Rýmu porazíte nejen silou bylin: Jitrocel utlumí kašel, borovice usnadní dýchání

Rýmu porazíte nejen silou bylin: Jitrocel utlumí kašel, borovice usnadní dýchání
Zdroj: pixabay.com
Výtažky z borovice pomáhají vytvářet zdravé prostředí a přispívají k uvolnění nosu a regeneraci sliznice. Třezalkový čaj přispívá k celkovému posílení organismu. Užívejte ho ale vždy jen krátkodobě. Rakytník obsahuje celou řadu vitamínů, včetně dávky vitamínu C, několikanásobně vyšší než například v pomeranči. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitamínu C, což oceníte při léčbě nachlazení, kašli, horečkách a podobně. Léčbu usnadňuje i lahodná chuť šípkového čaje, kterou mají rády i děti. + 4 fotky+ 5 fotek

A je to tady, léto asi opravdu pro letošní rok končí a nastupuje období podzimu a s ním spojených virových infekcí dýchacích cest a chřipkových vln. Dřív, než sáhnete po medikamentech, zkuste si zvýšit imunitu i zahnat lehčí nachlazení bylinkami.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 09. 2020 10:00

Vsaďte na sílu přírody a podívejte se, jaké bylinky jsou v přírodní medicíně při ucpaném nosu, kašli nebo podráždění v krku nejúčinnější.

Posilněte imunitu

Teď, v období virových infekcí dýchacích cest a chřipkových vln, je nejvyšší čas myslet na prevenci, respektive posílení imunity. Dodejte včas tělu potřebnou dávku vitamínů, zejména vitamínu C, který je kromě prevence vhodný také jako podpora léčby při obtížích horních cest dýchacích.

Vitamín C můžete příjemně užívat v rostlinné podobě, nejvíce jej obsahuje rakytník, šípek či bezinky, ale také některé druhy běžné zeleniny, například paprika (ta si zachová značné množství vitamínu C i po tepelné úpravě), rajčata nebo brokolice. Samozřejmě můžete doplnit vitamín C i pomocí doplňků stravy v tabletkách nebo pro děti ve formě sladkých lízátek.

Zajdete do lesa

Účinnými prostředky při potížích s nosní sliznicí a horními cestami dýchacími jsou výtažky z jedle a borovice, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí a přispívají k uvolnění nosu a regeneraci sliznice. K uvolnění horních dýchacích cest pomáhá také eukalyptus, máta nebo tymián. Vhodné jsou jak k vnitřnímu užívání, tak k inhalaci. Vyzkoušet je můžete i ve formě tobolek nebo sprejů do nosu, “ radí MUDr. Bohumil Ždichynec.

Rakytník uleví krku

Rakytník obsahuje celou řadu vitamínů, včetně dávky vitamínu C, několikanásobně vyšší než například v pomeranči. Olej z rakytníku zároveň pomáhá i antibakteriálně a působí regeneračně i ke snížení bolesti, proto se hodí také při podráždění v krku. Stále populárnější rakytníkový olej má antioxidační a zklidňující účinky a přispívá tak ke správné obranyschopnosti organismu.

Kdo pomůže při kašli

Může se stát, že vás začnou sužovat potíže s horními i dolními cestami dýchacími. Zde účinně pomůže borovice, která podporuje správnou funkci dýchacího systému, a tím pomáhá volněji dýchat. Z jejích mladých výhonků, jehličí či šišek lze připravit čaj na kašel nebo její výtažky užívat již zpracované ve formě tinktur či tobolek.

Kromě borovice přináší úlevu také jitrocel. Ten lze užívat formou čajů nebo jako sirup, který se hodí hlavně pro děti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články