Sexuolog Pavel Turčan mužům: Straší vás ztráta sexuálního apetitu? I s tím se dá něco dělat

Pavel Turčan
Zdroj: Pavel Turčan

Ženy mají svoji menopauzu a muže pro změnu kolem padesátky začíná trápit andropauza. Přibírání na váze, únava a sexuální dysfunkce jsou jenom některé z mnoha příznaků tohoto nepříjemného stavu, který často bývá zaměňován za krizi středního věku. Zajímá vás, jak ho rozpoznat a jak se s ním vyrovnat?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 10. 2020 14:30

Je obvyklé, že všechny tyto příznaky přičítáme na vrub krizi středního věku. Problém ale může být mnohem komplikovanější. Za většinou příznaků totiž obvykle stojí mužský přechod neboli andropauza.

Nezaměňujte tyto dva pojmy a stavy – krize středního věku a mužský přechod mají totiž zcela jiný původ, a proto je třeba k nim přistupovat odlišně. Andropauza je způsobena hormonálními změnami, které přímo ovlivňují fyzický stav muže. Naopak krize středního věku je jen emocionální rozpoložení a do fyzického stavu se promítá nepřímo. Jak tyto stavy rozpoznat a jak se s nimi vyrovnat, radí sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Děsí vás životní změny

Mužům, podobně jako ženám, se obvykle mezi 40. a 50. rokem života velmi dramaticky mění život. Děti dospívají a finanční odpovědnost za chod domácnosti vrcholí. Dochází k naplnění pracovních cílů anebo naopak padají poslední šance na uplatnění. K tomu se přidává uvědomění si, že schází nové mety, za kterými je třeba jít, a že ty staré jsou čím dál tím nedosažitelnější. Tyto stresové situace jsou spouštěčem dlouhodobé psychické nepohody, pro kterou se vžilo označení krize středního věku. Nepohodě přispívá i fakt, že v tomto období lidé rovněž často prožívají smrt rodičů a objevuje se u nich strach z vlastního stárnutí. Všechny tyto situace jsou provázeny stresem.

To je krize středního věku

Dopad této psychické zátěže se může projevit dlouhodobým vyčerpáním či náladovostí. Tyto projevy jsou zcela shodné s příznaky andropauzy a právě to je důvodem, proč je mužský přechod zaměňován za krizi středního věku. Ta je však způsobena, jak již bylo zmíněno, výhradně emocionálními otřesy a řešení spočívá v uspořádání rodinných vztahů a vyrovnání se s novou životní situací.

S andropauzou nejsou žerty

Naproti tomu příčinou andropauzy je pokles hladiny testosteronu, ale potíže s tímto spojované pociťuje méně než polovina mužské populace. Přechod se tak neprojeví u všech mužů, čímž se odlišuje od toho ženského, který zasáhne prakticky každou ženu. Proto jsou jeho projevy méně známé a bagatelizované. Podobně jako ženy, i muži v přechodu jsou často hodně unavení, více se potí, pociťují snížení libida a dostavují se u nich problémy s erekcí. U mužů v přechodu se zvyšuje i riziko infarktu, mrtvice a osteoporózy.

Stačí srovnat hormony

Protože je andropauza způsobena výkyvy hormonů, je třeba se s ní vyrovnávat zcela jiným způsobem než s krizí středního věku. V první fázi postačí úprava životního stylu. Hladinu hormonů stabilizuje zdravý jídelníček, pravidelný pohyb, odbourání stresu a dostatek spánku. Blahodárně působí i doplňky stravy na přírodní bázi, které pomáhají s udržováním normální hladiny testosteronu v krvi a tím příznivě působí proti únavě, stresu, ale i sníženému libidu. Pokud projevy andropauzy neustupují, potom je třeba vyhledat odbornou péči a poradit se s lékařem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články