Pití čaje může snížit riziko některých druhů rakoviny, tvrdí britští vědci

Pití čaje může snížit riziko některých druhů rakoviny, tvrdí britští vědci
Zdroj: Freepik

Skupina onkologů a dalších odborníků publikovala v British Journal of Nutrition rozsáhlou studii, která dává mužům naději v boji s jednou z nejhorších nemocí. Pravidelné pití čaje totiž může sloužit jako prevence vzniku rakoviny prostaty. A nejen té.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 09. 2021 12:00

Portál Yahoo.com upozorňuje na nedávnou studii, podle které může zelený čaj zabránit tvorbě ledvinových kamenů. Teď se v periodiku British Journal of Nutrition objevil výzkum, který jde ještě dál. Pití čaje podle něj může poskytnout ochranu před některými druhy rakoviny.

Čajem proti rakovině

Onkologové a lékařští výzkumníci posbírali údaje od 25 000 mužů a zaměřili se na výsledky screeningu rakoviny prostaty, plic a kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. Účastníci byli sledování v průběhu 11,5 roku a vedle průběžné kontroly zdravotního stavu se zaznamenávaly také jejich stravovací návyky.

Během této doby byla u 3 088 mužů diagnostikovaná rakovina prostaty. Zajímavostí ale je, že ti, kteří pili nejvíc čaje, vykazovali malé riziko vzniku rakoviny prostaty ve srovnání s muži, kteří čaj pijí sporadicky.

Proč pít čaj

I když vědci zohlednili věk a životní styl mužů zapojených do studie, ukázalo se, že pravidelné pití čaje má stejně pozitivní účinek. Vědci ovšem dodávají, že souvislost mezi pitím čaje a sníženým rizikem rakoviny prostaty je malá. A jejich zjištění nejsou natolik výrazná, aby to bylo považováno za univerzální prevenci. Je samozřejmě důležité chodit na pravidelné prohlídky.

Šálkem čaje ale nic nezkazíte. Doplníte hladinu antioxidantů a dalších živin. Čaj obsahuje polyfenoly, které podporují tvorbu antioxidačních enzymů a eliminují také záněty. Nemluvě už o hydrataci, která pomáhá udržovat jednotlivé složky organismu v rovnováze.

Zdroje informací:

Yahoo.com: Drinking Tea May Reduce the Risk of This Cancer, Says New Study

Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Dietary consumption of tea and the risk of prostate cancer in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články