V karanténě si hlídejte pohyb, jídlo i důkladnou hygienu. A naordinujte si informační detox, radí Šmucler

V karanténě si hlídejte pohyb, jídlo i důkladnou hygienu. A naordinujte si informační detox, radí Šmucler
Zdroj: archiv Romana Šmuclera

Přestože už postupně dochází k rozvolňování omezeného režimu, řada praktických lékařů stále ještě neotevřela ordinace pro své pacienty. Abyste nemuseli v případě potíží složitě vyhledávat lékařskou pomoc, budou se vám hodit některé rady pro správnou prevenci. Přečtěte si, jak snadno předejít mnoha problémům.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 23. 04. 2020 09:00

Problémy se zuby, trávicí potíže, nesnesitelná bolest zad a další. Všechny tyto otravné záležitosti vás mohou přepadnout v tu nejméně vhodnou chvíli. Jak se chovat, abyste se jim úspěšně vyhnuli?

Trávicím potížím předejdete pravidelnou stravou, pomohou i bylinky

Pravidlo, které zahrnuje podávání menších porcí několikrát denně, skutečně funguje. Pro prevenci trávicích potíží, ale i obezity, asi neexistuje nic účinnějšího. Snažte se váš jídelníček sestavit alespoň z pěti až šesti menších chodů denně. Porce by měly být spíše malé, rozhodně byste se neměli přejídat. Kromě toho záleží také na tom, co jíte. Strava by měla být vyvážená a obsahovat dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny. V případě trávicích obtíží také vynechejte smažené a kořeněné pokrmy. Uvidíte, že při šetrné stravě všechny problémy se zažíváním odezní. Navíc předejdete i nabírání nadbytečných kil vlivem karantény. Trávení podpoří také některé bylinky, jako je ostropestřec nebo heřmánek.

Bolavým zádům ulevíte pravidelným cvičením a bylinkovou koupelí

Pokud máte sedavé zaměstnání nebo během pandemie raději pracujete z domova, pravděpodobně dostávají vaše záda zabrat. Zkuste práci u počítače vyvážit pravidelnou delší procházkou a domácím protažením. Hodit by se vám mohly třeba online lekce jógy, která je na záda prospěšná. Navíc když se vydáte běhat do přírody, získáte ze sluníčka potřebný vitamin D, který posílí vaši imunitu. Při bolestech zad pomáhají kromě cvičení také bylinkové koupele. Zkusit můžete třeba koupel z dubové a březové kůry, které fungují protizánětlivě a vašim zádům uleví.

Nezapomínejte na ústní a celkovou hygienu

Během pandemie byste ještě více než dřív neměli zapomínat na důslednou hygienu. Starat byste se měli nejen o svá ústa pravidelným čištěním zubů a dásní, užíváním ústní vody a zubní nitě. Zapomínat nesmíte ani na celkovou hygienu. „Někteří lidé v karanténě a na home officech trochu zanedbávají ústní hygienu. Ve Wu-chanu v Číně stoupl počet kazů i extrahovaných zubů. Tomu je možné se vyhnout jejich správným čištěním. Mimo to je důležité, když přijdete zvenčí, se hned osprchovat, dekontaminovat. Hlavní je nepokládat doma roušky na místa odkud se může roznést infekce,“ radí pro Lifee.cz prezident České stomatologické komory a zubní lékař doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Mezi očistu patří i nezbytná psychohygiena

V neposlední řadě je důležité si zachovat také zdravou psychiku. K tomu vám může pomoci správná psychohygiena. Bohatě postačí, když si každý den najdete chvíli na své koníčky. „Hlavně nesledujte moc zpravodajství (legrace), raději si v televizi pusťte komedii a buďte se svými blízkými,“ doporučuje Roman Šmucler.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články