Vyšlete na covid ozón: Dezinfikuje levně, bez chemie a dostane se všude

interiér, dezinfekce
Zdroj: Unasplash.com

Když už se věnujeme zodpovědně ochraně před bakteriemi a viry, neměli bychom zapomínat ani na komplexní péči o prostory jako takové. Například dopravní prostředky nebo čekárny u lékaře se pravidelně čistí silou ozónu. Jeho služby ale můžete využít i doma.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 10. 2020 12:30

V každém případě, když se setkáte se zdravím ohrožujícím virovým onemocněním nebo bakteriální infekcí, tedy nejenom když jste vy či vaši blízcí prodělali covid-19, je dobré dezinfikovat své osobní prostory, domácnost nebo kabinu automobilu. Varianta čištění ozónem je vysoce účinná a koncentrovaná síla aktivního kyslíku každý prostor skutečně perfektně ošetří.

Odkud se ozón bere

Vzduch těsně po bouřce je zvláštně, až omamně cítit, příčinou je ozón (O3) který se přirozeně vyskytuje ve stratosféře. K jeho vzniku dojde i vlivem vysokonapěťového výboje, tedy bleskem. Ozón je bezbarvý plyn, ve vyšší koncentraci namodralý a velmi nebezpečný, který poznáte podle charakteristického zápachu. Vyniká silnými oxidačními účinky a jeho účinku neodolá žádný virus, bakterie, plísně či houby. Po aplikaci nezanechává stopy, a pakliže dostatečně vyvětráte, nezpůsobuje ani žádné alergické či dýchací potíže, které jinak doprovázejí použití běžných chemických dezinfekčních prostředků.

Nikdy nedosáhnete všude

I když budete sebevíc pečliví, tak při ručním čištění běžnými prostředky (například na bázi chlóru) nemáte sebemenší šanci dosáhnout stoprocentního očištění všech ploch. Ale ozón je plyn, a proto se dostane skutečně úplně všude, do každé spáry a škvírky, zaleze do všech pórů a nevynechá žádné místo. Nezanedbatelná je i účinnost dezinfekce ozónem – zatímco u konvenčních prostředků se udává v řádu desítek minut, u ozónu jsou to dny, tedy samozřejmě v případě, že prostor nebude přímo kontaminovaný nově příchozím virem či bakterií.

Co vás čeká

Ozón se aplikuje v uzavřené místnosti, kde se nechá určitý čas působit (u místnosti 200 m³ je to zhruba 30 minut). Poté se prostory důkladně vyvětrají, a zůstane jen čerstvý vzduch. Čištění ozónem, pokud je správně a zodpovědně prováděné, je naprosto nezávadné, nezanechává žádné odpadní látky a je ekologické. Za ošetření běžného bytu kolem 60 metrů čtverečných zaplatíte zhruba 1700 Kč.

S ozónem opatrně

Jestliže vás ale teď napadlo pořídit se generátor ozónu domů, měli bychom vás varovat! Ozón je účinný, ale také velmi nebezpečný plyn, který dokáže silně poškodit zdraví. Je rozumnější jeho použití svěřit do rukou zkušené osoby, která ví, jak s ozónem nakládat a jak se vyvarovat při jeho používání případným chybám, které by mohly vážně ovlivnit zdraví vaše i vašich blízkých.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články