Zpátky do školy v nových teniskách: Důležité je dítěti přesně změřit nohu a nevybírat bez něj

Zpátky do školy v nových teniskách: Důležité je dítěti přesně změřit nohu a nevybírat bez něj
Zdroj: Freepik
Barevné kotníkové tenisky. VANS, 1251 KčDětské černé tenisky. PUMA, 969 KčDětské barevné sneakers. Adidas, 1200 KčSytě růžové dětské tenisky. GEOX, 809 Kč+ 16 fotek+ 17 fotek

Školní rok se pomalu blíží, a tak přichází nejvyšší čas shánět nové dětské tenisky. Které aspekty jsou při výběru bot nejdůležitější a jaké tenisky si pro vás na podzim 2022 připravily české e-shopy?

Dana Klementová
Dana Klementová 15. 08. 2022 09:00

Vybrat správné boty pro děti je někdy skutečný oříšek. Důležitá totiž není pouze odpovídající velikost, ale například i střih nebo typ zapínání.

Kvalitní dětská obuv je základ

Dívkám rostou chodidla do zhruba 14 let, chlapcům do 16 let. Do té doby je třeba výběr dětských bot nepodceňovat. K největším deformacím nohou dochází v malých botách. A je jedno, zda jsou malé na délku či na šířku. Stejně tak nevhodné jsou i příliš široké boty, v nichž noha zbytečně klouže. 

Ideálně se vyvarujte bot s příliš úzkou špičkou. Ta by v optimálním případě měla být kulatá a prostorná, aby poskytovala dostatek místa pro prsty. V opačném případě může docházet k problémům s vbočeným palcem či vybočeným malíčkem. Zadní část boty by měla být pevná, aby stabilizovala patu. 

Jak vybrat správnou velikost dětské boty?

Dětské boty by měly perfektně sedět na délku i na šířku. Délka stélky by měla být o cca 10 až 15 milimetrů větší než délka nohy od paty po nejdelší prsty. 

Při zkoušení bot nedávejte pouze na názor dítěte, ale nohu mu reálně změřte. Děti mají totiž sníženou citlivost na bolest a tlak, takže když vám tvrdí, že jim bota sedí, nemusí to být tak docela pravda. Pokud je to možné, nejprve změřte dítěti nohu, a následně stélku vybrané boty. Hlavně v případě menších dětí. Ty větší už dokáží říct, jak se v botě skutečně cítí. 

Hmotnost obuvi a typ zapínání

Dětská bota by samozřejmě měla být co možná nejlehčí. Dětské klouby ještě nejsou zcela připravené na velkou zátěž a v těžkých botách by se tak nemuselo dítko cítit komfortně. 

Aby bota na noze dobře držela, je vhodné zvolit šněrovací boty, případně boty na suchý zip. Záleží samozřejmě na věku dítěte. Pro menší děti, které si ještě nezavážou tkaničky, je lepší pořídit tenisky na suchý zip, a zbytečně je tak nestresovat komplikovaným obouváním. 

Vybírejte boty s dítětem

Ať už jsou vaše děti jakkoliv staré, vždy by měly být u výběru nových bot přítomné. Jen stěží se totiž mohou cítit v nových teniskách opravdu dobře, když si je v obchodě nezkusí a nevyberou podle svého vkusu. Jestliže má dítě k teniskám připomínky, berte jeho názor na vědomí a nesnažte se mu za každou cenu vnutit boty, které se líbí vám

Inspiraci na trendy tenisky z českých e-shopů pro kluky i holky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Zdroj informací:

Eobuv.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články