Oblíbené materiály Anny Wintour a Coco Chanel: Rozdíl mezi tvídem a buklé pozná jen opravdový znalec

Tvídové a buklé oblečení je velmi trendy.
Zdroj: oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Tvídová minisukně bavlna. Mango, 699 KčBunda z buklé H&M, 999 KčBuklé Sako KARL LAGERFELD, 6 649 KčŠaty z buklé z vlněné směsi H&M, 999 Kč
+ 6 fotek+ 7 fotek

Víte, jak se liší tvídový a buklé materiál? Pokud je pro vás toto téma poněkud nepřehledné nebo nové, pokusíme se vám ho osvětlit. Rozdíly jsou pro oko běžného člověka opravdu malé, ale s trochou praxe je rozeznáte během pár minut.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 20. 01. 2023 08:00

Strukturované látky mají něco do sebe. Vedle jiných materiálů působí kvalitněji a v jistém smyslu i luxusně. Díky přirozeně nerovnému povrchu vydrží déle a známky poškození jsou prakticky nepostřehnutelné. Jejich obliba ve světě stále narůstá, i když někteří jejich plusy objevili už dávno.

Tvíd, oblíbený materiál Anny Wintour

Tvídový materiál je sportovně elegantní látka s vlněným povrchem. Na tvíd se používají hrubé mykané melanžové příze (příze s barevným efektem, který vzniká smíšením vláken různé barvy nebo různého původu) se zapředenými nopky (shluk textilních vláken nebo nití), které vytvářejí jemně skvrnitý, drsný povrch tkaniny. Tvíd se používá na saka, kostýmy a pláště.

Je také oblíbeným materiálem šéfredaktorky britského Vogue Anny Wintour, která na něj nedá dopustit. V kostýmcích z této tkaniny byla viděna nesčetněkrát. S oblibou nosí i tvídové šaty s úzkým páskem a otevřené sandály na podpatku. Nepochybně by právě Anna mohla být naším nejlepším rádcem, jak tuto látku nosit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anna Wintour (@wintourworld)

Povrchu s malými očky se říká buklé

Buklé neboli oblouček, je příze nebo plošná textilie s povrchem ztvárněným smyčkami, očky nebo nopkami. Tkaniny pro oděvní účely obsahují tvarované příze se smyčkami a uzlíky, které na ní vytvářejí nerovný, drsný povrch. Vyrábí se většinou z česané nebo mykané vlny ve směsi s chemickými vlákny. Luxusní buklé bývá z mohéru (textilní vlákno ze srsti angorské kozy) nebo alpaky, naproti tomu levnější imitace se vyrábějí z jednoduchých přízí s krepovým zákrutem. Výrobky mají nízkou mačkavost a jsou vhodné na sukně, kostýmy a pláště. 

Strukturované látky proslavila zejména Coco Chanel

Francouzská módní návrhářka Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Chanel, se zasloužila o pohodlnější módu pro ženy. Byla to právě ona, kdo navrhoval a nosil modely z tvídových a buklé materiálů, které byly tenkrát považované spíše za sportovní. Za život zaznamenala nespočet velkých úspěchů, mezi které patřil i krátký pážecí účes, jenž byl pro ženy té doby naprostou novinkou. Přestože pocházela z venkova a kariéru budovala především díky penězům bohatých mužů coby kurtizána, podařilo se jí navždy zapsat do historie módy.

Pokud byste se rozhodli pro koupi takového kousku, nebudete mít o výběr nouzi. Hezky bude vypadat stejnobarevný kostýmek nebo šaty. Sáčko můžete doplnit i džíny a botami do špičky. Nosit se dá na společenské události i do práce. Krásné modely nabízejí například obchody H&M nebo Mango. Pro inspiraci jsme do fotogalerie přidali i bílé buklé sako značky Karl Lagerfeld. Jak se vám líbí?

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články