Dnes by bylo Miloši Formanovi 88 let: Rodiče mu odvedlo gestapo, zemřeli na tyfus v koncentračním táboře

Forman ukázal světu, kde je Česko
Zdroj: Profimedia
V 1. manželství s Janou Brejchovou.Ve 2. manželství s Věrou Křesadlovou, se kterou měl dvojčata Petra a Matěje.Ve 3. manželství s Martinou Formanovou spolu měli další syny, dvojčata Andyho a Jima Formanovy.Zvířátka měl rád...+ 7 fotek+ 8 fotek

Jeden z našich nejúspěšnějších režisérů měl sice zářnou kariéru, o to však smutnější osobní život. Na filmové scéně sbíral jedno ocenění za druhým, mohl se pyšnit Oscary i Zlatými glóby. V dětství však přišel díky nacistickým lágrům o oba rodiče, protloukal se tedy životem sám.

Petra Járková
Petra Járková 18. 02. 2020 07:00

Dobyl Hollywood. Tak by se dal označit úspěch českého režiséra a scénáristy Miloše Formana, který byl známý především v zahraničí. Na svém kontě má dva Oscary, tři Zlaté glóby a ceny BAFTA za nejlepší režii.

Nevlastní otec

Milošova cesta na vrchol však byla trnitá. V dětství zažíval chvíle, které si většina z nás nedovede ani představit. Narodil se do protestantské rodiny Anně a Rudolfovi Formanovým. Po nějakém čase zjistil, že jeho pravým otcem byl židovský architekt Otto Kohn a ne muž, který s ním žije doma. Za skutečného otce ale i přesto považoval Rudolfa Formana.

Gestapo

Před válkou byla rodina šťastná, dařilo se jim a žili spokojeně, pak ale do tehdejšího Československa vtrhli Němci. Když bylo Milošovi osm let, spatřil tatínka naposledy. Gestapo si došlo pro Rudolfa přímo do školy, kde vyučoval a Miloš studoval. Rudolf přišel na chodbu za tehdy osmiletým Milošem a uklidňoval ho, že vše bude v pořádku. Předal mu dopis pro maminku. Bohužel však nic v pořádku nebylo a Miloš už svého milovaného otce nikdy neviděl.

Ztráta maminky

Následující tři měsíce chodil den co den s maminkou na nádraží, kde jeho návrat vyhlíželi. Bohužel to bylo k ničemu. Tento rituál ustal, když přišel dopis, že ho z kolínského vězení přemístili do České Lípy. O dva roky později, coby desetiletý chlapec, se musel vyrovnat s další ztrátou. Gestapo vtrhlo k nim do domu a tentokrát si odvedlo Milošovu maminku. Málokdo ví, že šlo o nešťastnou náhodu a Formanova matka nikdy do koncentračního tábora nastoupit nemusela. Gestapo si ji odvedlo kvůli protinacistickým letákům, které se objevily za roletou čáslavského hokynáře. Ten pak u výslechu uvedl dvanáct jmen svých zákaznic, všechny byly zatčeny, včetně Anny Formanové.

Smrt Formanových

Oba režisérovy rodiče potkal krutý osud. Anna zemřela 1. března 1943 v Osvětimi na tyfus. Podobně to dopadlo s Rudolfem, který si prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem. Zemřel 10. května 1944 na stejné onemocnění jako Anna.

Studentská léta

O Miloše se dlouhá léta staral strýc Boleslav. Později Miloš vystudoval scenáristiku na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění a již během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků vyznačujících se sžíravým, až černo-humorným pohledem na společnost. Takový Černý Petr získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

Odchod do USA

Za normalizace legálně odešel do USA, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Mohl tedy na svých filmech spolupracovat s českými filmaři. Významného úspěchu u diváků dosáhl brzy. V roce 1974 svým dalším filmem, adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film americká Akademie filmových umění a věd ocenila pěti Oscary, včetně ceny za režii a nejlepší film. I jeho další filmy byly úspěšné.

Poslední rozloučení

Zemřel 13. dubna 2018 ve věku 86 let v nemocnici connecticutského Danbury. Informaci zveřejnil jeho agent Dennis Aspland. Příčina úmrtí nebyla uvedena. Pohřeb se konal v úzkém kruhu nejbližších v neděli 15. dubna na hřbitově ve Warrenu.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S MILOŠEM FORMANEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články