Herečka Nina Popelíková: Vrchní sestra z Nemocnice na kraji města si místo svetříků kupovala nářadí

Nina Popelíková byla česká herečka, manželka herce Oty Sklenčky. Po své matce, se kterou se její otec seznámil jakožto československý legionář a vojenský stavitel v ruském Vladivostoku, byla ruské národnosti.
Zdroj: Youtube
Nina Popelíková byla česká herečka, manželka herce Oty Sklenčky. Po své matce, se kterou se její otec seznámil jakožto československý legionář a vojenský stavitel v ruském Vladivostoku, byla ruské národnosti. Nina Popelíková se narodila 14. října 1920 v Praze do rodiny českého důstojníka, stavitele a ruského legionáře a Rusky, která (když byly malé Nině čtyři roky) odjela zpět do své staré vlasti a na dálku se rozvedla.Zpočátku se věnovala více hudbě, ale nakonec se rozhodla pro hereckou práci.Před svoji uměleckou kariérou absolvovala Státní konzervatoř v Praze a její dramatické oddělení (1943) u profesorů Jiřího Plachého, Anny Iblové, Aleše Podhorského a Františka Salzera.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nina byla česká herečka, manželka herce Oty Sklenčky, která se narodila přesně před 99 lety. Po své matce, se kterou se její otec seznámil jakožto československý legionář a vojenský stavitel v ruském Vladivostoku, byla z poloviny ruské národnosti. Zahrála si jak v divadle, tak ve filmu i televizi. V kolektivu bývala oblíbená. Jak na ni vzpomíná Jiřina Bohdalová?

Petra Járková
Petra Járková 14. 10. 2019 08:00

Mládí

Její rodiče se rozvedli poté, co se její matka vrátila domů do Ruska a ona vyrůstala pouze se svým otcem – důstojníkem Československé armády. V mládí se věnovala hudbě, nakonec ale zvítězila láska k divadlu a ona vystudovala herectví na pražské konzervatoři.

Angažmá

Po předchozích zkušenostech v okresních divadlech od roku 1951 až do roku 1976 natrvalo zakotvila v hereckém souboru pražského Divadla Na Vinohradech. Zde vytvořila téměř 120 rolí.

Český film

V českém filmu a v televizi ztvárnila několik desítek rolí, jednalo se sice vždy o vedlejší nebo epizodní role, nicméně téměř vždy to byly role velmi výrazné. Uplatnila se také jako rozhlasová a dabingová herečka. Mezi její nejznámější role patří bezesporu vrchní sestra Jáchymová z televizního seriálu Nemocnice na kraji města.

Manželství

Se svým manželem hercem Otou Sklenčkou se seznámila v angažmá v divadle v Táboře a měla s ním jednu dceru Millicu pojmenovanou po babičce.

Vzpomínka Bohdalky

„Vzpomínám si, že Nina byla úžasně praktická. Když se jelo třeba na zájezd do Německa a všechny si tam kupovaly různé svetříky a halenky, Nina si raději pořídila sadu nářadí,“ prozradila v jednom z rozhovorů herečka Jiřina Bohdalová a pokračovala „A také vím, že sbírala klíče, takové ty velké s ozdobným tepáním. Jeden jsem od ní dostala a chovám jej jako památku.

Rakovina

Rakovinou Popelíková onemocněla během natáčení druhé série Nemocnice, tedy sedmi dílů navazujících na první třináctku. Jejich televizní premiéra byla 22. listopadu 1981. V té době už byla hodně nemocná a na jaře dalšího roku, 18. dubna 1982, zemřela.

NA NINU POPELÍKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články