Víte, kdo se skrývá za označením boomer? Mladí vyhlásili válku starší generaci!

Boj generací
Zdroj: Freepic

Internet podle všeho úspěšně rozdělil mladou a starší generaci na dva tábory, které spolu vedou nikam nevedoucí bitvy v komentářích. Až vám někdo pošle obrázek smějícího se pejska s hláškou OK, boomer, už budete vědět, kam vás tímto spojením posílá.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 06. 2022 12:00

Jste také boomer? A zažili jste v poslední době, že by vám někdo úsečně odvětil OK, boomer a protočil oči v sloup? Tento poměrně nový termín vznikl podle magazínu Vox v roce 2015 na internetu, ale zanedlouho se stal zcela relevantním psychologickým pojmem.

OK, boomer - odpověď na všechno

Hláška OK, boomer vychází z označení generace Baby boomers, tedy lidí, kteří se narodili po druhé světové válce během ekonomické prosperity, a je spojena s kultem hippies nebo punku. Jde vlastně o rodiče mileniálů. V současné době už jsou příslušníci generace baby boomerů v důchodovém věku a zde také začíná stopa toho, jak vlastně vzniklo spojení OK, boomer. Objevilo se totiž jako reakce na video, ve kterém si boomer, tedy starší muž, stěžuje na mladou generaci Y a Z, která podle něj trpí syndromem Petra Pana a odmítá dospět. Opravdu mladí lidé jen konzumují avokáda a vysedávají po kavárnách?

Zlobíš na internetu? Dostaneš pejska a stěr

Možná tím vystihl mladou generaci, možná ne - ale rozhodně upozornil na velkou mezigenerační propast, kterou ještě umocňují sociální sítě. Označení boomer se tak podle mladých může aplikovat na starší osoby, které nejsou tolik zdatné na internetu, a pokud jsou, vynikají humorem, který dnes už málokdo chápe. Boomeři se také snaží poučovat a moralizovat mladou generaci, jakoby ze svého vlastního mládí neznali to odvěké „to za našich mladých let nebylo!" Mladí oproti tomu vynikají na sociálních sítích sarkasmem a prostořekého boomera zase v diskuzích rádi usadí nějakým digitálním memem. OK, boomer je nejčastěji doprovázena obrázkem chichotajícího se pejska rasy Shiba-Inu.

Dlužíme něco mladé generaci?

Přitom to mohou být právě boomeři, kteří dnes mají máslo na hlavě. Zatímco oni žili po válce v relativním klidu a hojnosti, dnešní mladá generace to lehké mít nebude - klimatické změny dnes nikdo nemůže popřít, stejně jako nestabilní politickou situaci ve světě a hlavně drahotu spojenou s inflací. Málokdo bude žít ve vlastním bydlení a zajistí svým dětem stejné podmínky, jako se to podařilo právě boomerům. Nezlobte se proto na dospívajícího, který vám touhle hláškou v afektu odvětí na připomínku, aby se tepleji oblékl nebo netrávil tolik času před obrazovkou počítače.

Je velmi jednoduché mladé odsoudit

OK, boomer? To je důvod, proč se tahle jednoduchá hláška stává celosvětovým fenoménem a odpovědí defacto na všechny problémy světa. „Tato dvě slova působí vyloženě poeticky po letech, co jsem slýchala jak má generace zabíjí všechno možné, od restauračních řetězců, přes obchodní domy, až po vztahy," píše podle magazínu Vox mladá novinářka Miyo McGinn. „A to přes všechny výzvy, kterým dnes čelí lidé v mém věku - dluhy ze studentských půjček, obecná ekonomická nestabilita a samozřejmě rychle se oteplující planeta - přitom jsou to výsledky krátkozrakých rozhodnutí dřívějších generací."

Zdroj informací: 

Vox.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články