Povinné respirátory v MHD? Jaké existují typy, jak je používat a kolik stojí

Povinné respirátory v MHD? Jaké existují typy, jak je používat a kolik stojí
Zdroj: Pixabay.com

Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem zvažuje možnost, že by v hromadné dopravě a obchodech byly nově po vzoru Německa a Rakouska povinné chirurgické roušky a respirátory, tedy ne už pouze doma ušité přikrývky nosu a úst. Jak se tedy vyznat v tom, co je chirurgická rouška, jak se liší jednotlivé respirátory, jak vám dlouho vydrží a jaká je jejich aktuální cena?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 01. 2021 14:10

V souvislosti s takzvanou britskou mutací koronaviru se hovoří o respirátorech kategorie FFP2, v Německu a Rakousku jsou ve hře také chirurgické roušky.

Premiér Babiš uvedl pro ČT24, že o této změně v povinnosti používání vláda diskutuje a je třeba postupovat stejně jako v okolních zemích. Přitom je podle něj především důležité zajistit, „aby byl respirátor dostupný za přijatelných podmínek“. Podle Jana Hamáčka, předsedy Ústředního krizového štábu se ve státních hmotných rezervách nachází 16 milionů kusů respirátorů FFP2.

Rozdíl mezi respirátory FFP2 a FFP3

Na trhu je několik tříd filtrů. Ty nejnižší FFP1 ale chrání pouze před prachem. V souvislosti s onemocněním covid-19 je důležité, aby zachycovaly aerosoly. U respirátorů FFP2 a FFP3 už je zabudovaný filtr. Tyto respirátory poskytují lepší ochranu než obyčejná rouška. V zásadě chrání nositele a pokud je bez ventilu, chrání i okolí.

Každý model musí projít povinnými zkouškami a splňovat evropskou normu EN 149:2001+A1:2009. Certifikované respirátory se kontrolují v intervalech kratších než jeden rok.

FFP2 filtruje alespoň 94 % vzdušných částic (aerosolů) do velikosti 0,6 μm (mikrometru). FFP3 pak filtruje alespoň 99 % vzdušných částic (aerosolů). Podobný respirátor jako evropský FFP2 je americký N95 a FFP3 se podobá N99. Pokud je u respirátoru výdechový ventil, je třeba si vzít ještě roušku.

Pro běžné účely člověka postačí respirátor FFP2. Ze stránek ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz vyplývá, že FFP3 nejsou nutné pro všechny zdravotníky, ale spíše pro ty, kteří pracují s nakaženými.

Jaké označení má respirátor obsahovat

Pokud chceme účinný respirátor, je vhodné se poohlédnout po tom certifikovaném. Na certifikovaném respirátoru musí být uvedena jeho třída spolu s názvem normy. Neměl by chybět rok vydání normy odpovídající typu masky a třídě účinnosti. Tedy EN 149 a FFP1, FFP2, FFP3. Respirátor a obal musí být označeny CE a číslem subjektu, který je odpovědný za sledování kvality výroby. Některé respirátory mají vyměnitelný filtr.

Jaká je cena respirátoru

Cena respirátoru FFP2 začíná na částce okolo desetikoruny, pohybuje se ale často okolo dvaceti a třiceti korun a výše. U respirátorů se můžete setkat s označením KN95, což je čínský standard definovaný normou GB2626-2006, což by mělo zhruba odpovídat FFP2. Doporučuje se ale hlídat evropské a správné označení. FFP3 se pak pohybuje v cenové úrovni od necelých dvou set a výše.

Jak dlouho vydrží respirátor

FFP3 mohou být jednorázové, respirátor s nanovláknem (obsah stříbrných nanovláken) je možné používat 1-2 týdny. Doba záleží na délce nošení a množství virů ve vzduchu. Důležité je sledovat značky R, NR a D.

Respirátory s R se dají použít opakovaně. Respirátory s NR jsou určeny pro jednorázové použití, přičemž chrání maximálně 24 hodin. Respirátory s označením D - respirátory splňují požadavky na odolnost vůči zanášení výdechového ventilu.

Jak zlikvidovat respirátor

K použití respirátoru je také dobře vědět, že pokud se znečistí tělními tekutinami, případně zvlhne, nějak zdeformuje, nebo se v něm obtížně dýchá, musí být vyřazen.

Kontaminovaný respirátor je nutné vyhodit. Respirátor, podobně jako jednorázové roušky se likviduje tak, že je vložíte do plastového sáčku o tloušťce minimálně 0,2 mm, zavážete a povrch dezinfikujte. Použít můžete i dva tenčí, dezinfikuje se pak vnější sáček. Státní zdravotní ústav sterilizování příliš nedoporučuje.

Chirurgické roušky jsou vyrobeny pro jednorázové použití a nepřiléhají tak těsně jako respirátor. A jaký rozdíl je mezi chirurgickou rouškou a tou obvyklou bílomodrou papírovou? Nijaký. Jedná se o ten samý produkt.

Při používání respirátoru má velký význam jeho správné nasazení. Je důležité ho dobře vytvarovat kolem nosu, tváří a brady. Překážet mohou dokonce i krátké vousy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články