Britky slaví místo Valentýna Den svatého Galentina: Dámská jízda místo romantiky

Britky slaví místo Valentýna Den svatého Galentina: Dámská jízda místo romantiky
Zdroj: Pixabay.com

Den svatého Valentýna bývá označován za nejromantičtější „svátek“ v roce. Ovšem ne všichni jsou jeho zastánci – zvláště pak ti, kteří jsou v současné době zrovna single. Věděli jste ale, že ve Velké Británii se na základě jednoho známého seriálu slaví o den dříve, tedy 13. února, takzvaný den svatého Galentina? A to je tedy pořádná dámská jízda...

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 02. 2020 10:29

Zatímco jedni jsou zahrnováni dárky, květinami či jinými sladkými dobrotami, tak druzí mohou upadnout do depresí. Vždyť láskyplný Valentýn na nás číhá ze všech stran. Nevyhnete se mu ani doma, o samotě, protože zamilované fotky budou na sociálních sítích postovat všechny vaše kamarádky. Jedině snad, že byste si tento den daly internetový detox.

Dámy slaví dámy

Pokud si ale chcete taky užít nějakou tu zábavu, ať už Valentýna slavíte nebo ne, zkuste se zapojit do Galentinova dne, který se každoročně slaví 13. února a je věnován jen vám a vašim nejlepším kamarádkám. Je to zkrátka příjemný den na podporu přátelství, bez ohledu na to, zda jsou vaše kamarádky ve vztahu nebo ne. Je to jen váš den a vy si ho můžete užít naplno.

Vznik tohoto svátku má však zvláštní příběh. Svůj počátek má v oblíbeném americkém sitcomu Parks and Recreation, v němž v roce 2010 jedna z hlavních postav Leslie Knope (hrála ji Amy Poehler) poprvé představila svou vlastní ženskou alternativu ke svátku zamilovaných. „Každého 13. února jsme s kamarádkami opustily naše manžele a partnery, odešly jsme a daly si domácí snídaňovou párty,“ vysvětlovala Knope v seriálové epizodě. „Dámy slaví dámy,“ dodala.

Ať žije Galentinův den

I přesto, že tento svátek vznikl díky sitcomu, tak se ve Velké Británii rychle stal velmi oblíbeným dnem a ženy ho slaví každý rok. Díky tomu se na ostrovech objevilo také velké množství tématických akcí, které jsou s tímto dnem spojeny. Neexistuje sice žádný, přesně daný způsob, jak svatého Galentina oslavit, dá se během něj však zapojit do různých akcí, uspořádat domácí párty, zajít si do kina na nějaký dámský film, ale taky na wellness nebo třeba na jógu.

Možností je dost, jde jen o to strávit tento den s vašimi nejlepšími přáteli a dát jim tak najevo, co pro vás znamenají. Tak co, zkusíte to příští rok jinak a uděláte si 13. února svou vlastní dámskou jízdu? Ať žije Galentinův den.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články