Anthony Hopkins slaví 82. narozeniny: Slávu mu přinesla role psychopata, diagnostikovali mu Aspergerův syndrom

Sir Anthony Hopkins, CBE je britský a americký herec a příležitostný režisér a hudební skladatel. Do širokého povědomí lidí vstoupil zejména svou známou kreací psychopatického doktora Hannibala Lectera ve filmu Mlčení jehňátek.
Zdroj: Profimedia
Sir Anthony Hopkins je britský a americký herec a příležitostný režisér a hudební skladatel. Do širokého povědomí lidí vstoupil zejména svou známou kreací psychopatického doktora Hannibala Lectera ve filmu Mlčení jehňátek.Výjimečný herec v rolích tajemných postav a nesnadný partner vůči režisérům, ženám i sobě samému. Anthony Hopkins už stačil být introvertním dítětem, depresivním alkoholikem, ctižádostivým umělcem, uznávaným divadelním hercem i filmovou hvězdou ve výjimečných, často záporných rolích.Je známý svojí zvláštní schopností vžít se do temné postavy a učinit ji ještě temnější, stejně jako svými nezvladatelnými výbuchy vzteku a urputnými souboji s režiséry, kteří mu nechtějí rozumět.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herec Anthony Hopkins je britský a americký herec a příležitostný režisér a hudební skladatel. Do širokého povědomí lidí vstoupil zejména svou známou kreací psychopatického doktora Hannibala Lectera ve filmu Mlčení jehňátek.

Petra Járková
Petra Járková 31. 12. 2019 07:00

Držitel Oscara v kategorii Nejlepší herec  za film Mlčení jehňátek navzdory faktu, že v celém bezmála dvouhodinovém filmu se jeho postava objeví na plátně po celkovou dobu pouhých 17 minut. 24. září 2003 mu byla odhalena hvězda na hollywoodském chodníku slávy.

Studia

Po skončení střední školy začal studovat hudbu a drama na Cardiff College ve Walesu. Dva roky studia završil úspěšným absolvováním, po němž se stal členem umělecké rady, v níž strávil dva roky, než nastoupil do armády. Po návratu začal pracovat jako herec a režisér v divadle v Manchesteru. V roce 1961 získal stipendium na prestižní Královské akademii v Londýně, již úspěšně absolvoval.

Svatby a rozvody

Poprvé se oženil v září 1967 s Petronelou Barker, o rok později se jim narodila dcera Abigail. V roce 1972 se však rozvedli. Svou druhou ženu Jennifer Lynton potkal při práci na jednom ze svých filmů. Pár se nechal oddat roku 1973, ale v roce 1999 se rozvedli. V roce 2003 se Anthony Hopkins po téměř dvouleté známosti oženil potřetí, tentokrát se Stellou Arroyave.

Ocenění a onemocnění

V roce 1997 se stal komturem Řádu britského impéria. V roce 1993 mu byl anglickou královnou udělen rytířský titul sir. V roce 2000 přijal americké občanství.

Mimo jiné mu byl i diagnostikován Aspergerův syndrom.

NA SNÍMKY ANTHONYHO HOPKINSE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články