Dramatické natáčení Báječných let pod psa: Vetchému zemřel tatínek a na place panovala depka

Mozaikovitá epopej s trpkým humorem a s prvky retro stylu se bohužel nevyhnula jisté roztříštěnosti, která výsledné podívané ubírá částečně na atmosféře i na dramatickém tahu.
Zdroj: Česká televize
Satirický a humorně laděný román, který je filmovou rodinnou kronikou zachycující období od roku 1962 do gorbačovské perestrojky. Děj se odehrává v Praze a v městečku Sázava. Příběh složitého dospívání citlivého chlapce Kvida vznikl podle stejnojmenného románu Michala Viewegha. O napsání scénáře se pokoušelo mnoho lidí, jedním z nich byl i herec Josef Abrhám.Nostalgická komedie ze života jedné svérázné české rodiny se opírá především o atraktivní téma: šedá léta "reálného" socialismu jsou totiž pro mnohé pamětníky zároveň šťastnou dobou jejich mládí či puberty.+ 6 fotek+ 7 fotek

Ondřej Vetchý zazářil ve filmu Báječná léta pod psa v roli otce, vzdělaného muže, který se v šedesátých letech snaží co nejlépe zajistit rodinu bez ztráty důstojnosti. A to až tak moc, že se dostává na hranici šílenství. Jeho smutek a beznaděj navíc nebyly ve filmu hrané.

Petra Járková
Petra Járková 07. 07. 2019 18:00

Rodinná tragédie

V době natáčení se Ondřej Vetchý nacházel ve velmi těžké situaci. Jeho vlastní otec umíral na leukémii a měl velké bolesti. A to takové, že prosil vlastního syna, aby mu pomohl zemřít. „Byli jsme domluvený, že tátu vezmu z nemocnice, kde ležel. Říkal mi: Kup prášky na spaní, rohypnoly, dvě krabičky, já končím. Řekl jsem mu: Táto, já nemůžu, na to nemám právo. A on na to, že musím, že jsem jeho nejlepší kamarád,“ prozradil v jednom z rozhovorů Ondřej Vetchý.

Ten ve filmu sám hrál muže, který si chtěl sáhnout na život. Jeho kolegové o dilematu nic nevěděli. „Trval na tom, tak jsem mu dal pět celaskonů a dva rohypnoly, jako že to jsou ty prášky. On se se mnou rozloučil. Bylo to hrozný. Za chvíli usnul a já seděl u postele a čekal, až se probudí a seřve mě, že jsem ho zklamal. Po šesti hodinách se probudil, usmál se a řekl: Ondro, já tě tak rád vidím. To bylo v sobotu. V neděli umřel a v pondělí jsme točili," popsal Vetchý začátky natáčení.

Depka při natáčení

I když má film mnoho humorných scén, tak celkově bylo natáčení dost velká depka. A optimistické nebyly ani pořady, které filmová rodina sledovala ve filmu. V momentě, kdy Kvido přiběhne domů, běží v televizi film Kladivo na čarodějnice. Jindy zase rodinka sleduje Spalovače mrtvol. A to scénu, když pan Kopfrkingl básní o úžasném „pohřbu žehem“.

Rozhádaní herci

Mnoho herců správně odhadlo, že film Báječná léta pod psa bude pecka. Kvůli roli Aleše, otce rodiny, přišel na konkurz Josef Abrhám, Bolek Polívka nebo Jan Hartl. O Kvidovu matku Helenu zase bojovala kromě Libušky Šafránkové Ivana Chýlková či Simona Postlerová. Ti, co roli nedostali, pak nemohli na šťastlivcích nechat nit suchou a z přátel se najednou stali rivalové.

Rozdíl proti knize

Ve filmu je opomenuta scéna, kdy Kvidův otec kupuje od Šperka psa, respektive přejmenuje fenku vlčáka z Tery na Něhu. Je také vynechána scéna, kdy se babička Líba stěhuje do Sázavy kvůli čistějšímu ovzduší, než je v Praze (kvůli potenciálnímu nádoru). A také chybí scéna, kdy umírá dědeček Jiří a babička Líba.

NA DĚJ FILMU BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články