Překvapivá cesta zavinovacích šatů: Od oděvu pro hospodyňky po atraktivní modely sebevědomých žen

úvodní foto
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Zavinovací šaty využijete i v chladném období, stačí je doplnit kozačkami a rolákem. S.Oliver, 1759 KčNebesky modré zavinovačky Gina Tricot, ve kterých můžete vyrazit na párty. Aboutyou.cz, 749 KčZavinovací šaty sluší všem bez ohledu na tělesné proporce, vždy lichotí. H&M, 949 KčSaténový model Guess můžete v létě doplnit sandálkami, v zimě kozačkami, vždy budou vypadat skvěle. Urbanstore.cz, 1989 Kč+ 7 fotek+ 8 fotek

Dnes vám představíme historii legendárních zavinovacích šatů. Jestli jsou nějaké šaty univerzálně slušivé, pak jsou to právě tyto. Odolávají času i trendům a po celá léta od svého vzniku patří mezi základní kusy ženského šatníku, stejně jako malé černé.

Radka Franc
Radka Franc 30. 11. 2022 08:00

Jejich historie sahá až do 30. let 20. století, kdy se staly signifikantním kouskem pro americké hospodyňky. Jejich střih připomínal župan a zavinovací přední díl se dal zavazovat na obě strany, což se ukázalo velmi účelné v případě zašpinění. V téměř nezměněné podobě se nosily i ve 40. letech, kdy je ženy oceňovaly především pro jejich praktičnost.

Zavinovačky od Diane von Fürstenberg chtěla každá žena

Teprve na začátku 70. let jim nový život a uplatnění vtiskla návrhářka Diane von Fürstenberg. Když vyrobila dvacet tisíc kusů bavlněných žerzejových zavinovacích šatů, okamžitě se vyprodaly. Nebyla to žádná novinka, ale šaty zkrátka dotvořila k dokonalosti. Svou verzi zavinovacích šatů představila jako košilové šaty s límečkem a dlouhým rukávem. Vazačku zvolila z pružné žerzejové látky, díky které získaly oceňované pohodlí. A šaty, které dodnes milují ženy po celé planetě, byly na světě.

„Ženy chtějí jednoduchost a svůdnost,“ prohlásila tehdy Diane von Fürstenberg pro americký časopis Vogue. Mezi benefity jejích šatů patří především to, že se snadno a rychle oblékají, dají se vynést pro každou příležitost, a hlavně – sluší všem postavám, protože se díky zavinování jednoduše přizpůsobí křivkám.

Zavinovací šaty nejsou trend, ale styl

Díky těmto vlastnostem ženy zavinovací šaty kupují a nedají na ně dopustit dodnes. Jednoduše kombinují krásu a praktičnost a bez složitého stylingu je můžete obléct kamkoliv od běžného nošení do práce až po večírky, a dokonce i na červený koberec. Ano, opravdu existují i zavinovací šaty v provedení black tie.

Můžete je nosit samostatně, v chladném období vespod s rolákem či jako další vrstvu na kalhoty s jednobarevným tričkem. Těmto šatům sluší sandálky, lodičky, kozačky, ale i elegantní typ tenisek. Skvěle vypadají se širokými kozačkami ve stylu 70. let, s kovbojskými či motorkářskými botami. Jako svrchník můžete použít džínovou bundu, křivák i elegantní sako, nebo oversize svetr. Výhodou zavinovacích šatů jsou nekonečné možnosti stylingu, i proto je zbožňujeme.

Pokud se i vy počítáte mezi milovnice sofistikovaného pohodlí a čistých linií zavinovacích šatů, neváhejte se podívat do naší fotogalerie, která přináší nejkrásnější aktuální kousky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články