Herec Jiří Schmitzer slaví 70. narozeniny: S otcem Jiřím Sovákem se nikdy neusmířil, neodpustil mu odchod od matky

Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.
Zdroj: TV Nova
Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka. Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.Své první angažmá nastoupil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, poté v rámci Armádního uměleckého souboru absolvoval vojenskou službu a další dva roky hrál v pražském Ateliéru, který fungoval pod záštitou Státního divadelního studia. Následně se vrátil do ústeckého Činoherního studia.První skutečnou roli měl ale až v seriálu Eliška a její rod, následně se objevil v projektu Kinoautomat. Za první filmovou roli můžeme považovat až postavu veršujícího studenta ve filmu Takže ahoj. Po několika dalších menších rolích ve filmech různých žánrů se divákům představil v dodnes populární komedii Marečku, podejte mi pero!, kde hrál spolu s otcem, Jiřím Sovákem. Po jeho boku se ostatně již rok předtím objevil v poměrně velké roli v seriálu Chalupáři. To byla ale také jejich poslední společná vystoupení před kamerou; dlouholeté odcizení vyplývající ze Sovákova rozchodu s první manželkou vyvrcholilo osobní roztržkou v 80. letech, kdy se Schmitzer jako viník autonehody pod vlivem alkoholu dostal do křížku se zákonem a poté se již oba herci přestali stýkat.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jiří Schmitzer je český herec, písničkář a především syn legendárního herce Jiřího Sováka. Smutné však je, že i když tito dva herci spolu zářili v nejednom filmu, ve skutečnosti byly jejich vztahy na bodu mrazu. Co Jiří nedokázal svému otce nikdy odpustit?

Petra Járková
Petra Járková 25. 10. 2019 08:00

Herec Jiří Schmitzer dnes slaví životní jubileum, tudíž se sluší zavzpomínat na jeho život, ale i vztahy se slavným otcem Jiřím Sovákem.

Divadelní začátky

Schmitzer v roce 1974 absolvoval DAMU a začal hrát v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Následně byl od roku 1985 členem souboru Studia Ypsilon.

Společné role

Ve filmu debutoval v roce 1970. Hrál ve slavných filmech Marečku, podejte mi pero!, kde hrál právě syna svého vlastního otce, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Báječná léta pod psa, Kytice, Chalupáři, kde zase hrál vnuka svého vlastního otce, Kanárek, Kráska v nesnázích a mnoha dalších. V roce 1997 získal jako „nejlepší herec v hlavní roli“ ve filmu Bumerang Českého lva.

Rodinné rozepře

Úspěch na kariérním poli ale u Jiřího vyvažoval nepříliš šťastný osobní život. Rodiče se mu rozvedli, přesněji Jiří Sovák rodinu opustil, což mu právě Schmitzer nikdy nedokázal odpustit. Navíc měl Sovák velmi rád alkohol a nebylo to s ním vždy úplně snadné. A také neměl rád děti, tudíž se k synovi před rozchodem ani po rozchodu nějak zvlášť neměl.

Dopravní nehoda

Jejich neshody se ještě prohloubily poté, co Schmitzer v roce 1976 v opilosti způsobil dopravní nehodu, při které přišel o život člověk. Byl odsouzen na tři roky odnětí svobody a otec se k němu otočil zády v momentě, kdy potřeboval podpořit. Jiří Sovák zemřel 6. září roku 2000 ve věku nedožitých 80 let a ani v den jeho pohřbu se s ním jeho syn Jiří nepřišel rozloučit.

NA NEJPOVEDENĚJŠÍ FOTOGRAFIE HERCE JIŘÍHO SCHMITZERA S OTCEM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články