9 míst, která si zamilujete na Ibize: Západy slunce, hipísácký trh i pláže, na kterých tráví léto Richard Gere

Nejlepší mista na Ibize, která stojí za to navštívit
Zdroj: Lifee.cz/Markéta Behinová
Cala Comte patří mezi nejkrásnější pláže ostrova.Na Cala Comte najdete tyrkysové moře a písčitou pláž, pro odvážnější jsou tu i útesy na skákání.Pláž je obklopena pískovcovými skalami, do kterých turisté vyrývají vzkazy a obrázky.Pláž Cala Comte má největší kouzlo při západu slunce.+ 26 fotek+ 27 fotek

Ibiza není jen ostrovem nekonečné zábavy, hudby a lásky. Nabízí daleko víc – panenskou přírodu, gurmánské zážitky a nevšední místa, ze kterých vám budou úžasem přecházet zrak i chuť. Pojďte se tam s námi podívat!

Markéta Behinová
Markéta Behinová 19. 07. 2022 17:00

Na Ibizu jezdím skoro každé léto. Žije tady část mé rodiny a díky tomu se mi dostal tenhle baleárský ostrov rychle pod kůži. Měla jsem možnost poznat ho jinak, než nabízí průvodce, a objevovat jeho ryzí krásu.

Mám tady několik oblíbených míst, na která se pravidelně vracím a pokaždé mi přinesou něco nového. Zatímco před pár lety jsem si na přilehlém ostrůvku Formentera dala poprvé čerstvě vyloveného kraba (velkého jak hlava), letos jsem tenhle ostrov prozkoumávala z tyrkysově průzračného moře na katamaránu. Co víc si na Ibize přát?

1. Pláž Cala Comte

Nejhezčí pláž na ostrově, která nabízí neskutečné západy slunce. Nejlépe se sledují při popíjení sangrie z restaurace Sunset Ashram. Tu najdete na špičatém útesu přímo nad pláží a kromě chlazených drinků si tu pochutnáte na čerstvých grilovaných rybách a nakoupíte suvenýry. Nenechte se zaskočit spoustou lidí, kteří na Cala Comte míří. Každý si tady najde místo. Dostanete se sem půjčeným autem (chce to vyrazit včas, abyste našli parkovací místo), nebo můžete využít linkový autobus.

2. Magnetická hora Es Vedrà

Es Vedrà je špičatý ostrov, obří vápencová skála vystupující z hladiny moře u jihozápadního pobřeží Ibizy. Ne nadarmo se mu přezdívá magnetická hora. Legendy mluví o záhadné energii, kterou vysílá, a také o mystických jevech, jež zažili lidé, kteří do jeho blízkosti podnikli plavbu. Ostrov není přístupný, obklopují ho vysoké skály. Výhled na tuhle zajímavou horu v moři si můžete dopřát z pláže Cala d’Hort.

3. Vesnička Santa Gertrudis

Jedna z nejmalebnějších vesnic na ostrově. Náměstí lemují restaurace a obchody, kolem poletují děti, zatímco dospělí se baví a nikdo nikam nespěchá. Mañana! Máte chuť na pastu, sushi, asijské nebo španělské speciality? Uspokojíte tady všechny chutě, nakoupíte lokální potraviny, nebo jen ochutnáte čerstvě praženou místní kávu. Ze všech podniků bych vypíchla Bar Costa. Jeho interiéru dominují zavěšené šunkové kýty jamón serrano a jamón ibérico a právě z nich tady připravují výborné sendviče.

4. Taneční klub Hï Ibiza

Tenhle klub jsem navštívila v létě 2017, první měsíc jeho otevření. Následně získal titul nejlepší klub světa pro rok 2018 v anketě, kterou vyhlašuje asociace The International Nightlife Association. Vznikl na místě bývalého klubu Space, kterého se jeho fanoušci nechtěli vzdát. Poslechnou si tady můžete nejslavnější DJ’s světa. Já protančila střevíčky v rytmech residenčního DJe Black Coffee. Čekají vás dvě taneční patra, divadlo, tři venkovní terasy, exkluzivní VIP zóny, a dokonce i koupelna, ve které vám privátně zahraje DJ. Nejlepším klubem světa bývá častován i klub Ushuaia, který najdete hned přes ulici.

5. Hipísácký trh Las Dalias

Málokdo ví, že Ibiza je původně ostrovem hipísáků. Jak šel čas s hudbou, měnila se i zdejší scéna. Pod povrchem nejlepších tanečních klubů ale stále vibrují tóny hippie. Děti květin tady pořád žijí, v zapadlých ulicích potkáte usměvavé jamující muzikanty, kolem nichž se line vůně marihuany. Atmosféru hippie si můžete vychutnat každou sobotu na hipísáckém trhu Las Dalias v Es Canar. V tržnici rozmanitých chutí, vůní a barev nechybí živá hudba, ručně vyráběné šperky či přírodní kosmetika.

6. Staré město

Historické jádro Ibizy je od roku 1999 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho dominantou je nedávno zrekonstruovaný hrad, katedrála a muzeum. Katalánský název metropole Ibizy zní Eivissa, od místních ale často uslyšíte označení Vila. Historické části města - D'alt Vila, Sa Marina a malebná rybářská část Sa Penya jsou protkány úzkými uličkami, kde vás okouzlí množství butiků, barů, restaurací, kaváren a diskoték. Stylové suvenýry pořídíte v obchodě známého DJe Davida Guetty nebo v shopu tanečního klubu Pacha.

7. Ostrov Formentera

Zapomenutý ráj, klenot Španělska, malý Karibik uprostřed Středozemního moře. Tak je nazýván ostrov vzdálený lodí něco málo přes půl hodiny od Ibizy. Pláže a restaurace nejsou přelidněné, moře je blankytně modré, písek bílý a příroda netknutá. Za zmínku stojí pláž Playa de Ses Illette, která mě uchvátila nekonečnou krásou v barvách tyrkysu. Řadí se mezi nejkrásnější pláže světa a je součástí přírodní rezervace. Také proto tady nenajdete žádné stánky ani obchody. Občerstvení s sebou! Ibizu a speciálně Formenteru si zamilovala také řada celebrit, jako Richard Gere, Sarah Jessica Parker či Dua Lipa.

8. Pláž Playa d’en Bossa

Ohnisko zábavy, kde to žije ve dne i v noci a můžete tady strávit klidně 24 hodin. Přes den se koupat, pospávat pod slunečníkem, poslouchat chill out hudbu a po setmění mít nadosah dva největší kluby Ibizy – Ushuaia a Hï Ibiza. Ubytovat se v hotelích poblíž Playa d’en Bossa doporučuju jen těm, kteří nemají v plánu spát, ale přijíždění na Ibizu za nočním životem. Tady se totiž nikdy nespí. Nezapomeňte navštívit vyhlášený plážový klub Bora-Bora.

9. Plážový bar Cafe del Mar

Do legendárního baru v San Antoniu míří od roku 1980 každoročně desetitisíce lidí, aby si užili západ slunce a neopakovatelnou atmosféru. Skvělá hudba, velký kruhovitý bar, koktejly a hlavně neuvěřitelné západy slunce, které se tady staly rituálem. Nic víc než podívaná, jak se slunce dotýká hladiny moře. K tomu skvělé tapas, nachos, sushi. Cafe del Mar si můžete naladit i v rádiu, nebo si kousek odvézt domů na cédéčku. Otevřeno mají každý den od 16 do 1 hodiny. Rezervace nutná!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články