Finsko bude mít nejmladší premiérku na světě: Sanně Marin je teprve 34 let

Finsko bude mít nejmladší premiérku na světě: Sanně Marin je teprve 34 let
Zdroj: Profimedia.cz

Jsou lidé, kteří se v politice pohybují téměř celý svůj život, ale na žádnou významnou funkci nikdy nedosáhnou. Pak je tady ale Sanna Marin z Finska, která se v pouhých 34 letech stane předsedkyní vlády své země. Rodačka z Helsinek bude dokonce nejmladší premiérkou na celém světě.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 12. 2019 09:41

Finským premiérem byl až do úterý Antti Rinne, ten však na svou funkci rezignoval. Osudným se mu stala dvoutýdenní stávka poštovních zaměstnanců, přitom byl ve funkci teprve od června. Finsko je však v současné době předsednickou zemí Rady Evropské unie, proto je tento post ostře sledován.

Musíme obnovit důvěru

O to větší pozornost bude zaměřena na mladou Marin, která je ve finském parlamentu od roku 2015 a na začátku letošního června se stala finskou ministryní dopravy a komunikací. Nyní ji jako svého kandidáta do čela kabinetu zvolila Sociálnědemokratická strana Finska, která vede vládní koalici pěti stran.

Očekává se, že Marin složí přísahu tento týden. „Čeká nás hodně práce, abychom obnovili důvěru,“ řekla novinářům politička, která byla od sedmadvaceti let hlavou městské rady v průmyslovém městě Tampere, kde také vystudovala univerzitu.

Třetí finská premiérka

Sanna Marin se stane ještě mladší premiérkou, než je ukrajinský předseda vlády Oleksij Hončaruk, kterému je pětatřicet let. Nové výzvy se ale rozhodně nebojí. „Nikdy jsem nemyslela na svůj věk nebo pohlaví, přemýšlím jen o důvodech, proč jsem se do politiky dostala a také nad věcmi, díky kterým jsme získali důvěru voličů,“ hlásí Marin, která bude třetí premiérkou ve finské historii.

Její jmenování finští zákonodárci zřejmě schválí velmi rychle. Už 12. prosince se totiž v Bruselu uskuteční summit vedoucích představitelů Evropské Unie, kde už by Sanna Marin měla zastupovat svou severskou zemi.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články