GLOSA: Sbohem dietám! K vysněné postavě vám pomůže láska, stud a autorita

GLOSA: Sbohem dietám! K vysněné postavě vám pomůže láska, stud a autorita
Zdroj: Freepik, Lenka Hatašová/koláž Lifee.cz
Píše se rok 2020 – sošku Oscara za hlavní roli ve snímku Judy svírají svalnaté paže, Renée Zellweger ale celkově působí jako kost a kůže.
Na postavě Renée Zellweger je na první pohled patrné, že tráví hodně času posilováním.Hlubší rozparek šatů Renée Zellweger ukázal světu její vymakaná lýtka.Služby nutriční terapeutky Lady Noskové vyzkoušela řada slavných žen, jako třeba moderátorky Martina Jandová a Andrea Antony.+ 4 fotky+ 5 fotek

Leden je konečně pryč a s ním každoroční povinnost zamyslet se nad svými hříchy a začít konat dobro pro sebe (i své blízké). Kila navíc jsou většinou první na ráně, ale na začátku je potřeba mít jasný plán. A hlavně – nelpět. Víte, že kromě nízkotučného tvarohu a běhání dokážou ručičku na váze rozhoupat i docela běžné prožitky?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 01. 02. 2022 17:00

Abych zhubla, musím nejdřív pořádně nabrat, napadá mě někdy bláhově. A to nejsem herečka. Nějak podobně totiž začalo před 22 lety hubnoucí martyrium Renée Zellweger. Kultovní role baculky Bridget Jones ji sice vynesla mezi nejžádanější herečky světa, ale její život od té doby připomíná jedno velké jojo.

Vyhlášena je nejen svými kontroverzními dietami, ale i partnerskými eskapádami. Spekulovalo se, že přežívá na pouhých 500 kaloriích denně, což odpovídá jednomu většímu banánu. To jeden odstrašující případ na začátek. V tuto chvíli se zdá, že herečku drží v kondici hlavně láska. Od loňského roku randí s o deset let mladším moderátorem Antem Ansteadem

Někdy si říkám, že mít konstantně pár kilo navíc je vlastně výhodou. Neklepu se zimou, v pohodě utáhnu děti na saních a jede to pak i rychleji z kopce. Lednový bič je u konce, přichází tedy ideální příležitost k hubnutí. Stačí jen najít správnou cestu. 

Nejlíp se hubne, když…

…milujete a nelpíte

O lásce se říká všelicos. Že je mocná čarodějka, že hory přenáší, léčí, prochází žaludkem… Vzpomínám si, že jsem jako bláznivě zamilovaná vždycky měla postavu jako lusk. Na jídlo nebylo pomyšlení – mozek zaměstnávaly Amorovy šípy a hormony. A počítá se i platonická láska, ta umí taky divy! Lpět na čemkoliv vždycky zavání nezdarem.

Ať už hledáme práci, lásku nebo nové bydlení, tlačit na pilu se zkrátka nevyplácí. A důležitá je sebeláska. Přijmout se taková jaká jsem, milovat se se vším všudy. To je mantra, kterou by nám každé ráno měly zazpívat hrací hodiny. Nebo děti. Však ony mají s naším břichem taky dost společného! 

…na vás zakleknou

Kdysi jsem shodila deset kilo. Po vzoru slavných hereček jsem docházela k nutriční poradkyni Ladě Noskové, která mi sestavila jídelníček a pravidelně mě přeměřovala. Každých čtrnáct dní jsem se musela vyzpovídat ze svých hříchů. Líčka jak dvě jablíčka a zdravý životní styl mi začal přirůstat k srdci.

A podobně fungují i hodiny s osobním trenérem. Na první nakládačce s Radkem Lacim jsem se styděla jak malá holka. S každou další lekcí jsem se ale cítila sebevědomější a sledovala, jak se moje tělo a mysl dostávají do harmonie. A když už jsme u pohybových aktivit, že se hubne sexem, asi víte. Taková intimní půlhodinka představuje podle nedávných studií zhruba 100 spálených kalorií. Podobnou službu vám udělá 30 minut práce na zahradě. Co si vyberete?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mgr. Lada Nosková (@lada_noskova)

…doktor zvedne prst

Pádným důvodem k hubnutí je zdravotní stav. Problémy se zdravím si samozřejmě nikdo nepřeje, ale někdy se prostě stane, že krevní obraz odhalí drobné odchylky. A když doktor explicitně vysloví, že máme zvýšenou hladinu kyseliny močové, vyšší cholesterol, nebo málo železa, začneme jednat.

Doktor je vůbec nejpřísnější autoritou. Nikdo si s ním netroufneme polemizovat. I když na začátku dietní omezení nesnášíme, po týdnu rozdáváme rozumy, jak je snadné jíst zdravě a že vepřové už fakt nikdy. A tady celý koloběh začíná. Jsme to, co jíme, a jestli máme něčeho moc nebo naopak málo, můžeme ovlivnit skladbou jídelníčku.  

…jíte oblíbená jídla

Úplné bláznovství je nutit se jíst něco, co nám nechutná. Zdravý jídelníček je ideální postavit na surovinách, které milujeme. To se hned ráno jinak vstává, když vás čeká toast s vajíčkem a avokádem a v poledne si hodíte na pánev steak z lososa. Šmakouny, hubnoucí elixíry, kefíry a další specialitky můžete klidně přenechat jiným. 

…jíte očima

Nedílnou součástí nejen dietních radovánek, ale stravování obecně je vizuální stránka pokrmu. Na jídlo se nám musí od pohledu sbíhat sliny. Součástí dnešní špičkové gastronomie je tzv. food plating – umění servírování jídla. Vyklopit uvařené jídlo na talíř zkrátka nestačí. Jíme přece i očima a všemi smysly. Na takové dílo nemusíme mít titul MasterChefa, ani trávit v kuchyni hodiny. Třeba Buddhova miska plná chutí a barev vypadá božsky a poskládáme ji za deset minut. Každé jídlo se dá nastylovat a o to víc pak chutná. 

…nehladovíte

Kdysi jsem zkoušela očistnou kúru a sedm dní jsem pila jen speciální nápoj. První den šel zvládnout, druhý jsem protrpěla s hadrem na hlavě. Tajně jsem chodila do kuchyně očuchávat, jak krásně voní obyčejná kůrka chleba. Třetí den se přihlásil takový hlad, že jsem záviděla i našemu psovi konzervu.

Čtvrtý den ráno jsem byla rozhodnutá hladovění ukončit. Překvapivě mi ale prázdný žaludek začal být fuk. Po hladovém týdnu jsem měla tři kila dole, střeva čistá jak miminko a břicho ploché jak ve dvaceti. Ale neuběhl ani měsíc a váha skočila o pět kilo nahoru. Očista je někdy fajn, ale dieta to vážně není.

Nejlíp se hubne, když hubnout netoužíte. Pokud zvládnete vynechat alkohol, bílou mouku, tučná jídla a večerní nájezdy na ledničku, celkem rychle splasknete a budete se cítit tak dobře, že vyběhnete radostí i schody domů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články