České válečné drama Je třeba zabít Sekala: Do hlavních rolí byli schválně obsazeni neznámí polští herci, film bojoval o sošku Oscara

Drama z léta roku 1943, tedy z období, kdy okupované Československo figurovalo na mapách coby Protektorát Čechy a Morava. Odehrává se v moravské vesnici Lakotice, kde není jediný Němec, kam válečné události jako by ani nedoléhaly.
Zdroj: Česká televize
Drama z léta roku 1943, tedy z období, kdy okupované Československo figurovalo na mapách coby Protektorát Čechy a Morava. Odehrává se v moravské vesnici Lakotice, kde není jediný Němec, kam válečné události jako by ani nedoléhaly.Dvanáct bohatých statkářů zde však žije ve strachu z nemanželského syna jednoho z nich.Sekal má za sebou krušné dětství nemanželského dítěte, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne.Je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S protektorátem přišel jeho čas. Udává sedláky ze zločinů proti Říši a za odměnu dostává jejich majetky.+ 4 fotky+ 5 fotek

Drama z Protektorátu Čechy a Morava z léta roku 1943. Děj se odehrává v moravské vesnici Lakotice, kde ještě vůbec nejsou Němci. Vypadá to tam, jako by žádná válka ani nebyla.

Petra Járková
Petra Járková 11. 03. 2020 16:00

Strach tam panuje, ale úplně z něčeho jiného. Objeví se totiž nemanželský syn jednoho z dvanácti bohatých statkářů, který je zatrpklý a udává nacistům nepohodlné statkáře. Ti pak končí v koncentračních táborech.

Zástupce na Oscary

Jiří Křižan napsal scénář během tří týdnů poté, co opustil politiku a to tak dobře, že byl film Je třeba zabít Sekala jako zástupce českého filmu ucházejícího se o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1998.

Válka bez uniformy

V hlavních rolích byli obsazeni pro české publikum neznámí polští herci, a to proto, aby si představitele postav nemohli čeští diváci spojovat s jinými rolemi. Je zajímavé, že i přesto, že je film z válečné doby, neobjevuje se v něm žádná uniforma.

Nominace na Českého lva

Každá z osob, která se objevila v úvodních titulcích, získala nominaci na Českého lva. Většina z nich si jej také po udílení cen odnesla. Roli pátera Flory, Jiřího Bartošky, měl původně hrát Klaus Maria Brandauer. To ztroskotalo na penězích od producenta.

Varvažovský zámeček

Film se natáčel v obci Varvažov, kde filmaři nechali opravit místní zámeček, který byl totální ruinou. Pod ním navíc objevili staré sklepy, kde se poté natočily scény z kovárny.

NA FOTOGRAFIE Z FILMU JE TŘEBA ZABÍT SEKALA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA VÁLEČNÝ FILM JE TŘEBA ZABÍT SEKALA SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 21:10 NA ČT 1

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články