Paleo dieta slibuje štíhlou postavu a fyzické zdraví: Drží ji rebelka Miley Cyrus i fešák Matthew McConaughey

Paleo dieta slibuje štíhlou postavu a fyzické zdraví: Drží ji rebelka Miley Cyrus i fešák Matthew McConaughey
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Anne Hathaway se prý necítila zdravá ani silná, proto začala jíst hlavně ryby a drůbeží maso.Matthew McConaughey se paleo stravuje z 80 %. Sklenku vína si neodpustí, ovšem drží také přerušovaný půst.Jessica Biel patří mezi největší propagátorky paleo diety.Rebelka Miley Cyrus má jednu slabinu - nesnášenlivost lepku. Proto jí dieta založená na konzumaci masa, zeleniny a tuku vyhovuje.+ 3 fotky+ 4 fotky

Paleolitická dieta, často také nazývaná prostě paleo dieta nebo dieta doby kamenné, představuje přesně to, co si pod pojmem pravěká strava představíte - maso, zelenina, ořechy a nějaké ty bobule. Zapomenout musíte na všechny zpracované polotovary, jako jsou uzeniny, pečivo a sladkosti. Dieta ale bude účinná, jelikož na ni nedají dopustit superštíhlá Miley Cyrus ani svalnatý krasavec Matthew McConaughey.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 01. 2023 08:00

Paleo dietu si záměrně vybrala zpěvačka a herečka Miley Cyrus, která se potýká s celiakií, a jejímu jídelníčku tak dominují maso a zelenina. Každý by měl týden vyzkoušet žít bez lepku! Změna pokožky, fyzického a duševního zdraví je úžasná. Nevrátíš se," nechala se slyšet zpěvačka podle magazínu Indian Country Today. „Není to o váze - je to o zdraví. Lepek je stejně blbost!"

McConaughey drží paleo dietu z 80 %, víno si neupírá

Její kolega, herec Matthew McConaughey, rád propaguje zdravý životní styl a po natáčení filmu z roku 2013 Klub poslední naděje si podle webu Paleofx oblíbil stravu ve stylu paleo 80/20. To znamená, že jeho jídelníček ctí z 80 % zásady paleolitické diety.

Je na sebe velmi přísný, pokud jde o vyloučení všech zpracovaných obilovin a rafinovaných cukrů. Také on si ale dokáže užívat života a mimo proteinové syrovátkové koktejly si denně dopřává sklenku vína. K tomu se zapojuje do přerušovaného půstu. „Mám práci, kde chci vypadat dobře a být co nejzdravější," vysvětlil podle Indian Country Today.

Jessica Biel se bez lepku a mléčných výrobků cítí lépe

„Hodně vařím doma z čerstvých ryb nebo libového masa, jako je kuře. Jím dobře. Nemám ráda slovo 'dieta'," říká herečka Jessica Biel podle magazínu Indian Country Today. Dodává, že paleo dieta „vás jen narovná a zeštíhlí a vezme tu malou vrstvu tuku a vody přímo z vašeho těla." Právě ona patří mezi největší paleo - propagátorky.

A jak vypadá její jídelníček? Na snídani si podle webu Paleofx dopřeje paleo palačinky, chicken apple sausage a čerstvý džus. K obědu je to zelenina s proteinem a k večeři má herečka lososa nebo kuře se zeleninou a rýží. Tvrdí, že bez lepku a mléčných výrobků se cítí mnohem lépe. Jessica Biel si ovšem nějaké ty sacharidy, například ve formě rýže, ráda ponechá v jídelníčku, a vyvrací tak mýty o tom, že paleo dieta je přísná nebo není dlouhodobě udržitelná. „Nejsem úplně mimo," říká v rozhovoru pro Los Angeles Times.

Probuďte v sobě pravěkého člověka

Láká vás paleo dietu také vyzkoušet? Stačí se začít řídit instinkty pravěkého lovce a sběrače, který neměl možnost si zajít do fastfoodu a ještě neznal ani zemědělství. Vystačit si tak musel se základními surovinami, které se nacházejí v přírodě. Jsou to maso, zelenina, bobulovité ovoce typu borůvek nebo malin, a také zdravé tuky v podobě oříšků, semínek, vajec nebo avokáda. Víc potřebovat nebudete a hlad vás také trápit nebude, protože energii, kterou byste jinak čerpali ze sacharidů, tělo přirozeně nabere z těchto zdravých tuků.

Ukázkový jídelníček pro vás připravil web TopRecepty:

Snídaně: míchaná vajíčka, čerstvá zelenina

Svačina: ovocný salát se semínky a olejem

Oběd: hovězí steak, zelenina (čerstvá či tepelně upravená)

Svačina: carpaccio, čerstvá zelenina

Večeře: losos na grilu, zeleninový salát s olivovým olejem a čerstvými bylinkami

Zdroje informací:

Paleofx.com

IndianCountryToday.com

TopRecepty.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články