Spíte na břiše? Odborník vysvětlil, proč tato poloha neprospívá zdraví a jak ji upravit, aby vám tělo poděkovalo

Spíte na břiše? Odborník vysvětlil, proč tato poloha neprospívá zdraví a jak ji upravit, aby vám tělo poděkovalo
Zdroj: Freepik
Spánek na břiše v této pozici preferuje mnoho z nás. Pro naši páteř a svaly ale není vůbec zdravý.Trpí hlavně krk, protože hlavu máme při pozici na břiše otočenou do strany.Správná pozice pro spaní vypadá asi takto. Jedna ruka pod hlavou, druhá volně před tělem.Uši, ramena, kyčle, kolena a kotníky by měly být ve stejné výšce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pro ty z vás, kteří mají ve zvyku spát na břiše, máme špatnou zprávu. Uznávaný britský odborník na správné držení těla James Leinhardt ve svém příspěvku na sociální síti TikTok odhalil, jak tato poloha negativně ovlivňuje kvalitu odpočinku během noci.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 06. 2022 15:00

Při spánku na břiše jste podle Leinhardta nuceni se malinko stočit k jedné či druhé straně, abyste mohli volně dýchat, což vyvíjí nerovnoměrný tlak na svalovou soustavu. Té neprospívá ani fakt, že většina spáčů, kteří spočinou na břiše, má ve zvyku pokrčit a vysunout do strany jedno z kolen. To pak hodiny zůstává nepřirozeně skrčené.

"Pokud ležíte v této poloze, určité svaly máte dlouhou dobu natažené a to pro ně není dobré. Stejně tak ten zkroucený krk," poukazuje Leinhardt s tím, že nikdo se s otočenou hlavou ani nedívá na televizi, natož aby v této už na první pohled nepřirozené pozici setrvával dlouhé hodiny.

@levitex@ stomach sleepers♬ original sound - levitex

Stačí drobná úprava polohy a je po problémech

A jak bychom podle Leinhardta měli spát, abychom co nejméně namáhali svaly a páteř? Stačí drobná úprava pozice na břiše a je to! "Zkrátka se z této polohy pootočte na bok. Spodní ruka zůstává pod polštářem pod hlavou, horní lehce spočívá před tělem. Díky tomu budete mít uši, ramena, kyčle, kolena a kotníky ve stejné výšce," poukazuje muž, který pomáhá se správným držením těla pacientům s neurologickými problémy či po těžkých úrazech.

@levitexthe titan returns♬ original sound - levitex

Pomoci může i polštář

Pokud byste svou spánkovou pozici ještě chtěli vyšperkovat, můžete mezi lehce pokrčená kolena vložit polštář. "Je to prosté," soudí Leinhardt.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články