Bývalá první dáma Livia Klausová slaví 76. narozeniny: Část dětství strávila v dětském domově, rodiče jí vážně onemocněli

Livia Klausová, rodným jménem Mištinová, je česká ekonomka a v letech 2003–2013 první dáma České republiky z titulu manželky prezidenta republiky Václava Klause. Mezi lety 2013 až 2018 působila jako velvyslanec České republiky na Slovensku.
Zdroj: Wikipedie
Livia Klausová, rodným jménem Mištinová, je česká ekonomka a v letech 2003–2013 první dáma České republiky z titulu manželky prezidenta republiky Václava Klause. Mezi lety 2013 až 2018 působila jako velvyslanec České republiky na Slovensku.Po krátkém působení v PZO Centrotex se stala odbornou, později vědeckou pracovnicí Ekonomického ústavu ČSAV, kde pracovala až do roku 1993.V roce 1969 studovala na Europa-Institutu v Amsterodamu.V letech 1994 až 2000 působila jako výkonná tajemnice České společnosti ekonomické.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ekonomka, bývalá první dáma, velvyslankyně, manželka Václava Klause, matka a babička - tak by se daly shrnout profese šarmantní vzdělané ženy, která dnes slaví narozeniny. Nikdy nebyla tak zásadová jako Olga Havlová, extrovertní jako Dáša Havlová, maloměšťácká jako Ivana Zemanová, ale vždy byla svá. Noblesní, stylová a elegantní.

Petra Járková
Petra Járková 10. 11. 2019 08:00

Dětství

Livia Kalusová se narodila 10. listopadu 1943 v Bratislavě. Její otec byl právník, matka vychovatelka a učitelka. S rodiči a čtyřmi sourozenci se Livia ze Slovenska přestěhovala do Prahy, když jí byly dva roky.

Životní rána

Roku 1953 přišla do jejího života první těžká zkouška, otec i matka vážně onemocněli, takže tři nejstarší dcery včetně Livie musely na přechodnou dobu do dětského domova. O nejmladšího bratra se postarali příbuzní.

Smrt otce

Otec nakonec zemřel, když bylo budoucí první dámě 15 let. Rodina se v té době dostala do vážných finančních potíží. I tak se Livii i díky píli podařilo dostat na studia na Vysokou školu ekonomickou, kde se seznámila s Václavem Klausem. Mimoto studovala v Lucemburku a Amsterodamu.

Kariéra

Poté Livia Klausová pracovala jako vědkyně Ekonomického ústavu Akademie věd. Mezi lety 1994 a 2000 byla výkonnou tajemnicí České společnosti ekonomické. Zastávala i post členky dozorčích rad v několika velkých firmách, například České spořitelny. Napsala několik knih.

Politika

Politické angažmá svého muže Klausová od počátku podporovala. Spolu s ním založila Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových, který se stará o zdravotně i sociálně handicapované děti. Spolupracuje např. i s Nadací pro transplantaci kostní dřeně. Počátkem roku 2014 se stala českou velvyslankyní na Slovensku, byla jí do roku 2018.

Rodina

S někdejším prezidentem Václavem Klausem má syny Václava, bývalého ředitele soukromého gymnázia a politika ODS, a Jana, finančního manažera.

NA BÝVALOU PRVNÍ DÁMU LIVII KLAUSOVOU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články