Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak prodloužit výdrž rtěnky a proč je důležité použít konturku

Nejen pokud saháte po výrazné rtěnce, jako např. nadčasové rudé, použijte konturku. Díky předkreslení se vám bude lépe líčit, navíc si můžete lehce zvětšit rty a rtěnka se nad ně nebude rozpíjet.
Nejprve naličte horní ret, abyste k němu mohli lépe doladit ten spodní, který většinou bývá větší. Maluji lehce nad přirozeným okrajem rtu, abych docílila zvětšovacího efektu.Rtěnku můžete nanášet přímo na rty, ale pokud chcete docílit větší preciznosti, můžete použít štěteček. Je drobnější, takže vám pomůže lépe udržet rtěnku v konturách bez přetažení.Diana použila tužku Colour Elixir od Max Factor. Konturka existuje v několika vysoce pigmentovaných odstínech a zvýší výdrž rtěnky. Zároveň je také vyživující.Pokud jste v nabídce nenašli stejný odstín konturovací tužky jako své rtěnky, můžete sáhnout i po univerzální tužce na rty, která nemá žádnou barvu, ale odvede stejně dobrou práci. Universal Lip Liner Max Factor prodlužuje výdrž rtěnky a předchází krvácení, popraskání a rozmazání. Neviditelné složení je obohaceno o vyživující a hydratační látky včetně jojobového oleje a vitamínu E.+ 5 fotek+ 6 fotek

Pokud si nevíte rady, jak správně použít konturku k výrazné rtěnce, aby vám zaručila výdrž a precizní nalíčení, nechte si poradit od vizážistky Diany Vitikačové. Ta se v sedmém díle Školy líčení pustila do líčení rtů a přidala pár tipů, které ocení každá žena milující make-up.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 31. 10. 2022 09:00

S vizážistkou Dianou Vitikačovou jsme si v předchozích dílech postupně prošli všemi základními kroky denního líčení a v dalším díle přichází na řadu rty. Základní otázkou je, zda chcete, aby byl výsledek matný, nebo lesklý, a jestli si přejete rtěnku, která se celý den nehne, nebo vám nevadí ji sem tam po jídle upravit.

V tomto díle si povíme, jak pracovat s tužkou na rty, která může výdrž rtěnky prodloužit, a zároveň vám pomůže dosáhnout precizního líčení, hlavně co se týče červených rtů.

Pravidlo výrazných očí, nebo rtů

V líčení se žádné meze nekladou, ale obvyklým základním pravidlem je, že se nemíchají výrazné oči s výraznými rty. Pro nápadně nalíčené rty je vždy lepší použít tužku na rty: "Pokud saháte po výrazné rtěnce, jako např. nadčasové rudé, použijte konturku. Díky předkreslení se vám bude lépe líčit, navíc si můžete lehce zvětšit rty a rtěnka se nad ně nebude rozpíjet," radí ve videu vizážistka Diana a pokračuje v instruktáži: "Nejprve naličte horní ret, abyste k němu mohli lépe doladit ten spodní, který většinou bývá větší. Maluji lehce nad přirozeným okrajem rtu, abych docílila zvětšujícího efektu."

Rtěnku můžete na rty nanášet napřímo, nebo pro větší preciznost použít štěteček. "Abyste nepůsobili lacině, rudé rty stačí doladit třeba jemnou oční linkou nebo pouze řasenkou a výsledek bude vypadat skvěle," vrací se k radě o jedné výrazné části líčení Diana.

K líčení rtů ve videu použila Diana Max Factor hydratační rtěnku se zvláčňujícími látkami a antioxidanty Colour Elixir v odstínu Ruby Tuesday. Tu zkombinovala s tužkou na rty Colour Elixir v odstínu Red Blush. Tato kombinace podpoří výdrž, která se u rtěnky uvádí až 24 hodin. Nutno podotknout, že červené líčení je potřeba tu a tam během dne poupravit z vnitřní části rtů. Díky konturce budou okraje precizní až do odlíčení.

Univerzální neviditelná tužka na rty

"Pokud nemůžete sehnat konturku ve stejném odstínu, jako je vaše rtěnka, klidně použijte tu transparentní. Výhoda je, že sedí ke všem odstínům, a přestože není vidět, udělá skvělou službu právě při udržení rtěnky na místě," uvádí Diana k univerzální tužce na rty Max Factor. Ta je obohacena o vyživující a hydratační látky včetně jojobového oleje a vitamínu E.

Vzhledem ke své neviditelnosti je vhodná pro všechny odstíny rtěnek. Pokud si vyberete světlejší odstín, můžete zvolit dramatické líčení očí jako například kouřové.

Rtěnky vhodné na podzim

K podzimu se skvěle hodí rtěnky v odstínu vínové, hnědé i s nádechem fialové"Pokud se v takových necítíte, můžete použít tmavší konturku a světlejší rtěnku. Docílíte tak ombré efektu a výsledek nebude tak dramaticky tmavý," radí Diana čtenářkám ve videu. S touto kombinací budou navíc rty vypadat přirozeně větší.

Dlouhotrvající rtěnky

Pokud se nechcete o rtěnku celý den starat, můžete zvolit tekutou rtěnku Lipfinity 24hrs, která na rtech zůstane po celý den a nemusíte ji upravovat. Rtěnka je dvoufázová, přičemž druhá vrstva je balzám, který rtům zaručí hydrataci a nebudete zažívat pocit, že jsou vysušené, což bývá u dlouhotrvajících produktů běžné. "Rozhodně se ale nebojte experimentovat a hrát si s make-upem, protože přesně o tom by měl být," dodává závěrem Diana Vitikačová.

Tipy, jak na krásné nalíčení rtů, najdete nejen ve videu, ale i ve fotogalerii níže. 

Související články

Další články