Dojemný dokument Nickyho rodina: Dosud nezveřejněná fakta o dětech zachráněných za druhé světové války Wintonem

Nickyho rodina je další ze série filmů Mateje Mináče o záchraně židovských dětí Nicholasem Wintonem těsně před vypuknutím druhé světové války.
Zdroj: Česká televize
Nickyho rodina je další ze série filmů Mateje Mináče o záchraně židovských dětí Nicholasem Wintonem těsně před vypuknutím druhé světové války.Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován.Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války.Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi vypráví o pozitivním poselství Nicholase Wintona a také přináší nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených Wintonových dětí.

Petra Járková
Petra Járková 12. 03. 2020 16:00

Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavřel cyklus Wintonovských filmů. Ten se skládá ze tří snímků: Všichni moji blízcí z roku 1999, Síla lidskosti - Nicholas Winton z roku 2002 a Nickyho rodina.

Zachránce židovských dětí

Sir Nicholas George Winton byl britský makléř, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů. Nechal je speciálními vlaky odvézt do Velké Británie a tím je zachránil před jistou smrtí.

Utajení hrdinského činu

Celovečerní dokumentární film Nickyho rodina přináší pomocí hraných rekonstrukcí dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených Wintonových dětí. Dojemný příběh o zachránci, který si svůj hrdinský čin více než padesát let nechal pro sebe, je nyní známý po celém světě. A i když Winton v červenci roku 2019 zemřel, jistě v něm poselství najdou i další generace.

„Nikdy jsem si nemyslel, že můj čin, který jsem před sedmdesáti lety udělal, bude mít takovou odezvu a takový vliv,“ řekl o svém hrdinském činu Nicholas Winton, který ten skutek za výjimečný nepovažoval.

Světová i česká ocenění

Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film byl uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu.

Obrovské množství materiálu

Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. Tak není divu, že byl ve střižně a zvukovýrobě zpracováván více než 4 000 hodin.

NA SNÍMKY Z FILMU NICKYHO RODINA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA DOKUMENT NICKYHO RODINA SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 22 HODIN NA ČT2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články