Dobrá zpráva v těžkých časech. Ozonová vrstva se zase uzdravuje, zjistila nová studie

Dobrá zpráva v těžkých časech. Ozonová vrstva se zase uzdravuje, zjistila nová studie
Zdroj: Pixabay.com

Na svět se kvůli koronaviru valí jedna špatná zpráva za druhou. V tom všem ale tak trochu zanikla jedna hodně důležitá informace - ukazuje se totiž, že se začíná uzdravovat ozonová vrstva. Podle nové studie má dokonce potenciál k tomu, aby se zotavila úplně.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 27. 03. 2020 10:13

Ozonová vrstva je ochranným štítem Země. Chrání nás před slunečním ultrafialovým zářením, a kdyby ji naše planeta neměla, tak by bylo nemožné, aby na ní cokoliv přežilo.

Klíčový Montrealský protokol

Jenže ozonová vrstva lidskou činností hodně trpí. Používáním látek CFC dokonce došlo k tak velkému poškození, které mohlo mít až života ohrožující následky. V roce 1987 byl proto přijatý mezinárodní Montrealský protokol, který používání těchto látek zakázal.

A podle posledních zpráv to vypadá, že se ozonová vrstva uzdravuje, na což upozornila i vědecká práce publikována v časopise Nature. „Na jižní polokouli jsme objevili známky klimatických změn, konkrétně ve vzorcích cirkulace vzduchu,“ uvedla hlavní autorka studie Antara Banerjee. „Výzvou bylo ukázat, že tyto měnící se vzorce cirkulace vzduchu byly způsobeny zmenšující se ozonovou dírou po zavedení Montrealského protokolu,“ dodala Banerjee, která je zároveň pracovnicí v National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Proud vody na jižní polokouli se podle Banerjee v posledních desetiletích postupně posunul směrem k jižnímu pólu. „A to v důsledku vyčerpání ozonu,“ řekla. Studie navíc zjistila, že pohyb se zastavil od roku 2000 a možná se dokonce i obrací. Pauza v tomto pohybu začala přibližně ve stejnou dobu, kdy se ozonová díra začala zotavovat.

Ozonová díra se zotaví

„Například v Austrálii byly před rokem 2000 suché zimy, protože proud paprsků se pohyboval dále na jih a odváděl dešťové bouře z této oblasti. Tyto změny by se nyní mohly stabilizovat, což by mohlo být dobrou zprávou pro Austrálii,“ tvrdí Banerjee. „V jiných regionech, jako je Jižní Amerika, vyčerpání ozonu způsobilo rozšíření tropů a vedlo k dalšímu množství srážek. Dobrou zprávou v té době bylo rozšíření jejich zemědělské produkce, ale nyní by se vše mohlo opět stabilizovat,“ dodala.

Dalším důležitým bodem studie je podle autorky důkaz o tom, že ozonová díra se díky Montrealskému protokolu zmenšuje. „To ukazuje, že tato mezinárodní smlouva fungovala a můžeme zvrátit škody, které jsme již na naší planetě způsobili,“ řekla Banerjee. „Pokud se budeme držet tohoto protokolu, pak se předpokládá, že se ozonová díra v různých časech a různých částech atmosféry zotaví. V některých regionech si myslíme, že by se to mohlo stát v příštích několika desetiletích a v jiných mnohem později,“ dodala Banerjee závěrem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články