepříjemný průjem? Přečtěte si, jak na správnou prevenci, která vám pomůže se zažívacím potížím zcela vyhnout.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 20. 07. 2020 10:00

K tomu, aby vás postihly trávicí potíže, stačí v letních měsících opravdu málo. Jak jim bezpečně a účinně předcházet?

Svačinu správně uchovávejte

Nejdůležitější prevencí cestovatelských průjmů je správné uchovávání potravin. Dbejte vždy na to, aby bylo jídlo, které vezete s sebou na výlet, správně a pečlivě zabalené. Potraviny, které se rychle kazí, noste v termo tašce a dbejte na to, aby nebyly dlouho v horku.

Pečlivě kontrolujte, co a kde vlastně jíte

Na dovolené nebo na výletě si dávejte pozor, odkud a co si dáte k jídlu. Vyhýbejte se jídlům v pouličních stáncích, kde jídlo nemusí mít dostatečnou přípravu. V případě grilovaného masa, dbejte na to, aby bylo dobře propečené, pokud si dáváte ovoce, aby nebylo nezralé. V zahraničí raději nepijte kohoutkovou vodu tam, kde si nejste jistí, že je pitná. Před jídlem si nezapomeňte vždy umýt ruce, nebo alespoň použít desinfekci.

První pomoc při průjmu

Pokud vás průjem přeci jen postihne, je potřeba dostatečná hydratace. K  doplňování tekutin je vhodný například černý čaj nebo minerálka. Potřebné živiny vám dodá také netučný vývar. Vhodné je i pití iontových nápojů. Co se týče jídelníčku, pomůže vám šetřící dieta, která spočívá ve vynechávání všech kořeněných, mastných a smažených potravin. V prvních dnech střevních potíží je lepší jíst pouze suchary, piškoty nebo suché rohlíky. Za pár dní můžete přidat také vařenou mrkev a rýži, banány nebo jablko. Až vám bude lépe, můžete se postupně vrátit k normální stravě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články